Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Fra hobby til jobb over natta

I løpet av bare et døgn eksploderte det på Instagram-kontoen til Karolina Maria (22). Med 600.000 følgere kan hun nå leve av sminkevideoene sine.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(07/02/2018)
Bildetekst: De fleste videoene som Karolina Maria legger ut, er vanlige sminkevideoer, men det er spesialeffektsminkinga som har gitt henne så mange følgere.
 
. . .
 
Etter å ha holdt på et års tid med å legge ut sminkevidoer, først og fremst på Instagram, men også på Youtube, tok det helt av for vigringen Karolina Maria Griciute:
Ved å lage en video der hun sminker og kler seg ut som ei jente som har skaffa seg en fersk (og nokså mislykka) neseoperasjon, billig platinablondineparykk og oppumpa puppestell, ville hun advare jenter mot skjønnhetstyranniet og fortelle at alle er verdifulle og gode nok som de er. Videoen tok helt av, og Karolina Maria fikk massiv presseomtale, ikke bare her hjemme, men også på nettsidene til toneangivende internasjonal presse, fra svenske Expressen og Dagens Nyheter til britiske Independent og Daily Mail.
 
Halloween-skrekk
Karolina Maria hadde da holdt på i et års tid med å legge ut sminkevidoer, i hovedsak av en litt annen karakter enn den vanlige pen-sminkinga: Spesialeffektsminking, gjerne av det litt skrekkelige slaget, var mer interessant.
– Den aller første videoen var en helt vanlig sminkevideo, og jeg kunne egentlig ikke så mye om det. Men så var det Halloween, og jeg visste ikke hva jeg skulle kle meg ut som. Jeg søkte litt på internett, fant noen videoer med spesialeffektsminke, og prøvde selv. Siden har jeg lært veldig mye, og det bruker jeg til å finne på egne ting, forteller hun.
 
Lønnsomt
Da tallet på følgere gikk i taket over natta, begynte også annonse- og sponsorkronene å strømme inn til Karolina Maria. I dag, ett år senere, har Instagram-kontoen over 600.000 følgere, de fleste fra USA, mens YouTube-kanalen hennes nærmer seg 160.000. Det gjør henne interessant nok for de kommersielle aktørene i sminkebransjen til at hun i dag kan leve godt av det. 
Hun tror selv at det først og fremst er spesialeffektsminkingen som trekker folk til kontoene hennes. Akkurat dét er det nemlig ikke så mange som driver med, mens det finnes et utall av jenter som legger ut helt vanlige sminkevideoer.
– Etter hvert har jeg også lært mye mer om vanlig sminke, og på denne tida av året, når det er lenge til Halloween, er det flest slike videoer jeg legger ut.
 
Farger og natur
Spesialeffektsminke er mer enn bare blod og skrekk og gru, og Karolina Maria forteller at hun er veldig glad i å leke seg med farger:
– Jeg har alltid vært veldig glad i å tegne og male, og jeg lar meg gjerne inspirere av fargerike malerier til å lage mer abstrakte utrykk.
Hun liker også å gå ut i skog og mark og finne ting som hun kan bruke i spesialeffektsminkinga, slikt som litt mose, noen blomster eller et par pinner. Det bidrar til å gi spesialeffektsminkinga hennes særpreg.
 
Tilbake på skole
Karolina Maria har vært åpen om at hun ble ramma av ME for noen år siden, noe som gjorde at hun falt ut av tredje klasse på videregående skole. Heldigvis har det gått rimelig bra for henne, og hun kjenner seg langt bedre nå. For et par uker siden begynte hun på Akademiet for å fullføre de fem faga hun mangler på vitnemålet. Hun vet tross alt godt at det neppe er mange åra hun kan leve av å lage spesialsminkevideoer.
– Jeg kan tenke meg å utdanne meg i PR og sosiale medier, og kanskje bli veileder for slike som meg. Å drive med spesialeffektsminking i for eksempel film, har jeg også tenkt på, men jeg er ikke så glad i at noen forteller meg hva jeg skal gjøre. Jeg liker å være kreativ og skape ting etter mitt eget hode, sier hun smilende.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag