Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Borgundfjordfiske for alle

Klippfisk, fado og fjordfisking er ingrediensene når Fiskerimuseet feirer Borgundfjordfisket.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(21/02/2018)
Bildetekst: Bankskøyta Storeggen får seg en liten ansiktsløfting før den skal være med på Borgundfjordfisket. Da blir det mulig for mannen, kvinnen, gutten og jenta i gata å være med på det historiske fiskeeventyret rett utenfor bysentrum. Båtbygger Lars Leine svinger oljekosten, mens museumspedagog Ingvil E. Grimstad ved Fiskerimuseet observerer.
 
. . .
 
For første gang arrangerer Sunnmøre museum fisketurer under Borgundfjordfisket. Det har blitt mulig etter at bankskøyta Storeggen fikk passasjertillatelse.
– Vi har fått tillatelse til å ha med inntil tolv passasjerer, og det er vi veldig glade for. Etter hvert håper vi å få tillatelse til 30 passasjerer, men båten har falt litt mellom to stoler i regelverket fordi det ikke er en ekte historisk båt, men en kopi, opplyser museumspedagog Ingvil E. Grimstad ved Fiskerimuseet.
Det skal arrangeres fisketurer de to første mandagene og tirsdagene i mars, to turer hver dag. Turene er åpne for alle som har lyst på en førstehåndsopplevelse av det viktige, historiske torskefisket. Passasjerene får låne fiskeutstyr og trenger bare tenke på å ha gode klær og eventuelt litt niste.
 
Historie, mat og sang
I tillegg til fisketurene arrangerer Fiskerimuseet også temakveld om Borgundfjordfisket og klippfiskeksporten torsdag 1. mars. I tillegg til at historiker Trudi Henrydotter Eikrem skal fortelle om landingsområdene og vilkåra for eksport av klippfisk på 1800-tallet, fristes det med deilige klippfiskretter, tilberedt og servert av Klippfiskademiet. Dessuten vil man få en live smakebit av den tradisjonelle portugisiske sangtradisjonen fado.
– Med klippfiskhandelen må det også ha blitt en del kulturell utveksling, og det vil vi gjerne også formidle, sier Grimstad.
Det er den allsidige sangerinna Anita Valderhaug som skal formidle den smektende fadoen:
– Anita har aldri sunget fado før, men kaster seg sporty ut i det. Den portugisiske gitaristen og fotografen Vasco Pinhol, som bor i Ålesund, skal hjelpe henne, og han kommer også til å akkompagnere henne under arrangementet.
 
– En unik sjanse
Bankskøyta Storeggen er en såkalt storskøyte, og historisk sett var nok neppe slike skøyter med på Borgundfisket, tror Grimstad. Siden fisket var så nært, rett utenfor byen, var det for mye styr å sette seil og fare av gårde med et så stort seilskip. Men det fantes mindre bankskøyter også, og disse var nok med. For Storeggen sin del er det enklere, siden Fiskerimuseets kopi-skøyte også er utstyrt med motor.
– Det er fantastisk å kunne starte bankskøyte-sesongen med å være med på det store, historiske fisket rett utpå fjorden her, og vi håper folk vil benytte seg av denne unike sjansen, sier Ingvil E. Grimstad.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag