Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Frivillige stiller opp for nærkafé

Nærmiljøkaféen ved Skarbøvik sykehjem har blitt et samlingspunkt for de som bor i ytre bydel. Tidligere var det helsestasjon i lokalet, men i oktober 2017 åpnet sykehjemmet en kafé der.

Aktuelt
Tekst Marthe Holkestad   
Foto Marthe Holkestad   
(28/02/2018)
Bildetekst: Marit, Inger, Elsa og Ingunn prøver å dra til nærmiljøkaféen hver onsdag, og damene har fått fast bord. 
 
. . .
 
Det ble godt tatt imot og i snitt er det 20 – 30 personer innom hver onsdag. Det forteller styrer ved Skarbøvik sykehjem, Unni Urkedal Koppen.  
– Det varierer litt fra uke til uke, men det er alltid noen som tar turen. Den perioden da det var så glatt ute, var her ikke like mange, sier hun. 
 
Drives av ansatte og frivillige 
Urkedal Koppen forteller at sykehjemmet legger til rette for kaféen, samtidig som de får hjelp fra to frivillige hver uke. 
–Vi tar fra vårt budsjett når vi kjøper inn det som trengs til kaffe og kaker, så vi håper jo at det ikke påvirker budsjettet for mye. Likevel er ikke dette noe vi skal bli rike på, det skal være et tilbud for de som bor i nærområdet og for beboere og pårørende ved sykehjemmet, sier hun. 
Kaféen, som er åpen tre timer hver onsdag, drives av noen ansatte fra sykehjemmet og flere frivillige. Per dags dato er det ca. ti personer som har meldt sin interesse for å hjelpe til, og de skriver seg da opp på en liste de onsdagene det passer, så settes det opp en vaktplan. 
– Vi på sykehjemmet sørger for at lokalet og det meste av mat og kaker er klart, slik at de frivillige steker sveler og hjelper til med salg og servering. Dette skal tross alt ikke være en jobb for de som stiller frivillig, forteller Urkedal Koppen. 
 
Det er kjekt å hjelpe
Ann Elisabeth Almaas (72) og Sølvi Lønndal Trondsen (81) er to av de som stiller frivillig. De er begge med i pårørendeforeningen og ser at kaféen har blitt populær. 
–  Det er veldig fint å kunne hjelpe til, forteller Almaas. 
– Dette har blitt et fint sted hvor pårørende kan ta med beboere på sykehjemmet og kjøpe seg noe godt. Samtidig er det blitt et sted for de som bor i nærheten, hvor de kan møte kjentfolk, legger hun til. 
 Trondsen er enig og tror mye av grunnen til dette er at det ikke er noen andre kaféer i Skarbøvika.
– Det blir et samlingspunkt, sier hun. 
 
Har blitt en fast rutine 
Selv om det fra tid til annen dukker opp noen nye fjes, er det stort sett de samme som tar turen innom nærmiljøkaféen. 
Ingunn Langva, Elsa Ulvestad, Marit Magnussen og Inger Bergesen er noen av de som har gjort kafébesøk til en del av sin onsdagsrutine. 
– Vi er de første som kommer og de siste som går, forteller Magnussen. 
– Her er billig kaffe og gratis påfyll, så her kan man fort bli sittende en stund, legger Bergesen til. 
Ulvestad har tatt turen hit hver onsdag siden kaféen åpnet og forteller at det er kjekt å ha en plass og gå til, hvor man kan treffe andre mennesker. 
– Dette tilbudet er alle tiders. Det er veldig sosialt, sier hun. 
Langva er helt enig med sine venninner og påpeker at kaféen er veldig koselig. 
 
Gratis hørselstesting 
I tillegg til gode rundstykker, kaker og kaffe har nærmiljøkaféen besøk av Jan Erik Hagen hver onsdag. Han er nestleder i lokallaget til Hørselshemmedes Landsforbund i Ålesund og tilbyr gratis hørselstesting for de som ønsker det.  
– Vi hadde desember som en prøvemåned og så at behovet var der, så da fortsatte vi med det. 
Hagen tar ulike tester, skriver et audiogram og henviser videre til fastlege dersom det er behov for det. Han forklarer at målgruppen er de litt eldre som bor i ytre bydel og at tilbakemeldingene har vært svært positive. 
– Dette gjør at de eldre slipper å dra inn til byen for en sjekk, samtidig som de kan kjøpe utstyr til høreapparatene sine her, sier han. 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag