Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Miljøsmart med plast på polet?

Vinmonopolet vil gjerne ha oss til å gjøre miljøvennlige og gode valg. Med merke-
lapper har polet gjort det enkelt å finne varer som er økologiske, biodynamiske og etiske. Men «miljøsmart emballasje», hva i all verden er det? Og er egentlig disse drikkeemballasjene så veldig miljøsmarte?

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(28/02/2018)
Bildetekst: Nestleder på Moa-polet, Eli Randolfa Kavli, viser fram et par produkt merka «miljøsmart emballasje»; det ene er i plastflaske, det andre i pappkartong («juicekartong»). Ifølge Kavli er det svært få kunder som bryr seg om emballasjen; da er det langt flere som spør etter økologiske eller etisk produserte varer.
 
. . . 
 
 Både Naturvernforbundet og Miljøvernforbundet er skeptiske til Vinmonopolets bruk av betegnelsen «miljøsmart». Rusler man rundt på Vinmonopolet og ser på de ulike hylleetikettene, skjønner man fort at det i hovedsak er plastflasker som havner i kategorien «miljøsmart emballasje». Attpåtil dreier det seg om engangs plastflasker, for Vinmonopolets flasker er som kjent ikke engang med i panteordninga. 
 
Snever miljøforståelse
– Dersom man kun ser på energiregnskapet, så kommer plastflasker ganske bra ut, fordi det krever mindre energi både å produsere og transportere plast enn glass. Men miljø er langt mer enn bare energiforbruk, og dersom plastemballasje skal være «miljø-smart», så avhenger det av at all plasten resirkuleres. Det vet vi jo at den ikke blir, og plastforsøpling er i ferd med å bli vårt største miljøproblem, poengterer Ruben Oddekalv i Miljøvernforbundet.
 
Lettvektsemballasje
På Vinmonopolets hjemmesider går det fram at de definerer all lettvektsemballasje som miljøsmart. Kravet er enkelt og greit at vekta på emballasjen skal være lavere enn 420 gram per 0,75 liter drikke. Det gjør at absolutt all drikke med plastemballasje kommer inn under kriteriet, også de små «porsjonspakkene» med vin og annen alkoholholdig drikke som det har kommet flere og flere av de siste åra. De minste «miljøsmarte» enhetene inneholder ikke mer enn to centiliter – et par små slurker – utblanda likør, innpakka i «plastrør».

Grønnvasking
Per-Erik Schulze hos Naturvernforbundet er heller ikke imponert over «miljøsmartheten» til Vinmonopolet:
– Dette er et typisk eksempel på det vi gjerne kaller «grønnvasking» – at man bruker ord og begreper som får noe til å høres mer miljøvennlig ut enn det er. Små mat- og drikkeenheter er noe av den plastforurensinga vi finner mest av langs kysten vår, og dette er i stor grad plastsøppel som vi selv har kasta og ikke noe som kommer fra andre land. Det ser vi blant anna ved at vi finner mer av denne typen emballasje jo nærmere vi kommer byer og tettsteder, forteller han.
Ifølge Schulze er det viktigste når det gjelder emballasje at man passer på å sende den til resirkulering, uansett om det er glass eller plast. Dessuten minner han om at hvordan det du skal drikke er produsert, er vel så viktig som emballasjen det kommer i:
– Det er veldig positivt at Vinmonopolet har begynt å framheve produkter som er økologiske, biodynamiske og etiske. Velger du produkter med noen av de anerkjente godkjenningsordningene i disse kategoriene, så vet du at det er produsert på en måte som er bra både for miljøet og for arbeiderne, påpeker Schulze.
 
Ok med aluminium
Også aluminiumsbokser får karakteristikken «miljøsmart» av Vinmonopolet. Det får en viss støtte hos Ruben Oddekalv:
– Aluminium er relativt lite energikrevende å produsere, og det kan brukes igjen og igjen. Mens en returflaske kan brukes rundt 12 ganger før plasten blir for dårlig, kan aluminumboksene gjenvinnes bortimot uendelig mange ganger. Aluminium blir heller ikke nedbrutt til farlige mikropartikler i naturen, slik som plasten. Men også med aluminiumsemballasje er det selvsagt viktig at den blir resirkulert, sier han.
Som en kuriositet kan nevnes at også magnumflasker i glass kommer ut som miljøsmarte hos Vinmonopolet, fordi flaskene inneholder relativt lite glass per liter drikke.
 
 

Vinmonopolet svarer

Vinmonopolet lover å se nærmere på emballasjen på de små enhetene.
 
– Vi har gjort mye når det gjelder avfall og energiforbruk i vår egen organisasjon, men fant etter hvert ut at det er ved å påvirke leverandørkjeden at vi virkelig kan gjøre noe for miljøet, sier miljø- og kvalitetssjef Frank Leine hos Vinmonopolet.
For et par år siden var Vinmononopolet med på en fellesnordisk studie om energibruk i produksjon og transport av varene, og konklusjonen var klar: Fjern alt glass! Glass er nemlig energikrevende både å produsere og resirkulere, og tunge glassflasker krever mye energi til transport. CO2-utslippet er tilsvarende høyt.
 
Lettvektglass
– Å fjerne alt glass er vanskelig når man driver med vin, men vi har sett en del på muligheten for å få produsentene over til lettvektglass. Dessuten har vi oppfordra til andre typer emballasje, som plast, bag-in-box, såkalte pouches – små poser – i alumunium, aluminumsbokser og PET-plastflasker. Alt dette kommer langt bedre ut enn glass i energiregnskapet, sier Leine.
Videre opplyser han at Vinmonopolet også har vurdert å bytte ut plastbæreposene med papirposer, men energiregnskapet der viste seg å være negativt for papirposer.
 
Mulig pant på plastflasker
For å sikre at alle flasker blir resirkulert, har det vært vurdert å innføre en panteordning, men når det gjelder glassflaskene har konklusjonen vært at den innsamlingsordninga som er i kommunene i dag, fungerer bra som det er. Derimot er det fortsatt aktuelt å innføre pant på alle PET-plast- og aluminiumsbeholdere. Mer og mer øl kommer på aluminiumsbokser, og der er det allerede pant. Også når det gjelder vin, har det begynt å bli noe tilgjengelig på aluminiumsboks.
– Foreløpig er det ikke så mye av det, men jeg tror nok at det vil komme mer og mer vin i aluminumsbeholdere i tida framover, sier miljø- og kvalitetssjefen.
 
De små enhetene
Når det gjelder de små porsjonsenhetene er Leine enig i at disse kanskje ikke er så veldig miljøsmarte:
– Vi skal se nærmere på emballasjen på de små enhetene, lover Frank Leine.
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag