Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Cruise i vinden

Å dra på cruise er ikke lenger bare for den godt voksne garde. De senere åra har også barnefamiliene oppdaga denne måten å feriere på, og cruise blir stadig mer populært.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(28/02/2018)
Bildetekst: Stadig flere reiser på cruiseferie. For oss blir destinasjoner som Karibien eller Middelhavet eksotiske reisemål, mens våre farvann fungerer tilsvarende for tilreisende passasjerer og turister. Dersom årets sommerferie enda ikke er bestilt, kan denne ukens fokus på reiseliv være til 
inspirasjon. Det være seg om man velger nært eller fjernt, sjøveien eller til hjuls.
 
. . .
 
 
Før måtte man ha ganske velfylte lommebøker for å dra på cruise, men i dag trenger det ikke være dyrere enn en alminnelig pakketur til syden, hevder Magni Heidi Solheim. Hun er salgsleder hos Berg-Hansen Nordvest, som selger cruise med skipa til Royal Caribbean og MSC Cruises.
– Selv om prisen på cruise kan virke litt dyrere ved første øyekast, så må man huske på at på cruise så er mat og aktiviteter om bord inkludert. Da blir det ikke så dyrt likevel, sier hun.
 
Kan tilpasses økonomien
Rett nok er det enkelte spesialrestauranter om bord som koster litt ekstra, og kanskje har man lyst å prøve ut en og annen restaurant der båten legger til havn, men både buffet og à la carte-restaurant er inkludert. Enkel, alkoholfri drikke – vanlig kaffe, te, vann og juice – er også inkludert, men skal du ha brus, alkohol eller spesialkaffe, koster det ekstra. Det går imidlertid også å bestille drikkepakker på forhånd. 
Dersom man ønsker det – eller økonomien tilsier at det må bli slik – er det altså fullt mulig å gjennomføre turen uten å putte inn en krone mer enn den prisen du må betale for selve cruiset – pluss eventuell flybillett til og fra utskipingshavna.
Solheim forteller at noen liker å legge litt ekstra penger i å få lugar med utsikt, gjerne med balkong, der man kan sitte og nyte frokosten eller et glass vin i kveldssola. Men uansett hvilken lugar man velger, også om det er en uten vindu, så garanterer hun at standarden er høy.
 
Barne- og storfamilier
At flere og flere barnefamilier – og også storfamilier i tre generasjoner – lar seg friste av cruiseferie, har nok flere årsaker: Økonomisk sett har cruise blitt rimeligere enn det var før, samtidig som nordmenn flest får stadig mer penger å rutte med. Dessuten har den alminnelige pakketuren til Syden blitt dyrere, og priskuppene man kunne gjøre før, er det så godt som slutt på:
– I dag kan reiseoperatørene følge mye bedre med i markedet, og de har mer kontroll på at flya blir fylt opp. Det skjer ikke lenger slik som før, at man plutselig står der med et halvtomt fly og må legge ut billigbilletter for å fylle opp, forklarer Solheim.
 
Karibia eller Middelhavet?
Når det gjelder cruisemål, er det mange som har lyst å oppleve sol, strender og alle de flotte øyene i Karibia. Det er imidlertid vanligvis litt dyrere – og flyturen koster også mer – enn om man velger et middelhavscruise. Sommerstid er det dessuten Middelhavet som er mest populært, ifølge salgslederen.
I år har Berg-Hansen hatt særlig stor etterspørsel etter cruiset som går ut fra Barcelona med det nye skipet til Royal Caribbean, Symphony of the Seas. Da er det mange som velger å ta med seg et par dager i den spanske storbyen, helst i forkant av cruiset. Siden det kan være forsinkelser med flyet, er det nemlig lurt å legge inn litt ekstra tid før skipet går, poengterer Solheim.
Barcelona-cruiset går innom Mallorca, Marseille, La Spezia (ikke langt unna Pisa og Firenze), Roma og Napoli før den siste dagen brukes på sjøen tilbake til Barcelona.
 
– Vær tidlig ute
– De beste prisene og billettene får man ved å være tidlig ute. Når det er et halvt år igjen, er det mye som har gått, så jeg anbefaler å begynne å se på cruise for neste år allerede etter sommeren. Det hender også at det dukker opp ekstra gode tilbud, så det kan lønne seg å følge med litt, sier Magni Heidi Solheim.
15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag