Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

– Kommunal kloakk ødelegger huset vårt

Tre ganger har lokket til kloakkummen utenfor huset til Eldar Rogne i Olsvika blåst i lufta på grunn av propp i kommunens kloakkledning. To ganger med alvorlige følger for hus og eiendom, men kommunen velger å overse problemet mener, Rogne.

Aktuelt
Tekst Fridgeir Walderhaug   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(07/03/2018)
Bildetekst: Tre ganger har dette kommunale kumlokket blitt blåst til himmels av proppa som danner seg nede i rørsystemet. To ganger har naboenes kloakk strømmet inn over eiendommen og huset til Eldar Rogne og familien i Olsvika.
 
. . .
 
22. januar skjedde det igjen. Rogne og familien var på reise. Da de kom hjem, kjente de straks den umiskjennelige eimen av kloakk. Og denne gangen hadde naboenes kloakk også kommet inn i huset.
 
Kloakken kom inn
– Vi ligger lavest i terrenget, med det resultat at når det danner seg propp i kloakkummen på veien rett utenfor eiendommen vår, er det vi som får kloakken fra alle naboene nord for oss rett i fanget, sier Eldar Rogne.
Denne sene kvelden i januar gikk det ekstra galt.
I gangen like innenfor utgangsdøren så familien det første synlige tegnet, en dam av kloakk.
På vaskerommet like innenfor kom kloakken pressende opp sluken i gulvet.
– I gangen har vi nå tatt bort gulvet. Det så ikke så mye ut ved første øyekast, men når vi tok opp gulvet så vi at kloakken hadde spredt seg mellom gulvlagene ned mot varmekablene, og at alt måtte skiftes.
– Nå jobber vi med vaskerommet. Der må vi ha opp ny vegg og isolasjon, rett og slett bygge opp alt.
Det er vanskelig å beskrive opplevelsen, like vanskelig som å beskrive den ekstreme lukta som møtte oss inne i hjemmet vårt, sier han.
 
Tre ganger
Det er ikke første gang Eldar Rogne og familien kommer hjem og finner eiendommen nedsølt av kloakk.
– Første gangen det skjedde var vi på ferie på Lillehammer da kumlokket gikk i lufta. Da fikk vi telefon om at kloakken sto opp fra bakken fra en kum vi deler med noen naboer, og at kloakken la seg på plenen og innkjørselen, forteller han.
Den gangen måtte de kjemisk rense alt, og plena måtte bøte med livet. Andre gangen var vi heldigvis hjemme.
– Da oppdaget vi det ved at kloakken gikk tett. Fordi vi var hjemme fikk vi avverget en ny katastrofe, sier han.
Huset til familien Rogne ligger idyllisk til ved sjøen i Olsvika, og er bygd i 1969. De siste ti åra har Olsvika, Storskjerva og Hovdeland vært gjenstand for høy byggeaktivitet.
Flere titalls eiendommer er ført opp, og et stort boligkompleks har kommet til. Alt etter mye tung anleggstrafikk og graving. Rogne er ikke i tvil om at dette er årsaken til problemene med kloakken.
 
Tyst som i graven
– Det er soleklart at det er en skade på nettet en plass, og at all denne aktiviteten har gjort skade, sier Rogne.
– Hvorfor tror du det?
– Fordi proppen som tre ganger har oppstått består av sand og grus. Sist var det også flere plank i avløpet, alle på rundt en halv meter. Klart dette kommer fra et sted, noe vi har påpekt ovenfor kommunen flere ganger, men det er tyst som i graven.
– De svarer ikke?
– Nei. Ikke en lyd. Vi har snakket med de som har vært her, og da ble vi lovd at de skulle passe på en gang i måneden. Men vi har ikke sett dem her mer enn en gang, forteller huseieren.
– Det er slik at det er forsikringsselskapet vårt som lider på grunn av kommunens manglende vilje til å ordne opp. At de vil kreve regress overfor kommunen vil ikke være urimelig.  Meg svarer de ikke i det hele tatt, noe jeg synes er en svært nedlatende holdning. De kunne i det minste gitt lyd fra seg og sagt at de kommer tilbake til saken, eller noe slikt. Men totalt stillhet? undrer Rogne.
Eldar Rogne rister oppgitt på hodet. Han er slett ikke trygg på at han har ringt Slamsug for siste gang, eller Recover, skadebegrensningsselskapet som må bistå med skadene de har fått.
– Nei, jeg vet jo ikke en gang om de har gjort noe for å utbedre skaden, for jeg er overbevist om at en plass på nettet er det en skade som forårsaker dette. De kunne i alle fall hatt en dialog, prøvd med rørinspeksjon eller andre tiltak. Dette koster store summer. Bare å få slamsugd for kloakk koster 10.000 kroner i egenandel, sier han.
 
– Vi vil vite
– Hva ønsker du av kommunen nå?
– For det første vil jeg vite om de har gjort noe, eller om de i det hele tatt kommer til å gjøre noe. Og at de foretar seg noe om de ikke har gjort det. Vi vet jo ikke. I tillegg vil jeg at de setter inn en tilbakeslagsventil på rørene inn til mitt hus, slik at vi slipper dette en gang til grunnet feil på kommunens nett. Det mener jeg de bør kunne spandere på oss etter alt dette, sier Eldar Rogne.
 
 
 

Nå lover kommunen hjelp

 
Teamleder i VAR i Ålesund kommune, Svein André Johansen, bekrefter nå at kommunen skal behandle saken til Eldar Rogne. Johansen ser at det er saksbehandleren som ikke har tatt tak i saken.
 
– Hvor lang tid bruker det å ta?
– I utgangspunktet umiddelbart, i alle fall for å gi et svar. Løsningen på problemer kan ta tid.
 
Vil diskutere
– Dette har skjedd tre ganger fra kommunens ledning, og Eldar Rogne, som er en uskyldig part i dette mener kommunen bør påkoste en tilbakeslagsventil for å hindre slikt å skje igjen. Bør dere spandere en slik på ham?
– Slike tilbakeslagsventiler er noe private monterer, og det har med høydeforhold å gjøre, samt avstand. Vi har en 90 cm-regel.
– Men er det urimelig av ham å kreve dette?
– Nei, urimelig vet jeg ikke, og er noe vi kan diskutere med ham. Vi har satt inn slike for private tidligere, sier Johansen.
Til at plank, grus og småstein i rørene er årsak, sier Johansen at de har funnet alt fra madrasser og bildekk nede i kummene, uten at han vil si at noen har lagt dette i kummen utenfor huset til Rogne.
– Det er vårt ansvar å holde rørnettet fri for slikt, og det er strenge regler for hva som kan tilføres kloakknettet, sier Johansen og henviser til driftsleder Thor Blindheim å svare på hva som er gjort.
 
Skal TV-inspisere
– Vi spylte ledningen da det var tilstopping der sist, og fant en del singel og grus. I ettertid har vi fulgt litt med, og det har vært fint så langt. TV-inspeksjon i rørene har vi ikke gjort.
– Dette har skjedd tre ganger, betyr ikke det en skade, og bør dere ikke da foreta TV-inspeksjon raskt?
– Jo, og det skal vi få gjort. Når er litt vanskelig å si, men innen noen uker skal vi få gjort det.
Det er vanskelig å si hvor dette kommer fra, men jeg tror det hadde proppet seg til oftere om det var en stor skade. Vi skal imidlertid kjøre TV-inspeksjon, lover Thor Blindheim.
 
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag