Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Rundkjøring for buss skal lette på trykket

Det er kjempeflott at kommunen nå utbedrer de trafikale forholdene ved Fjellstua, men det er bare en heis fra Utstillingsplassen som kan løse utfordringene på byfjellet permanent. Det sier driver av Fjellstua, Helge Jan Farstad.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(14/03/2018)
Bildtekst: Frank Slyngstad (t.v.) i Ålesund kommune leder utbedringene på Fjellstua. Daglig leder Helge Jan Farstad håper på både en tryggere og bedre trafikkavvikling ved selve Fjellstua. 
 
. . .
 
Ålesund kommune er godt i gang med å sprenge vekk deler av fjellknausen i forkant av Fjellstua på Aksla. Målet er at bussene som frakter turister til området skal slippe å rygge for å snu bussen. 
– Vi har en kraftig økning av besøkende i området her hvert eneste år. Det er helt avgjørende for trafikksikkerheten at bussene nå slipper å rygge, men kan kjøre rundt bergknausen ved utsiktspunktet, sier Farstad.
I år kommer nær 300.000 turister sjøveien til Ålesund. I tillegg kommer flere hundre tusen andre tilreisende. Mange av de på gruppereiser med store busser. En stor andel av disse ønsker å besøke Fjellstua.
 
Etterlengtet rundkjøring
– Det har vært diskutert løsninger for trafikken i mange år. Da den nye piren på Storneskaia var ferdig, ble det lovet en utbedring av trafikkforholda på Fjellstua. Vi er veldig glad for at dette nå er i gang, sier Farstad.
Fagleder trafikk og miljø i Ålesund kommune, Mirza Begic, sier at kommunen har fått en million kroner til å oppgradere veien fra Aksla stadion til Fjellstua.
– Vi skal forsøke å få mest mulig ut av pengene. Hovedprosjektet er å skyte vekk deler av berget, ca. to meter fra dagens asfaltkant. Da kan en stor buss kjøre rundt uten problem. Det skal også settes opp autovern mot turstien ved Fjellstua, sier Begic.
Kommunen har nå vurdert hele strekningen fra Aksla til Fjellstua, og indentifisert sju punkt som trenger utbedringer.
– Det er ikke sikkert at vi klarer å utbedre alle sju punktene, men vi skal forsøke å få pengene til å rekke så langt som mulig. Arbeidet har allerede startet, og det handler om å forsterke enkelte punkt på veien, oppgradere akseltrykket og fjerne utsatte bergknauser som hindrer sikten.
– Dersom dette blir dyrere enn en million, skal dere be politikerne om mer penger?
– Nei. Vi har ikke tenkt å spørre om mer penger. Vi er fremdeles på Robek-lista, og vi skal gjøre så godt vi kan med den million vi har fått, smiler Begic.
Målet er å bli ferdig før påske, i god tid før den mest travle delen av turistsesongen starter.
 
Kan ha 10.000 besøkende på en dag
På de mest travle dagene i året, med tre store cruisebåter ved havnen, kan antall besøkende på byfjellet ligge mellom 5000-10.000 besøkende.
– Til tider har det vært fullstendig kaos her. Den nye rundkjøringen vil avhjelpe en god del, sier restauranteieren.
Farstad er ikke tilhenger av en omfattende oppgradering av veien ut til Fjellstua. 
– Jeg tror ikke noen her i byen ønsker en stor brei vei rett over hele byfjellet. En kunne for eksempel utvidet rundkjøringen på fjellknausen, slik at bilene som kjører fra Fjellstua ble skysset ut på nedsiden av utsiktspunktet Kniven, og at trafikken ble flettet sammen ved den ytterste dammen. 
Men Farstad sier at det bare er ett tiltak som kan løse utfordringene permanent.
 
Heis er eneste løsning
– Jeg er ikke i tvil om at en heis fra Utstillingsplassen er det som er det beste for hele byen og for turistene. En kan da unngå store vegutbygginger på Akslafjellet, samtidig som byen får en ny turistattraksjon. En slik løsning vil gi de besøkende tre muligheter til å nå fjellet. Via bil og buss, heis eller trappene. Turstien ned Vannspringdalen brukes stort sett av lokalbefolkningen, sier Farstad.
Farstad sier at trafikken opp til byfjellet vil øke også i årene som kommer. Hvor mange turister fjellet tåler, er han usikker på. Men «alle» som besøker Ålesund ønsker å ta turen opp.
– I dag, på en helt vanlig ukedag i mars, har vi hatt folk fra 10-15 nasjoner innom kafeen. Det forteller litt om utviklingen, sier Farstad.
Driveren av Fjellstua oppfordrer både politikere, administrasjon og næringslivet i Ålesund til å enes om et heisprosjekt, og sørge for at dette realiseres så raskt som mulig. 
– Før en heis er på plass vil problemene på Aksla bare fortsette å øke, sier Farstad.
Frem til heis er på plass, vil den nye rundkjøringen lette trafikkavviklingen ved selve utkikkspunktet. Arbeidet er forventet å bli fullført før påsken.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag