Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

Yngst på hjemmebane

Når det unge bueskytterlaget til Vigra IL tar imot 384 bueskyttere til innendørs-NM i bueskyting, stiller de både med eldste og yngste deltager. Maxim (12) ligger i hardtrening framfor NM til helga. Det samme gjør Per (75).

Aktuelt
Tekst Fridgeir Walderhaug   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(14/03/2018)
Bildtekst: Maxim Makassiouk konsentrerer seg når han trekker pila helt bak til kinnet. Han bruker muskler i hele kroppen. – Det gjelder å skyte før en blir for sliten og urolig, sier han.
 
. . . 
 
– Det er her, litt bak skuldra en kjenner det når en er sliten. Styrketrening er en effektivt, men aller mest teknikk, sier Maxim Makassiouk. Han blir den yngste NM-deltageren. På samme arena har han med seg pappa Yuri og mamma Lidia. Alle tre er aktive i den unge avdelingen i Vigra IL.
 
Ungt lag
– Vi ble etablert, og en del av Vigra IL i 2015, forteller Tormod Roth, leder for Vigra IL Bueskyttere, som de offisielt heter.  Det ble raskt en populær sport.
– Vi har 60 medlemmer, og rundt 40 aktive bueskyttere fra åtte til 75 år. Under NM stiller vi med 27 bueskyttere, den nest største gruppa, forteller han.
Nytt i Uka møter opp på treningen til bueskytterne i den nye store Vigrahallen på Roald.
Fra før har det vært bueskyttermiljø i Ålesund, Hundeidvik, Vestnes og Harøy, og nå Vigra.
 
Fikk NM
– Men så ung klubb, og NM-arrangør? Her må en vel sette alle kluter til?
– Ja, det kan du si, og det gjør vi. Det hadde seg slik at generalsekretæren i Norges Bueskytterforbund, Jan Roger Skytteseter, var på besøk. Da spurte jeg ham om fasilitetene her var greie nok for et innendørs-NM. Det synes han, og Bueskyttertinget var enige. Nå er vi arrangør og skal lage et flott NM for 52 klubber med 384 bueskyttere og 170 lagledere og trenere, sier Roth. 
– Så her blir det aktivitet på mange baner, kafeteria som skal servere bacalao og mye moro, sier Tormod Roth. Han er stolt av bueskytterlaget han leder.
– Det er et flott miljø der alle gleder seg til å komme på trening.
 
Hele familien aktiv
Maxim gjør seg klar ved siden av pappa Yuri. Alle tre i familien har forskjellige typer buer.
Pappa, som først begynte som bueskytter, bruker en compoundbue med et avansert trinsesystem. Mamma Lidia, som har en rekke norske titler, bruker en langbue uten sikte. Maxim har en recurvebue som kanskje er mest vanlig i konkurranseskyting.
– I innendørs-NM skyter vi på blinker som står 18 meter unna, sier Maxim og legger pilen på buen.
Han konsentrerer seg og drar pilen bak og får strengen inn til ansiktet før han sikter og skyter.
Når Nytt i Uka blir med bort for å se resultatet er ikke Maxim helt fornøyd, men vi tar på oss skylda. Det er nemlig ikke enkelt å konsentrere seg når en har et pressekamera helt opp i ansiktet. 
– Joda, kunne vært bedre, sier Maxim som både spiller i skolekorpset på Ellingsøya og driver med fekting.
– Hva er personlig rekord da, Maxim?
– Jeg har 512 poeng på 60 piler. Da regner en fra en til ti i poeng på blinken, eller null om det blir total bom. Under NM er det å slå personlig rekord som gjelder, og kanskje topp 10, sier han.
 
Hele kroppen i bruk
Når Maxim skyter ser en at det er forskjell på å være skytter med gevær og bue. For når en geværskytter kan ligge rolig på magen, så bruker Maxim hele kroppen. En skal stå riktig, sikte riktig, holde buen og dra bak pilen på rett måte. I det hele tatt bruker Maxim mange muskler i kroppen.
– Gjelder det å ikke nøle?
– Ja, egentlig. For nøler du for lenge blir du sliten og urolig.
– Men dere skyter også utendørs?
– Jeg liker meg best innendørs. Ute er blinken 70 meter borte. Og i all slags vær, forteller Maxim, som står like ved siden av Per Rørvik på 75.
Sammen er de eldst og yngst i NM til helgen.
 
Stortrives med ungdommen
– Jeg har holdt på i tre år, sier 75-åringen som sammen med Maxim gleder seg til å delta i NM.
– Jeg bruker en langbue. Med den må en sikte langs pila, og det trives jeg godt med.
– Og på NM skal du hamle opp med ungdommen?
– Nja. Det er jo egne klasser, men vi skal jo ha lagskyting, smiler han lurt før sitt andre NM.
– Men jeg stortrives. Her treffer jeg ungdom jeg ikke ville truffet ellers. Det er veldig sosialt, sier han.
Alt er klart for det store arrangementet. Maxim og Per er klar, det samme er leder Tormod, og ikke minst gamleordføreren i Giske, Knut Støbakk, som er en solid kapasitet i bueskytterlaget.
– Alle er velkommen til NM-festen. Når de innledende rundene er ferdig på lørdag formiddag blir det flott åpningsseremoni der dirigent Kåre Nymark tar med seg ett, eller kanskje to korps. Det blir spennende, sier Tormod Roth.
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag