Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Yrkesfagelever med internasjonal praksis

Elever fra Borgund videregående har i vår hatt tre uker med internasjonal praksis rundt om i Europa. I Paris fikk fem av elevene også møte Stortingets forsknings- og utdanningskomité som var på tur.

Aktuelt
Tekst Lars Olausen   
(11/04/2018)
Bildetekst: Utenfor skolen Lycee Chateau des Coudraies i Paris møttes elever fra Borgund videregående Forsknings- og utdanningskomiteen i Stortinget.     I fremste rekke (nummer to fra venstre): Sigrid Indreeide, Tobias Skavnes Våge, Malin Røsvik, Despoina Dimitrou og Marie Valderhaug, med representanter fra den norske ambassaden i Paris og Borgunds partnerskole Lycee Chateau des Coudraies. Marianne Synnes (H) fra Ålesund er nummer to fra høyre. (Alle foto: Borgund videregående)
 
. . . 
 
 
Elevene på andre året yrkesfag ved Borgund videregående blir hvert år utplasserte i tre uker i praksis, de fleste her på Sunnmøre. Men noen er så heldige at de får tilbringe praksisuker rundt om i Europa, i land som Danmark, Tyskland, Frankrike, Nederland, Spania og England.  
– Alle fra den siste utplasseringen nå i vår er kommet tilbake, og har hatt gode opplevelser og mye spennende å fortelle. I Paris fikk elevene fra restaurant- og matfaglinja ved skolen vår også møte Stortingets forsknings- og utdanningskomité, som besøkte partnerskolen vår utenfor Paris for å lære mer om hvordan yrkesfag er organisert i Frankrike, forteller lektor Pål Aarsæther ved Borgund videregående.
 
Fagbrev er en døråpner
Med fagbrev i yrkesfag åpner mulighetene seg og man kan jobbe både i eget nærmiljø, over hele landet, eller som stadig flere nå har mulighet til: å jobbe på arbeidsplasser i flere europeiske land. 
– Derfor ønsker vi å få økt fokus både på yrkesfag og å få frem det internasjonale aspektet yrkesfagene har. I tillegg må vi nevne at det er flere og flere elever som går yrkesfag for å bli for eksempel ingeniører og sykepleiere, sier lektor Pål Aarsæther.
 
Ros fra rektor
Også rektor Jessie Strand Fagervoll ved Borgund videregående er full av lovord over de tilbakemeldingene hun får fra både elever og elevbedrifter i inn- og utland som er involvert i praksisordningene. 
– Et fagbrev innen yrkesfaglig retning er gull verdt for flere, ikke minst for våre mange elever. Norsk industri signaliserer tilbake at de som velger å utdanne seg videre, til for eksempel ingeniør eller sykepleier, og som har med seg et fagbrev i fortsettelsen, er verdifulle. Ordningen med å utplassere elever i bedrifter ute i Europa får vi bare lovord om. Snart får vi elever på utveksling tilbake fra de europeiske landene som er med i ordningen og som skal skaffe seg praksis fra bedrifter her hos oss, sier rektor Jessie Strand Fagervoll. 
 
Møte med stortingskomité
Fem av elevene fikk altså møte Stortingets forsknings- og utdanningskomité, som besøkte partnerskolen til Borgund rett utenfor Paris. Skolen de samarbeider med heter Lycee Chateau des Coudraies og ligger tre mil fra Paris, har 550 elever og 60 lærere. Av utdanninger de tilbyr finner vi kokker, kelnere, vinkelnere, servitører og «chocolatiers». 
Møtet mellom stortingsgruppa og utdanningsinstitusjonen Lycee Chateau des Coudraies var for å sammenligne de norske og franske yrkesfagutdanningene. En av de som er med i denne stortingskomiteen er Marianne Synnes (H) fra Ålesund som er full av lovord om praksisordningen.
– Det var et spennende møte med elevene og tilfeldighetene gjorde at vi møttes to ganger. At vi møtte elever fra matfylket Møre og Romsdal var for meg spesielt spennende. Jeg roser ordningen de er en del av og det er langt mer enn uker med praksis de får med seg. De får også lære språk og å ta del i landets kultur. Og med tanke på reiseliv er også dette flott, sier Marianne Synnes til Nytt i Uka. 
 
 

Fakta om Borgund videregående

Borgund videregående skole i Ålesund er en av de største videregående skolene i Møre og Romsdal. 

Skolen har ca. 900 elever og 225 ansatte. Her er seks ulike yrkesretta utdanningsprogram, påbyggingsklasser og egen avdeling for tilrettelagt undervisning. I tillegg har skolen et kompetansesenter (BORK) som gir tilbud til voksne elever og kurs til næringslivet.

Hvert år reiser 60-80 av elevene ut i Europa for å få internasjonal arbeidstrening. Avhengig av programområde kan elevene søke om å få 2-3 ukers praksis i Nederland, Danmark, Tyskland, Frankrike, England eller Spania.
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag