Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Pop-up som provoserer

Den mangfoldige og kontroversielle kunstneren Unni Askeland holder pop-up-utstilling i Ålesund i helga.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
(18/04/2018)
Bildetekst: Unni Askeland er en av Norges mest profilerte og omdiskuterte kunstnere. Blant annet ble det mye diskusjon da Nasjonalgalleriet for ti år siden kjøpte inn fire store maleri, 60 stillbilder og en videoproduksjon av henne, og noen år tidligere da hun viste fram sine «Munch-adopsjoner». Til helga kan både hun og kunsten hennes oppleves i Ålesund. (Pressefoto)
 
 
. . .
 
 
Gjennom hele sin kunstnerkarriere har Unni Askeland provosert kultureliten med sin ekstroverte og fullstendig anti-jantete framtoning. Men provokasjonen har aldri skjedd med det formål å provosere, poengterer hun:
– Jeg forteller om et liv som kvinne i 50-årene, og gjør det fullstendig ærlig. Jeg ler like mye som jeg griner, og jeg tør å si ifra. For noen framstår denne ærligheten som en trussel, og derfor blir de provosert, tror hun.
Det er ikke nødvendigvis motivene som provoserer, sier Unni. Hun mener at alle slags motiv kan provosere – også landskap, som hun har malt en del av de siste åra.
– Om et bilde er provoserende eller ikke, kommer helt an på øynene som ser. Dersom et bilde framstiller noe på en uvant måte, er det alltid noen som blir provosert.
 
Landskap på Kløfta
Landskapsbildene hennes er i stor grad framstillinger fra området rundt der hun er bosatt, Kløfta i Akershus. Men – ikke uventa – viser bildene hennes ikke nødvendigvis landskapet slik vi andre ser det.
– Kløfta er et flott sted der himmel og helvete går i ett. Når jeg går ut døra, ser jeg mest butikker og hus, og jeg må gå litt for å se noe natur. Bildene mine er fargesterke utsnitt og øyeblikk fra det jeg ser.
For tida har Unni Askeland en hel serie landskapsbilder utstilt i Bahrain. Den utstillinga kom i stand etter at hun for et års tid siden fikk kontakter der da hun for første gang stilte ut som en del av gruppa Women in Art for Peace.
 
Pupper og dildo
Unni har hatt flere pop-up-utstillinger tidligere, men er ikke så glad i selve begrepet:
– Det er en måte å introdusere publikum for mine bilder og min kunst, samtidig som jeg får fortalt litt om meg selv, sier hun.
Med seg kommer hun til å ha et 30-talls bilder, i hovedsak grafikk. Det blir et bredt spekter av kunstverka hennes, og hun lover at ålesundspublikummet vil få se både Munch-adopsjoner, noen av pop-art-kjendisportrettene i «Big Big Big»-serien, fargesterke landskapsbilder (derav ett flunkende nytt) og bilder fra den selvutleverende serien «Er jeg fin nok for deg».
– Jeg kommer med pupper, dildo og hele pakka! utbryter hun leende.
 
Første gang i Ålesund
Unni Askeland har aldri stilt ut i Ålesund tidligere, med unntak av at hun en gang var representert på Vestlandsutstillinga her. Det nærmeste hun ellers har vært, er Flø, i galleriet til Hugo Opdahl. Da var hun der med Moods of Norway, og sammen klarte de å sette ny publikumsrekord i galleriet. Nå håper hun at ålesunderne har lyst å bli litt mer kjent både med kunsten hennes og henne selv. Hun kommer nemlig selv til å være til stede i utstillingslokala på Brunholmen gjennom hele helga. 
– Jeg gleder meg veldig til å stille ut i Ålesund. Blir det vellykka, håper jeg å få til en litt mer varig utstilling seinere, sier Unni Askeland.
 
 
  

Galleri Simart

 
Arnfinn Tautra Nygård, som arrangerer pop-up-utstillinga med Unni Askeland, har drevet galleri Simart i Larsgården i snart fire år. 
 
Galleri Simart befinner seg i kjelleren i privathuset til Iêda og Arnfinn Tautra Nygård og har ikke ordinære åpningstider, men er tilgjengelig på forespørsel. Her vises kunstverk av 25 samtidskunstnere, deriblant en rekke av de fremste aktive kunstnerne i regionen vår.
Siden oppstarten med brasilianske kunstverk for fire år siden (Iêda er fra Brasil), har stadig flere kunstnere kontakta ham for å få vist fram kunsten sin i galleriet med den unike fjordutsikta. Det siste halvåret har også noen av bildene til Unni Askeland blitt vist fram i galleriet, noe Unni har vært særdeles fornøyd med:
– Arnfinn er så positiv og så grundig i alt han gjør, og jeg gleder meg til å samarbeide mer med ham, sier hun.
Galleristen er tilsvarende glad for at Unni vil samarbeide med ham når hun nå for første gang skal ha utstilling i Ålesund.
– Da Unni uttrykte at hun gjerne ville komme her og vise fram mer av kunsten sin, tenkte vi først på å lage til en separatutstilling i Simart, men hun ville gjerne gjøre det på en litt annerledes måte, og dermed blir det i stedet en pop-up-utstilling på Brunholmen, sier Arnfinn.
 
En sjelden mulighet
Går det bra, ser han for seg flere tilsvarende opplegg seinere.
– Jeg håper ålesunderne kjenner sin besøkelsestid, for det er ikke ofte det er så store og kjente kunstnere her. Dette kommer til å bli veldig spennende, sier Arnfinn Tautra Nygård.
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag