Søkeord:  
Søk
Banner top 15.01.20

100 programinnslag til inspirasjon for alle

Idet tidenes første konferansefestival, The North West, er i ferd med å ta til, er det mange håp å spore blant arrangørene.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(18/04/2018)
Bildetekst: Ålesund kommune, her ved ordfører Eva Vinje Aurdal (til venstre), samarbeider med Møre og Romsdal fylkeskommune ved Kristin Vestly og The North West og daglig leder Maria Carmona. Onsdag denne uka er det klart for tidenes første konferansefestival.
 
. . .
 
Mantraet lyder: «Sammen skaper vi fremtidens region», med håp om at ålesundsregionen skal opp og frem. Det er også et utenpåliggende håp at publikum stiller opp på arrangementene som i stor grad tilbys gratis. Foruten det aller første, med Richard Florida, som er allerede onsdag formiddag, til en pris av 1.500 kroner. Ikke akkurat for hvermannsen. De aller fleste andre, er derimot gratis. 
 
Det første steget
Sist uke inviterte et knippe tilknytta personer rundt The North West for å få framsnakke det som skal skje i Ålesund over de neste dagene. 
– Dette er et veldig ambisiøst prosjekt. Men jeg vil heller være den ordføreren som satsa, enn den som satt i ro, startet ålesundsordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) med. Og prosjektet, The North West, skal altså være nybrottsarbeid, i alle fall ifølge støtten fra fylkeskommunen. 
Møre og Romsdal fylke ønsker å være med på å stoppe fraflytningen, ikke minst av unge og utdanna kompetanse, i tillegg til å gjøre regionen, altså fylket, attraktiv å bo i. 
– I 2017 var det 1.047 flere som flytta ut av fylket enn inn, sa prosjektmedarbeider Kristin Vestly fra Møre og Romsdal fylkeskommune. Av den tilflyttingsveksten som er i fylket, står Ålesund for halvparten. Dermed er det nettopp regionen rundt Ålesund som må styrkes. 
– Dette er et fantastisk initiativ og regionbygging i praksis, slo Vestly fast.
– Det som er bra for byen, er bra for omlandet – og motsatt.
 
Vanskelig å definere suksess
De nesten 100 programpostene som tilbys, og sikkert et utall flere som «henger seg på» folkelivet, er godt tenkt. Men ettersom de fleste er gratis, og dette er noe nytt, er det også vanskelig å spå oppslutningen, ikke minst fordi dette er første gang konferansefestivalen arrangeres.
Hver dag er forsøkt gitt hvert sitt overordna tema. Torsdag er for eksempel viet til mobilitet. (Se egen sak om Framtidas transport.) Gunnar Ulla ved Norsk Maritimt Kompetansesenter kunne fortelle at de pågående store veiprosjektene skal kunne vises visuelt og verbalt.
– Vi vil kunne få se hvordan for eksempel Storfjordsambandet eller Brosundtunnelen vil se ut når det står ferdig, anbefalte den pensjonerte daglige lederen av Haram Næring og Innovasjonsforum.
 
Har møtt mye entusiasme
Daglig leder Maria Carmona er stolt av arbeidet som er gjort, og påstår at hun har merket stor entusiasme i kontakt med folk. Flere programposter skjer parallelt og flere seminar kunne nok være ønskelig å få med seg. 
Én av dem som skal utdype Richard Floridas fire t-er som han legger til grunn for suksess: tilhørighet, talent, toleranse og teknologi, er stedlig leder i Ålesund studentting, Gjermund Langset. Ved immatrikuleringen i fjor høst fikk han mye oppmerksomhet ved å stille til velkomsttalen i fotsid kjole. 
– Er vi veldig tolerante, eller ønsker vi å være tolerante? stilte han spørsmål om, og la til:
– Vi har lite trening med mangfold og å verdsette det ulike.
De andre t-ene skal gjennomgås av BI-professor Torger Reve (tilhørighet), teknolog, matematiker og bedriftsrådgiver Silvija Seres (teknologi) og direktør i Music Norway, Kathrine Synnes Finnskog (talent). 

Har inkludert mye kultur
For å unngå at konferansedagene skal bli utelukkende for og med næringslivet, er det invitert med et bredt spekter av kulturinnslag, særlig lokale ungdommer er inkludert. Frode Synnes, kultursjef i Giske, anbefaler et stort utvalg av kulturelle opplevelser som er verdt å få med seg i Ålesund over de neste dagene. De aller fleste er gratis og tiltenkt å passe ulike aldre. Nytt i Uka har tidligere omtalt ungdommene som skal i sving, som UKM-ambassadørene i Ålesund. Ikke minst så skal også bakgårdene fylles lørdag. Da skal også Ålesunds bursdagskake kåres.
– Med kake, kaffi og kultur så kan det ikke bli annet enn en vinner, smilte han. 
 
Statsministeren trappevandrer
Norad sin trappevandring, hvor blant andre statsminister Erna Solberg blir med, er i stor grad avslutningen på denne første konferansefestivalen i Ålesund. Men som ikke står av veien for videre planer og utvikling. 
Det er å håpe at stoltheten arrangørene utstrålte i forkant smitter over på dem som har mulighet og som prioriterer å stille opp på arrangementene.
For, som ordføreren påpeker:
– Dette gjelder oss alle.
 
 

The North West

• Region Ålesund, som står bak The North West, er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Haram, Giske, Sandøy, Skodje, Sula, Ørskog og Ålesund og fylkeskommunen. 
• Aksjeselskapet startet med 4 millioner kroner.
• Totalkostnaden ligger på rundt 2,5-3 millioner kroner.
• 1,6 millioner kroner er henta inn i sponsorinntekter, de største bidragsyterne er (i alfabetisk rekkefølge) Flakk Gruppen, H.I. Giørtz, Norengros Ødegaard, Møre Eiendomsmegling, Rolls-Royce Marine, Sparebank1 SMN, Sparebanken Møre, Sunnmørsposten og Tafjord Kraft.
• Mål om å skape goodwill og omdømme.
• Konferansefestivalen skal være et framtidsverksted og en arena for kunnskapsdeling.
 
 
 15 SISTE
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag