Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Atlanterhavsparken jubilerer og feirer med bok

For 70 år siden åpna noen ildsjeler det første, midlertidige akvariet i Åleusund. 20 år senere, i 1968, fikk byen sitt første permanente akvarium, og ytterligere 30 år senere åpna Atlanterhavsparken.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(25/04/2018)
Bildetekst: Den mangeårige, nå pensjonerte, fotografen i Sunnmørsposten, Roger Engvik, har alltid vært fascinert av akvarium og livet i havet, og han har vært engasjert i styre og stell av Ålesund akvarium og Atlanterhavsparken helt siden 1980. Nå har han skrevet bok om byens akvariehistorie fra 1923 og fram til i dag.
 
. . .
 
For å markere årets doble akvarie-jubileum har Roger Engvik skrevet bok om Ålesunds akvariehistorie. Det første akvariet lå i «Torvbua» på Nedre Brøggerplan og ble åpna til byjubileet i 1948. 
Ser man litt vidt på begrepet «akvarium», kan man trekke historikken enda litt lenger tilbake, forteller Engvik:
– I 1923 var det noen som laga til en selpark med to steinkobber og ei treflåte, i ei innhegning av flettverksnetting i Brosundet mellom Bedehuspiren og Nedre Brøggerplan. Det var en populær attraksjon, men det tok ikke lang tid før selene rømte.
 
Visjonen
25 år senere fikk Ålesund endelig sitt første akvarium med fisk bak glassvegger. Engvik forteller at det var en handelsgartner fra Stavanger, Øystein Reykdal Eriksen, som mente at i fiskeribyen Ålesund, måtte man by på noe mer enn bare en landbruksutstilling under jubileet; man måtte også få vist fram livet i havet. Det ble satt ned en komité, og på initiativ fra Eriksen ble det tegna og utarbeida et permanent akvarium og selpark. De planene måtte imidlertid legges bort, på grunn av mangel på byggevarer, og man endte opp med et provisorisk akvarium.
I akvariet ble det vist fram lokalt sjøliv i tolv betongkar som var støpt lokalt. Fronten var av førsteklasses glass fra England, og var festa med akvariekitt som var flydd inn fra Danmark. Frakta for 25 kilo kosta 78 kroner – noe som var mye penger den gangen – og det var ikke uten en viss fortvilelse man innså at man hadde bestilt altfor lite og trengte ytterligere 25 kilo.
 
Midlertidige løsninger
Akvariumet stod ferdig og ble åpna i tide til byjubileet i juli 1948, bare ett år og fire dager etter at akvariekomiteen hadde blitt nedsatt. Publikum strømma til, men akvariet måtte snart stenge. Ildsjelene gav likevel ikke opp, og 1951 ble A/S Ålesunds akvarium stifta. Selskapet hadde som mål å bygge og drive et offentlig akvarium.
I 1954 dukka det opp et nytt midlertidig akvarium, denne gangen på Øvre Brøggerplan. Tankene fra det første akvariet hadde i mellomtida vært brukt i provisoriske akvarier både i Molde og Kristiansund, og de som ikke hadde blitt skada og måtte erstattes med nye, ble nå brukt for fjerde gang. En viktig person bak alle disse midlertidige akvariene, var kunstglassmester William Nygaard, som både hadde stått for utforminga av tankene, innsetting av frontglass og alle tekniske innretninger.
Nevnes bør det også at Nygaard fikk hjelp en 14 år gammel akvarieentusiast ved navn Jan Steinar Einarsen; han ble senere den første bestyreren ved Ålesund akvarium.
Da akvariet på Øvre Brøggerplan åpna, var der ikke bare 13 kummer med lokale fisk og sjødyr, men også åtte ferskvannskummer med tropiske fisker og sjøplanter. Besøket på akvariet var svært godt, men man møtte mange tekniske problemer, og våren 1956 ble det stengt.
 
Endelig permanent
Nå skulle det gå mer enn ti år før Ålesund fikk nytt akvarium, men denne gangen ble det permanent. Ålesund akvarium kjøpte seg inn i prosjektet for Fiskernes Hus, som ble bygd på Øvre Brøggerplan. 9. juli 1957 åpna et akvarium med tretten sekskantede akvarietanker med lokale fiskeslag og sjødyr i kjelleretasjen. Drømmen til Øystein Reykdal Eriksen, som nå var styreleder i Ålesund akvarium, var endelig blitt til virkelighet.
Akvariet var lite og møtte mange tekniske problemer i åra som kom, men bestyreren som ble ansatt i 1970, Jan S. Einarsen, overkom vanskelighetene og fikk bygd opp et akvarium som høsta anerkjennelse langt utafor landegrensene.
I 1976 ble aksjeselskapet Ålesund akvarium omgjort til stiftelse. Litt senere fikk akvariet status som naturhistorisk museum, med årlig drifstilskudd fra både kommunen og fylkeskommunen.
 
Nye visjoner
Akvariet i Fiskernes Hus var i drift helt fram til 1997, men allerede i 1984 begynte man å se på muligheten for en akvariepark på Tueneset. Det var Jan S. Einarsen som var den første som først tenkte den «umulige» tanken om å legge et landskapsakvarium midt i friområdet. Til å danne en prosjektgruppe fikk han med seg Roger Engvik, som fra 1980 hadde vært styremedlem i stiftelsen, og arkitekt Torstein Lervik, som hadde skrevet diplomoppgave om muligheten for et akvarium på Brunholmen. I mars 1984 ble planene lagt fram for styret i stiftelsen.
Det ble en lang og kronglete kamp, men i 1997 var endelig alle klarsignal gitt, og det første spadetaket ble tatt i Gulhaugvika på Tueneset. Bare ett år senere, på byens 150-årsjubileumsdag, ble Atlanterhavsparken åpna av Kong Harald og Dronning Sonja.
 
Nasjonalakvarium?
På de 20 åra som har gått, har Alanterhavsparken stadig vært i vekst og utvikling. Nye arter har stadig kommet til, inkludert publikumsvennlige pingviner, seler (Europas største, naturlige selbasseng) og otere. De tropiske fiskene har imidlertid blitt borte, fordi styret har bestemt seg for å rendyrke satsinga på det lokale livet i og ved sjøen. Unntaket er pingvinene, i alle fall inntil videre:
– De utrydningstruede Humboldt-pingvinene har vist å finne seg svært godt til rette. Det ser vi blant anna ved at de legger egg og får unger, noe de bare gjør viss de trives. Derfor får de nok være der enda en stund, sier Roger Engvik.
Neste prosjekt i Atlanterhavsparken, som er under full utbygging, er kaldtvannskummer for kreps- og skalldyr. Dessuten jobber styret med en annen stor ambisjon:
– Vi ønsker at Atlanterhavsparken skal bli Norges nasjonalakvarium. Det er ingen andre akvarium i landet der forholdene ligger så godt til rette for å vise fram det lokale livet i og ved sjøen, som hos oss, påpeker Roger Engvik.
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag