Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

– Gjør det! Og det gjorde Oliver Harz

Han dro fra skolen sin i Tyskland til Borgund videregående i Ålesund. Her skal han lære om norsk kultur og om hvordan vi lever og arbeider.

Aktuelt
Tekst Jon Henriksen   
Foto Jon Henriksen   
(02/05/2018)
Bildetekst: Rørkutteren Lars Erik Andersen fra Rør 1, til venstre, rettleder Oliver Harz som er utplassert fra Tyskland. 
 
. . .
 
 
Dessuten er han utplassert som lærling i rørleggerfaget. Dette er en del av et utvekslingsprosjekt som heter nettopp Gjør det. Borgund videregående samarbeider med Handwerkskammer i Münster i Tyskland, og det er smil over hele linja. Gode tilbakemeldinger og resultater av utvekslingsprogrammet er nok noe av grunnen til at dette har holdt på i 15 år.
 
Er fornøyd med oppholdet
Oliver Harz, som er her i forbindelse med en fremtid som rørlegger, er veldig fornøyd med opplegget. Han er her i en tre ukers tid og er utplassert i bedriften Rør 1 i Ålesund. Vi treffer han og hans mann i bedriften, Lars Erik Andersen, i full sving i et nybygg ved Veibustkaia i Breivika. Instruktør og rettleder Andersen har mye godt å si om «kollegaen» sin fra Tyskland og ser med blide øyne på en ordning som dette. De kan selvfølgelig ikke slippe elevene løs på egenhånd overalt, men de får bistå og prøve seg på skikkelige oppgaver innen yrket.
På spørsmål om hva Oliver ser av forskjeller på jobben her og i Tyskland, er han ganske snar med å nevne at det er en mye lettere tone mellom arbeiderne undervegs i arbeidet her.
– Hjemme er det liksom litt mer tøff disiplin, uten særlig plass til utenomsnakk, vurderer den kommende rørleggeren. Han tror likevel ikke det blir gjort mindre her til lands. Så hva ville han foretrekke? Den tyske eller den norske modellen? Da kommer det lynkjapt med et stort smil:
– Det må bli den norske!
 
Trenger flere rørleggere
Undervegs i opplegget kommer det inspeksjon fra Handtwerkskammer i Münster. Sammen med Ann Cathrin Hjelle, som er internasjonal koordinator ved Borgund videregående, dukker også Ulrike Werning opp. Både Hjelle og Werning sier seg veldig fornøyde med hvordan det hele fungerer. De fikk litt rørfaglig orientering av utplasserte Oliver og siden han også er opptatt av HMS, fikk de i grunnen grei beskjed om å trekke utenfor byggeplassen, i mangel av lovpålagt bruk av byggehjelm. 
Avdelingsleder for bygg og anleggsteknikk ved Borgund videregående, Julianne Breivik, kan fortelle at det er en trend over hele landet med manglende rekruttering innen rørleggerfaget. Breivik anbefaler unge vordende yrkeselever å se nærmere på mulighetene innen rørleggerfaget.
– Går du den veien, er du nærmest 100 prosent sikret jobb, anbefaler avdelingslederen.  
Tyske Oliver er i alle fall veldig klar for et arbeidsliv som rørlegger. Han hadde egentlig ikke noen plan om å bli akkurat det, selv om det er rørleggere i familien. Men, etter skolen og dette prosjektet er han helt sikker på at arbeidslivet bare er rør for hans del.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag