Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Hareid-Sulesund først med AutoPass

Billettsystemet på ferjene endres totalt. Fjord1 ser fram til å slippe kontanter om bord. Vegdirektoratet håper de snart får løst de siste startvanskene.

Aktuelt
Tekst Helge Gloppen   
Foto Helge Gloppen   
(02/05/2018)
Bildetekst: 1. januar neste år innføres AutoPass-betaling på ferja mellom Sulesund og Hareid. Det skjer samtidig med at Fjord1 overtar kontrakten fra Norled.
 
. . . 
 
 
Knapt noen vet mer om AutoPass på ferjene enn prosjektlederen i Vegdirektoratet, Dag Hole.
Men starten på de tre første sambandene måtte utsettes i siste liten, og Hole kan ikke si når vanskene er løst.
– Jeg håper vi kan fastsette datoen i løpet av noen uker, sier han til Nytt i Uka.
Den nye ordningen vil etter hvert gjelde alle samband som er med i det nasjonale ferjekortsamarbeidet, og det betyr de fleste. Alt var klappet og klart til 15. mai på to strekninger i Hordaland og riksvegsambandet Lote-Anda i Nordfjord.
– Hvis vi ikke hadde utsatt innføringen, ville passasjerer med dagens verdikort fått et dårligere tilbud i en periode, og det var uheldig, forklarer Hole.
 
Hareid-Sulesund først
Prosjektlederen forsikrer at på Hareid-Sulesund skal alt være på plass når Fjord1 overtar kontrakten fra nyttår, om bare åtte måneder. Ett år senere innføres ordningen på Sykkylven-Magerholm, Solevåg-Festøy og flere andre strekninger på Sunnmøre, før de andre kommer etter i tur og orden.
AutoPass innføres på samtlige ferjesamband i Møre og Romsdal. Dagens verdikort for bil, fører og passasjerer, avløses av en AutoPass-brikke eller et AutoPass-kort.
– Det er viktig å understreke at vi innfører både kort og brikke for AutoPass. Brikke blir innført som betalingsmiddel for det enkelte samband når det er ny kontrakt for drift av ferjesambandet. Når de tekniske utfordringene er løst vil man starte med både AutoPass-brikker og ferjekort. Men dette skjer på ulike ferjesamband, opplyser prosjektlederen.
 
Ferjekortene må byttes
I dag selges verdikort for bil og passasjerer om bord i ferjene. Disse kortene slutter å virke et halvt år etter at AutoPass er innført på strekningen. Ruteselskapene som har solgt kortene, refunderer gjenstående beløp.
Forskuddsbetalingen på 3400 kroner skal heretter skje på nettstedet autopassferje.no, der hver trafikant får konto. Betalingen skjer med faktura, kort eller Vipps. Selve brikken er den samme som brukes i bomstasjoner på land. Man skaffer seg brikke gjennom avtale med et bompengeselskap som man selv velger. Oversikten finnes på autopass.no.
 
50 prosent rabatt for bil
Det er utarbeidet et eget AutoPass-regulativ for ferjetakster. Betalingen gjelder kjøretøy inklusiv fører. Passasjerene reiser gratis. Hver ferjestrekning er inndelt i takstsone etter lengde. Regulativet har ni kjøretøygrupper basert på bilens lengde. Rabatten for privatkunder er 50 prosent med avtale og ferjekonto. Trafikanter med brikke får ti prosent rabatt også uten avtale og konto.
– Det er bare å gjøre seg kjent med nettløsningene og gjerne skaffe seg brikke for å finne ut hvordan ordningen virker. Vi oppdaterer nettsiden så fort vi har ny informasjon. Vi skal også få på plass et kundesenter der trafikantene kan få hjelp, sier Hole.
Han mener AutoPass er en stor forbedring.
– Ja, det vil jeg si, på mange måter. Systemet har mange muligheter for forenklinger. Sikkerheten blir større fordi pengene ligger sentralt og ikke i kortet. Det blir også mye lettere å følge med for eksempel på passeringer og hvor mye som er igjen av forskuddsbetalingen, sier Hole.
 
Slipper kontanter om bord
Lars Inge Myklebust er fagansvarlig for billettering i Fjord1. Han ser fram til å slippe kontanter om bord i ferjene.
– Alt blir mye enklere når trafikantene selv betaler på nett. Da blir det også lettere å følge med på bruken, og fylle opp igjen når det begynner å bli tomt. Passasjerene slipper å reise med samme ferjeselskap for å fylle på kortet, slik som i dag, sier Myklebust.
Fjord1 har fått kontrakt på flere nye samband i Møre og Romsdal. Samme selskap skulle om et par uker begynt med AutoPass på de tre første strekningene i Hordaland og Nordfjord,
– Jeg tror alt med AutoPass går i orden i løpet av året. Vi skal ut med mye informasjon til våre passasjerer, så fort vi får en dato for å starte, sier Myklebust.
Han og Fjord1 har også en annen stor jobb foran seg, nemlig alle kundene som skal ha refundert pengene sine når dagens verdikort forsvinner.
– Rundt 200.000 kunder blir berørt. Det blir en enorm oppgave å sende alle pengene tilbake.
 
Lang dags ferd
Utprøvingen av AutoPass startet på strekningen Flakk-Rørvik i Trøndelag i 2004, etter flere års planlegging. Dagens teknologiske løsning kom i 2010.
Evalueringen etter et par år omfattet mye som måtte forbedres. Men både pendlere og andre var fornøyd og det var ingen som ønsket den gamle betalingsordningen tilbake.
 
 

Tidsplan for AutoPass på ferjene

Alle ferjestrekninger i Møre og Romsdal får AutoPass. 
Prosjektleder i Vegdirektoratet, Dag Hole, opplyser at det er både politiske og administrative prosesser knyttet til 
utlysningen.
- Det er en generell risiko for at tidspunktene endres, og risikoen er naturlig nok større jo lenger det er til oppstart av ny kontrakt, sier han.
Dette er tidsplanen for ferjene på Sunnmøre og 
Molde-Vestnes:
1. januar 2019: Hareid-Sulesund.
1. januar 2020: Sykkylven-Magerholm, Festøy-Hundeidvik, Solevåg-Festøy, Volda-Folkestad, Sæbø-Leknes-Skår-
Trandal-Standal, Stranda-Liabygda og Eidsdal-Linge.
1. januar 2021: Molde-Vestnes.
1. januar 2022: Brattvåg-Dryna-Fjørtoft-Harøy og Skjeltene-Lepsøy-Haramsøy.
Ikke fastsatt: Volda-Lauvstad, Larsnes-Åram-Voksa-Kvamsøy og Årvik-Koparnes.
 
 

43 kroner dyrere med bil Hareid-Sulesund

Ferjesambandet Hareid-Sulesund er i dag plassert i sone 10 i Riksregulativ for ferjetakster. Med AutoPass øker billettprisen for en bil under seks meter med 43 kroner.
Prisendringen framgår av Riksregulativ for ferjetakster og AutoPass-regulativet for ferjetakster, begge per 1. mars 2018. Taksten for et kjøretøy under seks meter er i dag 136 kroner, mens det vil koste 179 kroner etter AutoPass-regulativet.
Passasjertaksten på Hareid-Sulesund er i dag 48 kroner for voksen og 24 kroner for barn/honnør. Med AutoPass blir det gratis å være passasjer på ferjene.
Alle tall er uten rabatt og med 12 prosent moms. Den enkelte ferjestrekning plasseres i takstsone etter ferjestrekningens lengde.
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag