Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Skarbøvikinger vil ha tilbake bussen

Folket oppi bakken i Skarbøvika fortviler over at de har mista busstilbudet fra omsorsgssenteret. Det er mange som ikke er i stand til å gå ned bakken, hevder de.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(16/05/2018)
Bildetekst: En samstemt gjeng på onsdagskafeen på Skarbøvik omsorgssenter krever å få tilbake bussen mellom omsorgssenteret og Ålesund sentrum – i begge retninger, og ikke bare hjem igjen. F.v. Liv Flaathe, Ann-Karin Midtbøe, Marit Magnussen, Inger Bergesen, Jorunn Folkestad, Elsa Vivestad og Sverre Hjemte (den eneste hanen i kurven – bare på besøk!). Til stede på kafeen, like samstemte, men utenfor bildet, var også Reidun Slyngstad, Mary Hjemte, Else Marie Hessen, Margot Ulvenes, Bjørg Bjerknes, Aslaug Hansen og Helga Iversen.
 
. . .
 
 
Onsdagskafeeen på Skarbøvik omsorgssenter er smekkfull av livlige, men denne gangen også litt iltre, damestemmer.
Til nylig har de hatt et busstilbud de har vært godt fornøyde med, med avgang fra omsorgssenteret inn til byen kvart på hver hele time, og tilsvarende regelmessig hjem igjen. Med ruteomlegginga som skulle gi innbyggerne i Ålesund et bedre og mer forutsigelig busstilbud, mista imidlertid folket oppi bakken det aller meste av busstilbudet sitt.
Fra og med 1. mai ble alle avgangene fra omsorgssenteret fjerna, mens bare to avganger, klokka 11 og 15, fra sentrum og opp til omsorgssenteret ble beholdt. Det var beboerne på toppen av Skarbøvika svært lite fornøyde med.
 
Krever buss begge veier
– Det er jo ikke vits i å sette opp buss fra sentrum og opp hit når det ikke går buss andre veien! Da kommer vi jo ingen vei! sier Marit Magnussen indignert over telefon. – Dessuten er det altfor lite med bare to busser opp i Skarbøvika i løpet av hele dagen, legger hun til, og inviterer Nytt i Uka til onsdagskafeen for å snakke med noen av dem som er avhengige av å ha kort og enkel vei til bussen.
Hos samferdselsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune, får vi beskjed om at de allerede har tatt kritikken til seg. Fra mandag denne uka går det buss hver hele time fra sentrum og opp til omsorgssenteret i Skarbøvika, i tidsommet fra klokka 10 til 16. Men buss fra omsorgssenteret og inn til sentrum, blir det fortsatt ikke.
 
Bare 300 meter nedoverbakke
– Vi har forståelse for at det kan være tungt å gå opp bakkene, særlig med handleposer og slikt. Men å gå de 300 meterne ned bakken fra omsorgssenteret til busstoppet ved Kiwi, det tror vi de fleste klarer, sier Inge Rønstad hos fylkeskommunen
Rønstad påpeker også at det er mange områder i Ålesund der folk har langt lenger og vanskeligere vei til bussholdeplassen enn i Skarbøvika. Videre bemerker han at det var fint lite protester da bussen opp til omsorgssenteret var borte i halvannet år på grunn av veiarbeid; da klarte beboerne å komme seg opp og ned til hovedveien, hevder han.
 
– Livsfarlig om vinteren
På onsdagskafeen er det imidlertid ingen som roper hurra for at de nå får tilbake flere av bussrutene opp til omsorgssenteret. Hovedproblemet er nemlig ikke løst: Hvordan skal de komme seg inn til sentrum slik at de kan få brukt bussen hjem igjen? Stemningen på kafeen er samstemt:
– De vet ikke hvordan det er å være dårlig til beins! Bakken er bratt og altfor lang for mange av oss, og det blåser ofte så sterkt at det er vanskelig å holde balansen. Og om vinteren er det livsfarlig å gå ned der!
Damene gir uttrykk for at saksbehandlerne på samferdselsavdelinga ikke forstår hvordan det er å være skrøpelig til beins, og inviterer dem på besøk for å prøve å gå bakken med dem. 
 
Var yngre før ...
– Men dere klarte dere jo da det var veiarbeid, og bussen ikke gikk opp bakken i halvannet år?
– Ja, men da var det ingen andre løsninger, og vi visste at vi ville få bussen tilbake. Dessuten var vi yngre da! En gang i tida gikk vi jo opp og ned bakkene med barnevogn, men det klarer vi jo ikke lenger, lyder det galgenhumoristisk fra en av damene.
 
Savner rutehefter
At det er slutt på trykte rutehefter, er de heller ikke fornøyde med. Det er slett ikke alle som takler å bruke Fram-appen på telefonen eller som har datamaskin og printer til å skrive ut med. At de kan ringe Fram og få tilsendt aktuelle ruter i posten, er heller ingen god løsning, synes de, ei heller at de kan ta turen inn på rådhuset og få rutene utskrevet:
– Viss vi skal inn på rådhuset for å få bussruter, så må vi jo ha en buss som kan ta oss inn dit!
15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag