Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Tine bytter gass med fjernvarme

Tine Meierier i Ålesund bruker store mengder vanndamp med høy temperatur. Nå skal dampen produseres med fjernvarme og varmepumper i stedet for naturgass.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(23/05/2018)
Bildtetkst: Meierisjef Jan Heggem foran en av de tre varmepumpene som skal øke temperaturen på fjernvarmevannet fra Grautneset fra rett i underkant av 100 grader celsius og opp til 180 grader. Vanndampen brukes så til hurtigoppvarming – ultrapasteurisering – av langtidsholdbare produkter til 143 grader.
  
. . . 
 
 
Spesialiteten til Tine Meierier i Ålesund er langtidsholdbare produkter som desserter, iskaffe, vaniljekrem og lignende, og meieriet står for all Tines produksjon av disse varene. For å oppnå den lange holdbarheta, må produktene hyperpasteuriseres, det vil si varmes opp til hele 143 grader Celsius i noen få sekunder. For å klare dét, brukes vanndamp med en temperatur på 180 grader.
Hittil har vanndampen blitt oppvarma ved hjelp av naturgass, men fra nå av skal jobben gjøres av fjernvarme og varmepumper, opplyser meierisjef Jan Heggem.
 
Skal kutte fossil-utslipp
– Målet er å redusere forbruket av naturgass med to tredeler, og på den måten kutte det fossile utslippet vårt. Dette er igjen et ledd i Tines nasjonale målsetning om å bli klimanøytral både i produksjon og transport innen år 2025, sier han.
Vannet fra forbrenningsanlegget til Tafjord Kraft på Grautneset holder 95-100 grader når det leveres til meieriet. Der sendes det nå gjennom tre varmepumper som øker temperaturen til 180 grader samtidig som trykket økes til ti bar (ti atmosfærer).
Varmepumpene eies av firmaet Olvondo Technology, og Tine kjøper vanndampen av dem. Olvondo er et firma som holder til på Rubbestadneset på Bømlo i Hordaland, og som har en lang historie med å levere skipsmotorer. 
 
Pionerprosjekt
Ifølge Heggem er hele fjernvarme-varmepumpe-vanndamp-prosjektet noe som aldri har vært gjort før. Det har vært noen skjær i sjøen underveis, og prosjektet har etter hvert blitt større enn man så for seg, men nå skal det meste være i orden. Fredag kommer ålesundsordfører Eva Vinje Aurdal for å stå for den offisielle åpninga av anlegget, og da skal i alle fall to av de tre varmepumpene være klare til dyst.
 
Lønnsomt
I tillegg til målet om å redusere de fossile utslippa, skal varmepumpe-satsinga også være økonomisk lønnsom.
– Det er klart at fra vår side er det økonomiske i dette også viktig. Hvor mye vi sparer, kommer helt an på olje- og gassprisen. Det har vært noen år nå at den har vært så lav at det er tvilsomt om varmepumpene ville vært lønnsomme i den perioden, men slik som prisene på olje og gass utvikler seg nå, vil dette være et lønnsomt prosjekt, forklarer Heggem.
 
Biogass
Tine Meierier i Ålesund har i dag et energiforbruk på 12 gigawatt fra naturgass; to tredeler av dette skal altså nå kuttes. Den store naturgasstanken skal imidlertid ikke fases ut; den blir stående som sikkerhet dersom fjernvarme- og varmepumpeanlegget skulle svikte av en eller annen grunn.
– Naturgassen kan uten problemer byttes ut med biogass, noe vi trolig kommer til å gjøre etter hvert. Da blir hele anlegget her fullstendig klimanøytralt, sier meierisjefen.
Tine Meierier har for øvrig en større nasjonal biogass-satsing for bedriftens transportsektor: I samarbeid med Den Magiske Fabrikken i Vestfold er målet å få all transport over på biogass framstilt av kugjødsel, opplyser Jan Heggem.
 
Vask
I tillegg til ultrapasteurisering bruker Tine Meierier også fjernoppvarma vann til vask og sterilisering.
 



15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag