Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Savner kjærlighet i grøntstell og vedlikehold på Aspøya

Freddy Nijskens er frustrert over slett stell og dårlig vedlikehold på kommunale tomter og veier. Dessuten burde byens velforeninger få mer støtte til det frivillige ryddearbeidet de gjør, mener han.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(30/05/2018)
Bildtekst: Freddy Nijskens og hunden Lykke er glad i å gå tur på og omkring Storhaugen. Freddy er derimot lite fornøyd med kommunens grøntstell og vedlikehold i området.
 
. . .
 
I 18 år har belgiske Freddy Nijskens bodd i Ålesund, og aldri har han slutta å undre seg over at kommunen ikke tar seg råd til å holde byen pen og velstelt både for innbyggere og turister.
– Jeg kommer fra Antwerpen, og der er parkene og grøntområdene veldig pene og trivelige steder å være. Kommunen har fast ansatte som har som oppgave å stelle, rydde og holde det ordentlig. Her sier de i kommunen at de ikke har råd, men vi betaler jo skatt! Det som mangler, er vilje, mener han.
 
Ugress og sprikende busker
Freddy viser Nytt i Uka rundt nærområdet hans på Aspøya, i området nedafor Storhaugen. Overalt er det tilgrodd langs offentlige veier, på offentlige tomter og grøntarealer. Der kommunens folk faktisk har vært og klippa og fjerna litt 
(u)gress, er det gjort grovt, hastig og ujevnt. Langsmed vegger og inntil busker vokser det like vilt. Hekker, busker og trær beskjæres ikke, men spriker i alle retninger og vokser utover fortauene.
Men det mangelfulle vedlikeholdet gjelder ikke bare det som vokser. Murtrappene i området er i nokså sørgelig forfatning, nedslitt og med mange knuste trappesteiner.
 
Ordner opp selv
I Ragnvald Jarls gate er det to små kommunale grøntområder som ikke har fått stell i det hele tatt. Det ene ligger helt inntil huset som Freddy bor i, og her har han selv tatt ansvar for å gjøre det litt trivelig: 
– Det er jeg som har planta blomstene her, og jeg som har fått skifta ut det ødelagte rekkverket. Det kosta meg 4.000 kroner, påpeker han hoderystende.
 
Velforeninga mangler utstyr
Freddy er også aktiv i Storhaugen velforening, som gjør sitt beste for å gjøre Storhaugen trivelig og attraktiv både for lokalbefolkninga og andre som tar turen opp for å se på utsikta og nyte den vesle parken. Alt utstyr som velforeninga disponerer, har de kjøpt inn selv, og mye av det er lite egna til den jobben som gjøres, hevder Freddy:
– Vi har et par vanlige motorgressklippere og et par kantklippere med sen. Det tar lang tid, og med så høyt og kraftig gress som det er her, blir ikke resultatet bra. Det vi skulle hatt, er en skikkelig klipper med kniv.
– Hadde vi bare fått 10.000 kroner i året av kommunen til å kjøpe utstyr, så hadde vi kommet langt, men alt må vi kjøpe selv, både utstyr til klipping, bensin til gressklipperen, sen til kantklipperen og blomstene som vi planter ut, påpeker han.
 
Arbeid uten kjærlighet
På vei opp til selve Storhaugen, viser Freddy oss hvordan det står til med det generelle grøntstellet til kommunen på Aspøya: Langs veikanter og fortau vokser gress og ugress høyt, hekkene vokser vilt og uhemma, kommunale tomter og friområder ser generelt ustelt ut, og der det faktisk har blitt klippa, har det blitt gjort hastig, grovt og ufullstendig. 
– Se her, her var det folk fra kommunen og klippa i går – det er ikke gjort med kjærlighet!
 
Sjokkerte venner i utlandet
Freddy sier at han kjenner folk rundt omkring i hele verden, og når han forteller om og viser bilder av hvordan det ser ut i Ålesund, blir de sjokkerte.
– Når det ser pent og ordentlig ut, blir folk forsiktige med å forsøple, men når det ser ut slik som her, bryr man seg ikke, poengterer Freddy Nijskens.
 
 

Økonomien har skylda

 
VAP-lederen er helt enig i at grøntstellet i kommunen burde hatt en høyere standard, men skylder på den dårlige kommuneøkonomien.
 
– I de åra vi har vært på Robek-lista, har vi dessverre måttet skjære ned på grøntstellet i hele kommunen. Vi har måttet prioritere, og området rundt Storhaugen er ett av stedene der det har blitt et lavere driftsnivå enn tidligere. Blant anna blir det på enkelte steder bare én overfart, det vil si en langgrasslått, sier Oddvar Kongsvik, som er virksomhetsleder for vei, anlegg og park i Ålesund kommune.
 
Håper på bedre tider
Kongsvik presiserer at det også er områder i kommunen som får et kontinuerlig grøntstell med høy kvalitet, slik som Byparken.
– Det er veldig mange som bruker Byparken, og der har vi høy kvalitet på drifta, sier Kongsvik, som håper at det blir avsett mer penger til vedlikehold og grøntstell når kommunen snart er ute av Robek.
– Det kommer nok til å bli mange som vil skrike om mer penger, så vi kan vel ikke forvente all verden, men jeg håper vi kan komme tilbake til et høyere nivå på grøntstellet, legger han til.
 
Kan ikke bidra med utstyr
Når det gjelder spørsmålet om å hjelpe velforeninger med utstyr til klipping og anna grøntstell og vedlikehold, sier Kongsvik at kommunen ikke har mulighet verken til å gi bort eller leie ut utstyr. Det ville blant anna satt kommunen i et svært vanskelig ansvarsforhold. Om muligheten for kommunen til å bidra med en årlig pott som velforeningene selv kan kjøpe utstyr for, er svaret som forventa:
– Det blir igjen et spørsmål om kommunens økonomi, sier VAP-leder Oddvar Kongsvik.
 
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag