Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Bordtennis-talent sikter mot Paralympics

Han har en liten drøm om å få delta i Paralympics allerede i Tokyo i 2020, men mer realistisk sikter han mot Paris i 2024. Sebastian Vegsund er landets største talent i bordtennis for rullestolbrukere.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(06/06/2018)
Bildetekst: Da Sebastian Vegsund ble introdusert for bordtennis, fant han fort ut at det var noe han både likte og hadde talent for. Målet er Paralympics i Paris i 2024 – eller kanskje allerede i Tokyo i 2020.
 
. . . 
 
Knapt 17 år gamle Sebastian Vegsund fra Sula har allerede blitt fast duo-makker med Norges desidert beste rullestolbrukende bordtennisspiller, den 35 år gamle Paralympics-vinneren fra London i 2012, Tommy Urhaug. Kanskje spiller de sammen i Tokyo i 2020 – men viss ikke, har Sebastian tålmodighet til å vente fire år til.
Sebastian er født med cerebral parese (CP) og har vært avhengig av rullestol siden han var sju år. Fram til da kunne han gå med rullator, forteller han, men en mislykket operasjon som skulle ha gjort ham friskere, endte i stedet med å forverre tilstanden. Beina klarte ikke lenger å bære vekta av kroppen.
 
Liker å lære  
Tidligere drev han med basket og litt andre aktiviteter sammen med en gjeng funksjonshemma i Mauseidvåg. De andre var imidlertid en del eldre, i alderen 20 til 40 år, og Sebastian fant seg ikke helt til rette. Da han ble introdusert for bordtennis på et senter for funksjonshemma, falt brikkene på plass. Med racketen i venstrehanda viste han raskt at dette var noe han hadde talent for.
– Jeg liker å lære nye ting og å bli bedre til det jeg holder på med, sier han.
 
Passer for alle
I dag, fire-fem år senere, er han allerede landets nest beste bordtennisspiller i rullestol, etter duo-makkeren sin.
– Det har dessverre ikke vært så stort miljø i Norge for bordtennis for funksjonshemma, og det er bare Tommy og jeg som spiller på et høyt nivå. Men jeg håper at flere skal bli inspirert til å begynne, for bordtennis er noe absolutt alle kan drive med.
Han forklarer at bordtennisforbundet deler de funksjonshemma inn i totalt elleve forskjellig klasser, fem for rullestolbrukere, fem for stående spillere og en for spillere med psykiske funksjonshemninger. I klasse 1 finner man de rullestolbrukerne som har de aller største fysiske utfordringene, og som må ha racketen teipa til hånda. De friskeste og mest rørlige rullestolbrukerne spiller i klasse 5, og fra klasse 6 til 10 finner man de stående spillerne. Sebastian spiller i klasse 4, mens makkeren Tommy er i klasse 5.
– Når vi spiller som par i store, internasjonale konkurranser som EM og slikt, så spiller vi sammen i klasse 5. Man har nemlig lov å gå opp en funksjonsklasse, men ikke ned. I mindre turneringer er det mer vanlig at para blir satt sammen fra ulike klasser på en måte som gjør at man får mest mulig jevne lag, forklarer Sebastian.
 
Tøff motstand
Sammen med Tommy har Sebastian vunnet flere mindre, internasjonale turneringer, men foreløpig er det for langt opp til det internasjonale toppnivået. I EM endte de sist i den innledende pulja si – men det var som forventa. Sebastian er tross alt temmelig fersk med parspilling, og puljen de havna i, var kanskje den sterkeste av alle: 
– Vi møtte noen av de sterkeste laga i Europa, og to av de tre vi spilte mot, endte til slutt opp med medalje ...
 
Ungarsk landslagsspiller
Sebastian trener både med Ålesund bordtennisklubb og Skodje bordtennisklubb, og treningspartnerne hans er ofte funksjonsfriske. En av dem han spiller mye med, er Zsolt Berecki, som har deltatt i to Paralympics i stående bordtennis, klasse 10, for Ungarn. Han gav seg på internasjonalt nivå for 20 år siden, men trener fortsatt jevnt og trutt.
– Jeg fikk bare 4.-plasser i Paralympics, sier Zsolt og smiler bredt.
 
Satser mot 2024
Treningsmengden til Sebastian ligger på seks bordtennisøkter i uka, halvannen til to timer om gangen. I det siste har han også begynt med litt styrketrening for å kunne yte bedre. Selv om han drømmer litt om Tokyo i 2020, tror han det blir litt for tidlig:
– Det er nok ikke så veldig stor sjanse for at Tommy og jeg skal klare å kvalifisere oss allerede til 2020. Da er det mer realistisk at jeg skal klare det til 2024, men da har nok Tommy blitt så gammel at det blir mest aktuelt for meg å spille single, forteller Sebastian.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag