Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

-Det blir en aktiv sommer!

Jan Hogne Christiansen roer ikke ned aktiviteten selv om sommeren nærmer seg. Målet er å skape kreativ aktivitet for barnefamilier i sentrum.

Kultur
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(06/06/2018)
Bildetekst: Ålesunds første 7D-kino er i ferd med å bli ferdig. Med et utvalg på hele 30 filmer vil dette være en underholdende aktivitet for fire og fire av gangen, her med (fra venstre) Jan Hogne Christiansen, Imran Iliev og Eline Sætre.
 
. . .
 
Når Kulturhuset Dragen sommerstenger for vanlig drift, åpner en sommersesong som tilbyr mer enn noen gang. Idéskaperen Christiansen er i ferd med å skape Borgnys univers. Det innebærer ikke bare de to bøkene om Borgny, men teaterforestillinger på norsk, engelsk, fransk og russisk. 
– Hvor kult er det ikke at det sitter folk i Moskva og pugger manus om bybrannen, smiler Christiansen. Skuespillerne fra Russland kommer ikke før om et par uker, og da venter instrukser fra Gerd Johanna Leira. Hun har allerede vært i gang med de franske og engelske fremføringene en stund. 
– Jeg anbefaler dem som har lest bøkene om å se forestillingen på et annet språk enn norsk. Det er så engasjerende og man klarer å følge historien godt, beskriver forfatteren. 
 
Et eget sommershow
Et eget utsalgskontor er leid i Skaregata for sommeren. Etter hvert får det følge av to utsalgstelt.
– Formålet med «oppe» (inngang i Storgata, journ anm.) er at det skal være en gratis plass. Her skal det være en kommersiell utvikling av Borgny, viser Christiansen, Elina Sætre og Imran Iliev. De viser Ålesunds første 7D-kino, forteller om teaterfremføringene og sommershowet som ungdom skal stå for, fra 25. juni til 15. juli.
Sommershowet som skal fremføres i 19 dager er et utspring fra samarbeidet med Røde Kors, og har Fargespill og Borgny som utgangspunkt. 
– Jeg har hatt et prosjekt der ungdom tar ansvar. Selv om det er bakgrunn i vår egen historie fra et Norge i krig, er det en forestilling med positiv energi. Vi har plukka de beste fra Borgny, Fargespill, UKM og Fagerlia videregående, over 25 ungdommer som fremfører på scena, anbefaler Christiansen. Sommershowet har fått navnet «Generation Peace» og inneholder sang og musikk henta fra hele verden.
 
Utfordrer elementene
Et eget kinorom er i ferd med å ta plass i lokalene i Skaregata, og her vil man kunne få velge blant 30 filmer som varer noen minutter hver. Hele sju element, som vind, vann og bevegelse, vil være mulig å få oppleve i Ålesund sentrum. Garasjen skal blant annet ryddes og forvandles til et spøkelseshus for sommeren.
– Vi utnytter bare behovene i samfunnet, med å skape en møteplass for kultur, kunstnere og frivillighet, forteller han.
Den store sommeraktiviteten fører blant annet til at mange frivillige på Kulturhuset Dragen har fått seg sommerjobb. Sommerstaben er utvidet til ti personer, som skal ha meransvar for avviklingen.
I sommer vil det være seks utsalgsplasser i sentrum, og det er i ferd med å rulle ut tre vogner som er spesiallaga både for å selge is og egne produkter i og rundt Borgny. Et eget gullkort er utvikla, som gir familier digital tilgang på de fire nevnte språkene i all fremtid og produkter som måtte komme senere. 
 
Satser høyt i sommer
– Det er en sjanse å ta?
– Klart det er det, men vi har også spilt for fulle saler tidligere. Det er klart at det kommer an på hvor mange publikummere som løser billett, svarer Christiansen ærlig.
Han har likevel så stor tro og ønske om å skape aktivitet i sentrum at han tør å satse.
– Dette er et tilbud for barnefamilier som ikke er her fra før. Det er ikke lett å drive med kultur retta mot barn og ungdom, så hvis Ålesund vil ha det, så er det mulig vi fortsetter neste sommer. Borgny kan videreutvikles, hinter han.
Like før sommersesongen «braker løs» er Jan Hogne Christiansen avslappa, selv om det er mye som skal skje og mange som er involverte.
– «Problemet» er ordet likviditet, svarer han.
– Jeg er spent og gleder meg veldig. Dette blir bra og spennende, deler Elina Sætre av hva hun føler på. Det å samarbeide og lære av hverandre, er noe hun setter pris på.
Sammen med Christiansen er Eline i ferd med å utvikle visjonen om at den oppdikta karakteren Borgny er starten på å skape en fornøyelsespark.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag