Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

Sommer i nordvest

Sommeren er festival- og ferietid. Selv om sunnmøringene nærmest har stått i kø for å sikre seg billige flyturer til sydligere bredde-grader, skal mange tilbringe de fleste av feriedagene hjemme. Men fortvil ikke. I hver eneste krok av fylket arrangeres det i løpet av sommeren festivaler eller andre kulturbegivenheter. Nytt i Uka bringer i dag en oversikt over de største og viktigste kultur-arrangementene for sommeren 2017 i vår region. Oversikten kan nappes ut av avisa og henges opp på veggen. Mange av festivalene og arrangementene er tuftet på frivillighet og lokalt initiativ. Mangfoldet er enormt, og strekker seg fra konserter til barnefestivaler, båtfestivaler, fjellturer, scenekunst, stand-up-show og mer.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Andre Eidskrem / Maria Nerhus   
(20/06/2018)

Gjør klart for spleisefesten på Giske

 
Tilhørende jorder er i ferd med å bli ferdig slått. Sommerstemninga er i ferd med å bre om seg rundt Øygardshamna på Giske.

 

Selv om det er arrangement inne på Øygardshamna, er det ganske så folketomt på Giske. Kontrasten til folkemengden som ankommer snart, er enorm. Forberedelsene til lørdag 7. juli er i gang for lengst, når folketallet på Giske mangedobles i forhold til det vanlige antallet på 700 innbyggere. Sommerfesten på Giske arrangeres også i år med en rikholdig artistliste, som skal passe både barnefamilier og eldre. Vilde og Anna fra MGP jr. 2016 er nok mest tiltenkt en yngre fanskare, mens Sondre Justad, Daniel Kvammen og Unge Ferrari appellerer gjerne mest til de noe eldre.
 

Noe for enhver

På markene vil festivalområdet inneholde stander med underholdning og arrangementer fra samarbeidspartnerne til Momentium. Som i fjor, blir artistene fordelt på to scener - slik sett skal det være mulig å få med seg alt.

-        – Vi har ikke sjøscene nå, og med bare to scener blir det et mer kompakt område, forteller Terje Erstad, presseansvarlig i Momentium.

Med 13 forskjellige band og artister i år, blir det mye å få med seg i løpet av dagen.

-        – Det er litt av sjarmen at det er «heseblesende» og mange artister. Vi har likevel satt en stopp i antall artister slik at hver konsert skal bli litt lenger og at hver artist får sikre seg sitt publikum, utdyper Erstad.   

 

Innarbeida ordning

Sommerfesten på Giske er muligens «verdens største spleisefest». Å omtale den som «gratis», blir raskt korrigert.

-        – Vi kaller Sommerfesten for spleisefest, for vi vil at alle bidrar på sin måte, presiserer Erstad. For arrangementet er generelt et tapsprosjekt, målt i kroner og ører. Tilstellingen har en umålbar verdi for publikum og artister.

-        – Det er en viktig brikke i det vi holder på med. Artistene har blant annet felles backstage og det står sterkt blant artistene. Man får litt sommercamp-følelse, beskriver han videre. Sommerfesten er hjertebarnet til flere av dem som jobber i Momentium og blir arrangert helt på hjemmebane, rundt bygningene de har på Giske.

-        – Det er viktig at det fortsatt er noe anna enn det andre vi driver med, det med spleisekonseptet og at det får leve litt annerledes, er helt topp, stråler presseansvarlig Terje Erstad.

 

-        Ta buss

Det enorme sunnmørske kakebordet fortsetter, gratis, som tidligere år. Tross svært lang kø, er tilbakemeldingene at det er et gøyalt innslag. Hvem kan klage på gratis, liksom … Spleising er gjerne ensbetydende med begrepet dugnad, men gratis frivillighet er det mange år siden Sommerfesten ble arrangert rundt. Det er mange lag og organisasjoner som har fått «sponsa» cuper, turneringer og turer gjennom innsatsen rundt Momentiums tilstellinger. At det er nærmere 500 personer i sving for å få gjennomført Sommerfesten, anslår Erstad at det er.

Det er en del forberedelser for at Sommerfesten skal være mest mulig strømlinja for besøkende. Og de kommer det til å bli mange av.

-        – Om det kommer 10.000 publikummere i løpet av dagen, er vi superfornøyde. Slik det var for to år siden med Marcus og Martinus, vil det nok aldri bli igjen. Vi oppfordrer uansett om at folk tar buss, her er ikke parkeringsmuligheter for alle, sier Erstad.
 
      Les mer om sommerens aktiviteter i distriktet, og se våre store festivalguide i ukens avis.
 
15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag