Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

Blir Pape (19) AaFKs nye stjerne?

Han er spådd en fremtid av beste kaliber, men foreløpig er ikke Pape Habib Gueye klar for å prege årets AaFK-lag. Fortsatt noe uferdig, og fortsatt er det noen barrikader som må forseres. Taktiske kunnskaper er en, språket en annen.

Aktuelt
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Per Rich Hunstad   
(27/06/2018)
Bildetekst: Pape Habib Gueye trives både i AaFK og hos sin vertsfamilie. Her fotografert på verandaen på Emblem hvor han nå bor. 
 
. . .
 
 
 AaFK-spissen har imidlertid avslørt at han har den berømmelige x-faktoren inne, rykk, fart, spenst og tekniske ferdigheter er allerede på et høyt nivå. Det er ferdigheter som kan gjøre en spiller til en av de beste.
Jeg møter den 18-årige senegaleseren hjemme hos hans vertsfamilie på Emblem. De tre første ukene etter at han kom til Ålesund bodde han på et hotell i bysentrum, til Emblem flyttet han i slutten av mars. Her skal han i utgangspunktet bo ut årets sesong.  
Pape – uttales Papp, og er navnet han bruker til daglig – smiler fra øre til øre, og humøret er på topp. Ikke så rart, Senegal har vunnet sin åpningskamp i VM. Kampen er nettopp slutt, Polen er slått 2-1. – Kjempebra, i dag viste vi hele verden at vi er et godt lag, sier han, – målsettingen er kvartfinale. 
En av spillerne har samme etternavn, Gueye med fornavn Idissa (nr.5), men han presiserer at de ikke er i slekt. – Nei, det er vi ikke, sier Pape, som står notert med 16 kamper og fire mål for U20-laget til Senegal. 
Pape røper at Christiano Ronaldo er hans favorittspiller. Hjemme i Senegal er Diao Baldé Keita favoritten. Han har spilt flere landskamper, men er ikke med i årets VM-tropp.
 
Ettertraktet spiller 
Papa Habib Gueye hadde flere tilbud fra større klubber i Europa, men valgte bort disse i frykt for at han ikke ville få nok spilletid, noe flere av hans akademi-venner har erfart. 
– Da Reidar Vågnes ønsket meg til Norge og AaFK, følte jeg at det kunne være det første steget på veien til en stor fotballkarriere. Agenten min var også begeistret, han og Reidar Vågnes har samarbeidet i flere år, sier Pape. 
Fire av spillerne på Senegal sitt VM-lag startet sin karriere i Norge. 
– De skryter mye av oppholdet i Norge. Trivsel er viktig for at jeg skal utvikle meg slik jeg ønsker.
Og nettopp trivsel var noe AaFK-ledelsen tok tak i like etter at Pape Habib Gueye kom til Ålesund, før noen kontrakt var skrevet. Sportssjef i AaFK, Bjørn Erik Melland, var helt klar på at god integrering var stikkordet for at Pape skulle lykkes i AaFK-trøya. Hos vertsfamilien på Emblem er førsteinntrykket at mange brikker har falt på plass.  
 
God samtale
Vertsfamilien er naturligvis til stede når jeg snakker med Pape. De bidrar som tolker, men de ønsker ikke å bli sitert eller å stå frem med navn og bilde i Nytt i Uka. Jeg fikk imidlertid lov å nevne at de er en familie på seks personer, en katt og en hund, Teddy er hans navn. Det var også i orden at jeg skrev at Pape bruker fornavn når han snakker med dem, og at de mener at han er en lærevillig, kjekk og trivelig gutt.   
En av grunnene til at denne familien ble forespurt var at de snakker flere språk. Blant annet fransk, som er det offisielle språket i Senegal. Da Pape kom til Ålesund snakket han kun fransk, noe ingen i ledelse eller trenerteam behersker. Engelsk er språket som hovedsakelig brukes i spillergruppa.
Det er derfor en prioritert og viktig oppgave for vertsfamilien at engelsk er språket som brukes til daglig. I tillegg har han engelskundervisning med en ekstern lærer to ganger i uka, en time hver mandag og fredag. 
Vertsfamilien mener han har plukket opp det engelske språket relativt kjapt, noe jeg absolutt er enig i. Pape og jeg snakket nemlig sammen på engelsk over lang tid flere ganger, uten at det var behov for tolk. 
 
Andre krav
Foruten det engelske språket, har vertsfamilien lagt vekt på at Pape skal være selvstendig på flere felt. Matlaging er ett av disse, han må vaske sine egne klær, og rommet han bruker må han holde reint og ryddig. – Ja, sier Pape og ler, – jeg lærer noe nytt hver dag, jeg er blitt flink til å vaske gulv.  
At Pape må ta buss til og fra Color Line stadion til hver trening viser også at det overhodet ikke er snakk om «å sy puter under armene» på ham. 
Apropos matlaging. Pape presiserer at det er mye god mat i Norge, men at han savner senegalesisk mat. 
– Thiebou Dieune er vår mest berømte tallerken, det er vår nasjonalrett, sier han. Hovedbestanddelene er ris og fisk, i en tomatbasert saus. 
 
Bakgrunn
 Pape så verdens lys 20. september 1999. Kort tid etter flyttet han og hans foreldre til Dakar, hovedstaden i Senegal. Han har ingen søsken, men foreldrene bor sammen med flere andre familiemedlemmer, noe som er helt vanlig i Senegal. 
Pape forteller at han selvfølgelig savner foreldrene, men at mye kompenseres med at de hver dag snakker med hverandre på Skype. At foreldrene skal besøke Ålesund er fortsatt bare en drøm, men Pape håper at det kan bli en realitet en dag. – Mamma er frisørdame, sier han, – mens pappa har en inspektørstilling i skoleverket. 
Allerede som liten gutt avslørte Pape gode fotballferdigheter, og ble derfor tilknyttet Darou Salm FC, som er ett av flere fotballakademier i hovedstaden. Sammen med akademiet har han vært med på ulike turneringer i flere land i Europa, blant annet i Frankrike, Italia og Sveits. 
Hans talent førte han også inn på ulike landslag. Før han reiste til Norge og AaFK spilte han på Senegal sitt U20-lag.  
 
Fritidssysler
Livet på Emblem virker tilsynelatende rolig og fint for AaFK-spissen. Huset ligger godt skjult fra veien, og er omringet av trær på begge sider. Utsikten er likevel fin, mot syd kan en se både fjell og fjord. Og ikke langt unna ligger Emblemsanden.
Pape må nødvendigvis restituere etter daglige treningsøkter, men likevel blir det tid til litt ekstra trening på fritiden. Fotball med noen ungdommer fra Emblem er noe han trives med, da blir det gjerne five-a-side i hagen utenfor huset. Likeså synes han det er kjekt med en joggetur, enten langs hovedveien, i skogen eller nede på Emblemsanden
 – Den minner meg om forholdene hjemme i Senegal, sier Pape. På Emblemssanden har jeg hatt noen fine løpeturer. Av og til alene, og av og til har jeg vært sammen med Emil Solnørdal, som Pape betegner som en av sine beste kompiser i AaFK.
– Har du badet i sjøen? 
– Nei, det er jo altfor kaldt i vannet. Jeg har imidlertid være noen turer sammen med Emil i svømmehallen på Moa.
Foreløpig har det ikke blitt noen turer til bysentrum eller butikksentrene på Moa. Det har han egentlig ikke hatt noen grunn til eller interesse for å gjøre.  
 
Store ambisjoner
1. april signerte Pape en kontrakt ut 2021-sesongen. Datoen til tross, det var ingen aprilspøk at AaFK ga ham en litt uvanlig kontraktslengde. Jeg vet ikke, men regner med at AaFK-ledelsen nok ante at her hadde de å gjøre med en spiller som var noe utenom det vanlige. 
La meg sitere Sepp Blatter, omstridt ex-president i FIFA. Han sa en gang: «11 spillere kan gjøre et lag til et topplag, men uten en eller to stjerner, spillere med x-faktor, vil det ikke glitre».
Nå skal jeg ikke spå fremtiden for Pape Habib Gueye, men ifølge ham selv er AaFK bare første steg på veien til en større fotballkarriere. Som han sa til meg: – Jeg har store ambisjoner, og skal jobbe hardt for at drømmene blir realisert. Innen få sesonger skal jeg spille for en storklubb ute i Europa, samtidig vil jeg etablere meg på landslaget til Senegal. VM-spill om fire år skal jeg være med på. Tro meg.
– Hvordan har du blitt tatt imot i AaFK?
– Jeg har det meget bra, og har funnet meg godt til rette. Alle mine lagkamerater er hyggelige, men Emil Solnørdal og Nenass er de to jeg har mest kontakt med, sier Pape. 
– Er du fornøyd med å være innbytter?
– Ja, det har jeg ingen problemer med. Jeg er tålmodig, nå jobber jeg hardt for å tilpasse meg, sier Pape. – Dagen min kommer, skal du vite. I AaFK er målsettingen å prege på laget, jeg vil være lagets beste spiller, og jeg vil score mange mål.  
AaFK-spillerne har fri fra fellestrening i ti dager i fotballpausen (24. juni til 22. juli). Da reiser Pape til Frankrike, hvor han skal være sammen med sin agent. Besøk til Senegal må vente til etter sesongen.15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag