Søkeord:  
Søk
Banner top

Jernet strømmer inn til Nepal

Tre av de åtte skolene som Himalpartner bygger i det jordskjelvramma hjertet av Nepal, står snart ferdige. Tre andre er godt i gang, og de to siste er i startgropa.

Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(03/07/2018)
BILDET: Leif Hovde og Bjørn Ødegaard i Himalpartner/Himalaya Møre.
 
– – – 
 
200.000 kroner. Det er alt som skal til for å få bygget en jordskjelvsikker skole i Nepal. Og da er størstedelen av utgiftene lønn til lokale bærere som frakter armeringsjern, sement og takstoler fem dagsmarsjer innover i de mest utilgjengelige delene av landet. 
 
Himalaya Møre, den lokale avdelinga av Himalpartner (tidligere Tibetmisjonen), har påtatt seg å samle inn penger til åtte skoler i dette området, som ble så hardt ramma av jordskjelv for tre år siden. Innsamlinga har pågått i rundt halvannet år, og allerede er det samla inn 1,2 millioner kroner av de 1,6 millionene det er budsjettert med
 
– I det siste har prisene i Nepal gått litt opp, slik at det kan hende prisen for de åtte skolene til slutt vil bli nærmere to millioner kroner til sammen, men det skal vi klare. Vi er uansett minst halvveis med innsamlinga, og bygginga av skolene har også kommet omtrent halvveis, sier Bjørn Ødegaard. Sammen med Leif Hovde og Henriette Bryhn utgjør han den drivende trioen i Himalaya Møre.
 
Handler alt lokalt
At Himalpartner klarer å bygge skoler for så lite som ned mot 200.000 kroner per stykk, forklarer Leif Hovde med at de kjøper alle varer og tjenester lokalt og direkte, uten å gå via myndigheter eller andre mellomledd. Da får de alt så billig som mulig, samtidig som de slipper å ty til korrupsjon. Organisasjonen har dessuten så godt som ingen administrasjonsutgifter, siden den er helt og fullt basert på frivillig innsats.
– Jeg har aldri vært borti noen organisasjon som får så mye ut av pengene som Himalpartner. Det er nettopp fordi man gjør alt med lokale ressurser, påpeker Leif Hovde.
 
Bærere, ikke helikopter
Eksempelvis er Himalpartner helt imot å frakte varer inn i de lite tilgjengelige områdene med helikopter. Det er fryktelig dyrt, samtidig som pengene da går til eierne av helikopterselskapet og dermed forsvinner ut av landet og ikke kommer lokalbefolkningen til gode.
 
– Når vi i stedet betaler lokale bærere for å frakte materiale fem dagsmarsjer innover i landet, så klarer de å tjene opp penger til å bygge sitt eget hus. Dermed får pengene vi har samla inn for å bygge skoler, nye positive ringvirkninger i lokalsamfunnet, forklarer Bjørn.
 
– Faktisk går hele 75 prosent av utgiftene vi har til en sementsekk, til bæreren. Det er veldig viktig!
Et anna poeng er at når skolene bygges i henhold til de strenge jordskjelvsikre kriteriene som regjeringa har satt, så utløser det u-hjelpsmidler. Dermed får man enda mer ut av de pengene som har blitt samla inn.
15 SISTE
  – AutoPass blir ikkje ...
  Lover nye skoler og id...
  Har sett seg lei på hu...
  Regnbuebarn til Parken
  Blir nektet møte med p...
  Klare til å åpne døren...
  Fire år med salg av lo...
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Flisnes får sin første...
  «Som å stå i tett tåke...
  En verdensvant barneha...
  Standup-suksess i ti å...
  – Det er så mye som sk...
  Startet som et kjærlig...
  Ønsker økt aktivitet i...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag