Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

En tre-generasjoners tenkepause

Hvordan var det nå igjen, i praksis, det å være mot andre slik man ønsker at de skal være mot deg? Det kan være nyttig å bli påminnet dette en gang i blant.

Kultur
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(01/08/2018)
Bildetekst: Inne i båthallen fremfører Fride Snipsøyr Holøs og Fride Nøstdahl Hjelle (til høyre) sin versjon av ”Bestefar og sønnesønnen” hver onsdag, til og med 15. august.
 
. . .
 
 
Fride Snipsøyr Holøs og Fride Nøstdahl Hjelle har egenhendig tilpasset folkeeventyret «Bestefar og sønnesønnen» med musikk, dramaturgi og en tenkt lokal natur. I løpet av sommerferien skal de fremføre denne musikkteaterforestillingen hver onsdag på Sunnmøre museum, som del av programmet på aktivitetsdagen.
 
Utviklet selv
De to barndomsvenninnene studerer i Oslo, men bruker altså sommeren «hjemme» i Ålesund. Museet er de svært glade i og fikk positivt klarsignal om å utarbeide en slik forestilling med en gang. De to Fride-ne har fulgt hverandre fra oppveksten på Fjelltun, som elever ved Jugendteateret, musikkskolen, musikk, dans og drama ved Fagerlia videregående og videre til hovedstaden. Snipsøyr Holøs er ferdig med andreåret på Musikkteaterhøyskolen, mens Nøstdahl Hjelle skal begynne på sitt andre år ved Norges Musikkhøyskole.
– Vi hadde lyst til å gjøre noe sammen, og fant formen med utgangspunkt i en sunnmørsk folketone, før vi formet innholdet ut ifra eventyret «Bestefar og sønnesønnen» og sydde det sammen basert på styrkene våre, forteller Fride og Fride om hvordan utviklingen har gått siden i vår.
 
En god blanding
Begge liker godt å fremføre framfor en blanding i publikum, av eldre og yngre, tilreisende, også utenlandske turister og fastboende.
– Det har nok vært mest barnefamilier i publikum, som er på museet i forbindelse med aktivitetsdagen, anslår de to kreative studentene. Entusiastisk gjenforteller de om utenlandske publikummere som ikke får med seg språket, men følger nøye med på uttrykk og musikk.
Moralen i eventyret handler om å ta vare på besteforeldrene sine. Vi får innblikk i bestefaren og hvordan han blir behandlet av sønnen sin, og hvordan barnebarnet reagerer på det. Alle tre «karakterene» blir formidlet av Fride Snipsøyr Holøs. Scenografien er enkel, en krakk er eneste hjelpemiddel foruten piano.
– Selv om handlingen er trist, og vi ser at noen blir lei seg, så er det en happy ending, viser de til.
 
Sterk innlevelse
Publikum blir med Fride og Fride om bord i ei bittelita ferge, til en gård på et helt «umulig øde sted», hvor tre generasjoner holder til. Sammensetningen fungerer utmerket, Snipsøyr Holøs har en sterk presentasjonstroverdighet og Nøstdahl Hjelle akkompagnerer i en veldreven dynamikk. Når de også synger sammen, er det et svært lydhørt og bergtatt publikum inne i båthallen som lytter. Og det er det verdt. Håndteringen av hvordan man behandler eldre, dess eldre de blir, er tema, og godt illustrert gjennom forklaringen av spiseredskap, fra rosemalt porselensskål, til ujevn keramikkskål, til en lekk treskål. For ikke å glemme trauet. Om innholdet fra eventyret om bestefar og barnebarn er ukjent, så spiller Fride og Fride det ut to ganger hver onsdag, til og med 15. august. Da venter et nytt studieår i Oslo.
 
Spiller gjerne andre steder
– Kan dette forteller-musikketateret vises andre steder?
– Ja, det håper vi, selvsagt. Vi liker veldig godt å få fremføre til en aldersmessig blanding. Her ser vi at besteforeldre gjerne nikker litt gjenkjennende når de er her med barnebarna, sier de to Fride-ne. Om sommerjobben på museet sier de det har vært en drøm å holde forestillingene i båthallen, til tross for utfordrende akustikk og skiftende lys ut ifra været ute.
– Hvor er dere om fem år?
Fride Snipsøyr Holøs er ferdig med sin bachelor om ett år, Fride Nøstdahl Hjelle har tre år igjen til sin grad. Men de jobber gjerne sammen.
– Jeg jobber gjerne skapende som dette, og reiser med en teatertropp. Gjerne med Fride, for det er noe spesielt med å være så synkroniserte, sier Snipsøyr Holøs.
– Jeg tar også pedagogikk for å kunne bli lærer, men jobber gjerne med musikk, smiler Fride Nøstdahl Hjelle.
Begge to liker godt det rikt voksende kulturtilbudet som er i Ålesund.
– Om vi bosetter oss her i fremtiden, er litt for tidlig å tenke på, smiler de to, som uansett lover å «svinge innom». Forhåpentligvis med flere musikkteaterforestillinger.
 15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag