Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

Karakterboka - vårsesongen

Til tross for tabelledelse i Obos-ligaen blir ikke AaFKs vårsesong vurdert til terningkast høyere enn fire. To spillere får fem, de er kaptein Fredrik Carlsen og angrepsspiller Hólmbert Fridjónsson (bildet), som er lagets toppscorer så langt, med ni mål på 14 kamper. Høstsesongen er godt i gang, og søndag kommer Åsane til Color Line Stadion.

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Bjørn Fugelsø Nilssen   
(01/08/2018)

Laget

Ti kamper vunnet, to uavgjort, to tap, tabelltopp og en kamp mindre spilt enn de øvrige lagene. Borteoppgjøret mot Jerv er utsatt til august. 32 poeng, og målforskjell 31-13. Åtte av de 14 kampene ble spilt hjemme på Color Line stadion, seks kamper på bortebane. 
Nærmest på tabellen var Sogndal på direkte opprykksplass. Viking, Mjøndalen, Ullensaker Kisa og Sandnes Ulf er de fire lagene på kvalikplassene for opprykk. 
De to vårtapene kom mot HamKam hjemme, 1-2, og Nest Sotra borte, 0-1. Uavgjort i to hjemmekamper. 0-0 mot Sogndal i årets første seriekamp. Og mot Strømmen, 2-2, i 16. mai-kampen. 
Strømmen-kampen samlet for øvrig flest tilskuere, da ble det notert 5.487 betalende. Publikumstallet for de åtte hjemmekampene var 38.575, som gir et gjennomsnitt på 4.822. Ett snitt AaFK-ledelsen sier de er fornøyd med, men det bør nevnes at tidligere bunnrekord som ble notert i fjor var 6.062 tilskuere. Dermed en ikke så ubetydelig nedgang, OBOS-liga aldri så mye.
Det var de tørre tall og fasit halvveis i sesongen da lagene tok noen ukers ferie i månedsskiftet juni/juli. Høstsesongen startet 22. juli. 
Suveren på topp
Å være på toppen av tabellen halvveis med solid ledelse, 31 mål rett vei og kun 13 baklengs, er selvfølgelig meget bra, det holder til terningkast seks. Men dessverre, til tross for 2,21 scoringer i gjennomsnitt per kamp, har det offensive spillet ikke vært særlig å skryte av. Pasningskvalitet og tempo på ball i lengderetning har vært så som så. Laget kan heller ikke skryte av den helt store underholdningen, og da ruller terningen til fire. Kanskje også en firer av den svake typen. Defensivt har det stort sett vært solid arbeid. I NM-cupen ble det kort prosess i 1. runde. 1-2-tap borte mot 4. divisjonslaget Bergsøy kan ikke karakteriseres som annet enn flaut. Der og da haglet også noen sårt tiltrengte kroner rett ut av AaFK-vinduet.    
Karakter 4
 
 
  

Spillerene - vårsesongen 

 
Andreas Lie - keeper: f: 31/08-87.

Spilt 13 seriekamper. Absolutt en brukbar vårsesong, skal ha stort pluss for at laget kun har sluppet inn 13 mål. Utøver pondus, og som vanlig sterk i strekarbeidet. Tidligere slet han med ujevne prestasjoner, i år har han vært mere stabil. Det har gitt trygghet i forsvarsarbeidet. Blant lagets beste spillere denne våren. Kontrakt ut 2019.

Karakter 4

 

Tarjei Aase Omenås - keeper: f: 02/02-92.

Nykommer før årets sesong, hentet som andrekeeper og foreløpig har det blitt slik. Voktet målet i cupnederlaget borte mot Bergsøy i 1. runde, og hadde ingen god involvering ved det første baklengsmålet. Kun en seriekamp, debut mot Strømmen (2-2) på hjemmebane 16. mai. Kontrakt ut 2019.

Karakter 2

 

Kaj Ramsteijn  - forsvar/stopper: f: 17/01-90.

Fra Nederland. Har spilt 14 seriekamper, to som innbytter. Har også notert seg for ett mål. Har gjort det stort bra som midtstopper, vært sterk og god i duellspillet. Pasningskvaliteten kunne vært bedre. Har heller ikke i vår vist seg som en typisk ledertype. Kontrakt ut 2019.

Karakter 3

 

Oddbjørn Lie - forsvar/stopper: f: 31/08-87.

Skal ha pluss for pondus og kraft, defensivt har det gått meget bra. Har startet 14 seriekamper, og har scoret ett mål. Også vist seg frem som en ledertype. Slår hovedsakelig lange pasninger til motsatt kant, dessverre ikke alltid med rett adresse. I juli ble kontrakt forlenget med et år, ut 2019.

Karakter 4

 

Daniel Grétarsson - forsvar/stopper: f: 02/10-95.

Islending. Før sesongstart utpekt som sjefen i midtstoppertrioen av trener Lars Bohinen. Har slitt med lyskeproblemer både i oppkjøringen og i vårsesongen. Fortsatt usikkert når han blir spilleklar. Kun spilt tre seriekamper fra start, i tillegg to kamper som innbytter. Notert seg for ett mål. Usikkert når han blir skadefri. Kontrakt ut 2020.

Karakter 3

  

Sonni Nattestad - forsvar/stopper: f: 05/08-94.

Fra Færøyane. Innleid fra Molde til 19. juli. Store forventninger, men har ikke innfridd. Har stor fysikk, og burde markert seg sterkere i både defensive og offensive dødballer. Spilte 14 seriekamper, en som innbytter, notert seg for ett mål. Takket nei til forlenget låneavtale ut sesongen, valgte å reise tilbake til Molde.

Karakter 3

 

Adam Ørn Arnarson - forsvar/vingback:  f: 27/08-95.

Islending. Slet med skade i sesongstarten, men skadefri har han vært et opplagt førstevalg på høyre side. Spilt 13 seriekamper, en som innbytter. To scoringer. Varemerket er offensiv kraft, fremgang på innlegg, men fortsatt etterlyses å komme nærmere kortlinja før han slår innlegg. På utgående kontrakt.

Karakter 4

 

Jørgen Hatlehol - forsvar/vingback: f: 18/06-97.

Spilt 14 seriekamper, to som innbytter. Er best med venstre fot, men har vært benyttet på begge kanter. Stor fremgang, høy løpskvalitet. Sliter imidlertid med presise innlegg, når de sitter blir han en verdifull spiller. Hadde kontrakt ut 2018, men i juni ble den forlenget ut 2020-sesongen.

Karakter 3

 

Jernade Meade - forsvar/vingback: f. 25/10-1992.

Engelsk. Overgang fra svenske Eskilstuna like før seriestart. Tidligere bakgrunn fra bl.a. Arsenal og Swansea. Vanskelig å vurdere hva han er god for. Langtidsskadet i cupkampen borte mot Bergsøy, neppe aktuell for mere spill i 2018. Tre innhopp i serien, fra start mot Bergsøy, ordnet 1-0 før den fatale skaden. På utgående kontrakt.

Karakter 2

 

Robert Sandnes - forsvar/vingback: f: 19/12-91.

Tilbake etter spill i Start og på Island. Har spilt vårsesongen med brudd i begge hender. Har en iherdig vilje, er et arbeidsjern og blir kalt lagets kriger. Spilt 11 seriekamper, fire fra start. Ett mål. Ikke alltid like heldig i posisjoneringer, og vil ha godt av å roe seg litt ned i enkelte duell-situasjoner. Kontrakt ut 2019. 

Karakter 4

 

Erikson Spinola Nenass Lima  - midtbane/sentralt: f: 05/07-95.

Nykommer fra Kapp Verde, overgang fra Sarpsborg 08. 11 seriekamper. Ett mål, et flott og tilnærmet brassespark til 1-1 borte mot Levanger. God start, men slet med en lyskesmerte på tampen av vårsesongen. Arbeidsvillig, og en nyttig lagspiller. Vi har ikke sett hele potensialet. Kontrakt ut 2020. 

Karakter 4

 

Bjørn Helge Riise - midtbane/sentralt: f: 21/06-83.

Lagets eldste spiller. Ikke hans sesong så langt, ute med skade store deler av vårsesongen. En lei strekk har vært vanskelig å bli kvitt. Kun tre seriekamper, to fra start. Det var ikke akkurat det han hadde tenkt seg før sesongstart. Vil han være tilbake i høst? På utgående kontrakt, som ikke ble forlenget i sommervinduet. 

Karakter 2

 

Fredrik Carlsen  - midtbane/sentralt: f: 01/12-89.

Årets kaptein. Spilt 14 seriekamper. Har vist seg som en god lagkaptein. Stor innsatsvilje, og fra sidelinja virker det som han gir tydelige beskjeder til sine lagkamerater. Har vist positive takter fra sin sentrale midtbaneposisjon. Bør slå flere pasninger i lengderetning, det blir litt for mye kort til side eller til kant. Kontrakt ut 2020. 

Karakter 5

 

Emil Solnørdal - midtbane/sentralt: f: 02/10-99.

Fra egne rekker, ny i A-troppen i mars. Ingen seriekamper. Kun med i cupkamper hvor AaFK ikke har vist særlig godt spill. Har derfor heller ikke fått vist seg særlig frem. Neppe særlig aktuell til høsten heller, men hardt arbeid og tålmodighet kan gi ham sjansen. Kontrakt ut juli 2019.

Karakter 2

 

Aron Thrándarson - angrep/kan: f: 10/11-94.

En litt tung oppkjøring på grunn av skade. Spilt 12 seriekamper, en som innbytter, og scoret to mål. Posisjon har variert, spilt både sentralt på midten og spiss. Godkjent vårsesong, og det skal bli spennende å se hva han kan få til resten av sesongen. Har mye inne. Kontrakt ut 2019.

Karakter 3

 

Sondre Fet - angrep/kant: f: 17/01-97.

Spilt 12 seriekamper, seks som innbytter. Ett mål. Har vært med i noen sesonger, men fortsatt har han til gode å slå til som forventet.  Har riktignok gjort det brukbart i noen kamper, og skal ha stort pluss for viljen. Men så var det dette med stabiliteten, der har pendelen svingt mye. Kontrakt ut 2019. 

Karakter 3

 

Anders Waagan - angrep/spiss: f: 18/02-00.

Fikk sin første og eneste sjanse i startelleveren mot Nest Sotra, men dessverre for ham var det kampen hvor intet fungerte for laget. Tap 0-1, i pausen ble han byttet ut. Etter eget ønske ble hans kontrakt (ut 2018) terminert i juni. Meldte overgang til 3. divisjonsklubben Spjelkavik.

Karakter 2

 

Pape Habib Gueye - angrep/spiss: f. 20/09-99.

Fra Senegal, kom hit primo mars, men fikk ikke arbeids- og oppholdstillatelse før 2. mai. Spilt syv seriekamper, seks som innbytter. Tre mål. Utvilsomt et unikt talent, har allerede vist glimt av det helt store. Tatt steget av det sjeldne. Kontrakt ut 2021.

Karakter 4

 

Valmir Berisha - angrep/spiss: f: 06/06-96.

Svensk. Ikke vurdert, ikke spilletid. Fortsatt under kontrakt med AaFK, men på grunn av utlendingskvoten har han vært utlånt til islandske Fjølnir, i første omgang til 19. juli. Seinere forlenget til 1. oktober. Kontrakt ut 2019.

 

Hólmbert Fridjónsson - angrep/spiss: f: 19/04-93.

Nykommer fra Island. Spilt 14 seriekamper, lagets toppscorer med ni mål. Med sine 195 cm har han vist seg som en sterk og tøff spiss, godt overblikk, løpssterk, god både i hodedueller og med ballen langs bakken. Blant lagets beste spillere i vårsesongen. Kontrakt ut 2020.

Karakter 5

 

Torbjørn Agdestein - angrep/spiss: f: 18/09-91.

Nykommer fra Odd. Spilt 10 seriekamper. Syv mål. Til tross for brukbare syv scoringer har han likevel ikke slått til som forventet. Det har manglet noe på tøffhet og besluttsomhet i duellspillet, men en god spissmakker til Fridjónsson. Kontrakt ut 2020.

Karakter 3 
 
 
B-troppen: Fredrik Opdahl, Håvard Mork Breivik, Tobias Heggem, Jørgen Fylling, Vemund Hole Vik. Håvard Mork Breivik seriedebut, spilte de siste seks minuttene mot Notodden. Tobias Heggem spilte cupkampen mot Bergsøy. Vemund Hole Vik meldt overgang til 3. divisjonslaget Spk. Herd i juli. 
 
Inn i sommervinduet: Jonas Grønner, eks Brann, midtstopper, kontrakt ut 2021. Ståle Steen Sæthre, eks Nest-Sotra. Midtstopper, kontrakt ut 2020. Niklas Fernando Castro, eks Kongsvinger. Angrep/midtbane. Kommer 01.01.2019, kontrakt ut 2021. Og Nicola Tkalcic. Kroat eks Sarpsborg 08. Vingback, begge sider. På lån ut årets sesong, opsjon på kjøp.
 
Trenere/støtteapparat: Lars Bohinen (hovedtrener), Andrea Loberto (assistenttrener), Frank Mathiesen (keepertrener), Bjørn Erik Melland (sportslig leder), Jonas Nordal (fysioterapeut), Egil Eliassen (konsulent/fysioterapeut), Mads Holst Christensen (fysioterapeut) og Bjørn Rekdal (oppmann- og utstyrsansvarlig). Amund Skiri (toppspillerutvikler, også med rundt A-laget). Reidar Vågnes (konsulent inn mot spillerlogistikk). Eliassen og Vågnes er ikke ansatt.  
 

Seks kjentfolk, seks ulike AaFK-favoritter 

Det er ingenting å si på optimismen. Folket er helt overbevist om at det blir opprykk til Eliteserien. Nytt i Uka har bedt seks AaFK-supportere og kjennere om å svare på fem spørsmål om lagets innsats i vårsesongen. Like samstemte var de imidlertid ikke om hvem som har vært den beste spilleren denne våren, her var nemlig alle seks helt uenige.
1) Hvor ser du hjemmekampene?                                                                                                                             
2) Blir det Eliteserie-spill i 2019?                 
3) Hvilken spiller mener du har vært best i vår-sesongen? 
4) Hva er du mest fornøyd med ved halvspilt sesong?
5) Og hva er du minst fornøyd med? 
 
Malvin Dalhus (71)
Pensjonist, ynder å kalle seg hobbyhistoriker. Lokalkjent for sine humoristiske og gode fortellinger. 
1) Jeg må nok innrømme at jeg ser kampene på TV i egen stue. 
2) Ja, absolutt! Og på veien dit gir Malvin følgende tips. – Holde korta tett, og ballane lange!               
3) Torbjørn Agdestein får min stemme.  
4) Plusset er vel at de vinner mange kamper. 
5) Overraskelsesmomentet, hurtigheten.  Jeg mener det går for tregt når de angriper.  
 
Geir Østensen (60)
Daglig leder Narvesen, Kremmergården. Festivalsjef i 18 år for Båtfestivalen, som i år ble arrangert 11. til 14. juli. 
1) Jeg har alltid hatt fast sete på Color Line stadion, der er jeg på hver kamp.
2) Ja, helt klart. Ett hundre prosent sikkert.
3) Jeg holder en knapp på Sonni Nattestad. Trist at han ikke ville forlenge kontrakten. 
4) Tja, tabellposisjonen er selvfølgelig meget bra. Pluss også for engasjementet til trenerteamet, og også at det ser ut som positiviteten for klubben er på vei tilbake. 
5) Publikumsfremmøtet på hjemmekampene, det burde vært flere.  
 
Eirik Hoseth (40)
Daglig leder Spk. Herd. Eks AaFK-spiller (2001-2005, fem sesonger).
1) Har sesongkort. Og da blir det på Color Line stadion.
2) Ja, det har jeg veldig stor tro på.
3) Nenass er min favoritt. En sterk og bevegelig toveis spiller. På en måte motoren i laget, både i med- og motgang.
4) Når det gjelder laget blir det effektiviteten. Ellers stort pluss for profesjonaliteten i klubben, ledere og trenere har store krav til opprykk. 5) Til tross for mange scoringer mener jeg at angrepsspillet har gått for tregt. Må være hurtigere fremover når de har ballen.  
 
Lasse Olsen (44) 
Eks AaFK-spiller (2004 – 2008, fem sesonger). Klubb- og bedriftsmarkedsansvarlig for G-Max Ålesund. Spillende trener for Averøy, som spiller i 4. divisjon Romsdal/Nordmøre. Reiser nordover tre kvelder i uka. 
1) Jeg ser kampene på Color Line stadion. Selvfølgelig.
2) Ja, det tror jeg det blir.
3) Jeg er faktisk imponert over det jeg har sett fra Fredrik Carlsen. Han jobber for laget, utøver pondus, og har vist seg som et godt kapteinvalg.
4) Effektiviteten, 31 mål på 14 seriekamper er meget bra.
5) Må forbedre eget oppbyggende spill, få inn en konkret offensiv spillestil. Der har det vært for mye tilfeldigheter hittil i sesongen.   
 
Inge Helge «Bollen» Bratteberg (72)
Pensjonist, tidligere spiller og leder i Aksla IL. 
1) Det varierer. Jeg reiser mye. Når jeg er hjemme i Ålesund er jeg på Color Line stadion, på reisefot sitter jeg benket foran TV-en.
2) Ingen tvil, det blir opprykk.
3) Et vanskelig spørsmål, men det må bli keeper Andreas Lie. Han har stått stødig, og også hatt flere matchvinnende redninger.
4) Laginnsatsen, den mener jeg har blitt bedre og bedre utover vårsesongen.
5) Det blir et hint til trener Bohinen. Han terper for mye på at de trenger nye spillere, det er demotiverende for de som er der nå.  
 
Bjørn Andersen (62)
Selger. Eks AaFK-spiller (1976-1984, ni sesonger).
1) Er alltid på Color Line stadion. Jeg har også ansvaret for balljentene og ballguttene på indre bane.
2) Ja, ett hundre prosent. Føler ikke det er feil tanke.
3) Toppscorer Holmbert Fridjonsson har vært best. Men han kan bli bedre om han får ballen mere på fot.
4) Merkbar bedre stemning enn tidligere. Publikum, spillere, trenere – ja, alle – har vist positivitet. Det er flott.
5) Laget har vært for baktungt. Tre spillere bak har blitt for ofte til fem spillere. Det har ofte vært unødvendig, må våge å presse høyere.  
 
 15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag