Søkeord:  
Søk
Banner top 22.01.19

Plastrydding med Miljødronningen

Miljøvernforbundet har igjen lagt ut på tokt for å rydde kysten for plast. Om halvannen uke kommer MS Miljødronningen til Ålesund og inviterer frivillige med på strandrydding.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
(08/08/2018)
Bildetekst: MS Miljødronningen er Miljøvernforbundets viktigste verktøy i kampen for å fjerne plastboss fra kysten vår. Sist uke la båten ut på nytt ryddetokt, og 19. til 21. august kommer den til Ålesund for å ta med seg frivillige ut og rydde strender. 
 
. . . 
 
 
Målet med ettersommerens plasttokt er å rydde strender langs hele norskekysten. Toktet starta 26. juli i Indre Oslofjord og avsluttes, dersom alt går etter planen, ved Grense Jakobselv helt øst i Finnmark 28. september. På veien kommer MS Miljødronningen også innom Ålesund:
– Vi håper i alle fall at vi skal klare å komme helt til Grense Jakobselv, men toktet koster en del millioner kroner, og det er en del finansiering som ikke er på plass. Uansett har vi bestemt oss for at vi i hvert fall skal til Ålesund før vi gir oss, sier Ruben Mjelde Oddekalv i Miljøvernforbundet.
 
Rydding nytter
Da Nytt i Uka snakka med Oddekalv før helga, hadde de gjennomført de to første ryddedagene: I Indre Oslofjord hadde de plukka med seg en kubikkmeter plast, og i Sandefjorden ble det tre kubikkmeter. Det er bare småtterier sammenligna med det de vet venter oppover langs vestlandskysten og lenger nordover.
– Sandefjorden er nok den reineste fjorden vi har sett! Der har Sandefjord Ryddelag i mange år drevet med strandrydding, og vi trodde en stund at vi ikke kom til å finne noe – men til slutt fant vi én holme som hadde blitt glemt, og som var full av plast. Situasjonen i Sandefjorden viser virkelig at det nytter å rydde og gir håp for resten av landet, sier Oddekalv.
At det er mer plast å finne langs vestlandskysten enn innover i Oslofjorden, forklarer Oddekalv med at det er mer holmer og skjær, og større deler av kystlinja som er forholdsvis utilgjengelig. Jo mer et område blir brukt av folk, som for eksempel i Indre Oslofjord, der det kryr av båter, jo flinkere er folk til å rydde opp etter seg, påpeker han.
 
Vårt eget plastboss
Et visst poeng er det også at Golfstrømmen tar med seg plastboss fra kontintentet og nordover langs kysten vår – men det poenget er egentlig ikke så stort:
– Ikke glem at mer enn halvparten av plastbosset som ligger langs kysten vår, stammer fra oss selv, og langs Oslofjorden bor det veldig mye mer folk enn langs vestlandskysten.
På et månedslangt tokt med Miljødronningen i oktober i fjor, ble det tatt opp 364 kubikkmeter plast. Til nå i år, fram til det store høsttoktet starta, hadde mannskapet og frivillige tatt 101 kubikkmeter plast om bord i båten. Hvor mye som blir tatt opp på årets høsttokt, vet selvsagt ingen, men dersom hele det planlagte tomånederstoktet gjennomføres, blir det nok en god del mer enn i fjor.
 
Musiker-støtte
I år har Miljøvernforbundet fått til et samarbeid med Clean Sounds, en nokså nystarta musikerorganisasjon som har som formål å støtte plastrydding på den måten de kan best. Etter hver ryddedag på det to måneder lange toktet, kommer en miljøbevisst artist til å opptre for de frivillige. Hvem det blir, holdes hemmelig helt fram til seansen, men i Oslo var det Madcon som dukka opp, og i Sandefjord ble det akustisk konsert med Silya.
 
Til Ålesund
Miljøvernforbundet og MS Miljø-dronningen kommer til Ålesund 19. til 21. august. De som kan tenke seg å gjøre en frivillig innsats og bli med «dronningen» ut og rydde en strand, kan følge med på Facebook-sidene til Miljøvernforbundet og Clean Sounds.
 15 SISTE
  22. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag