Søkeord:  
Søk
Banner top 22.01.19

Å vinne er ikke det viktigste!

– Det er ikke så viktig å vinne. Vi har det kjempe-kjekt, og målet vårt er å score et mål i neste kamp. For spjelkavikjentene er det ikke store pokaler som er det viktigste. Samhold, kos og en god opplevelse er det som teller for 13-årslaget til Spjelkavik IL.

Sport
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(08/08/2018)
Bildetekst: En opplevelse for livet for 13-åringene fra Spjelkavik. For de var det sosiale viktigere enn det sportslige, og uansett resultater var Norway Cup en suksess for jentene. Fremme fra venstre: Kristine Flem og Susanne Blindheim. Midten fra venstre: Pernille Ensrud og Maria Beza Gudmundseth Kruger. Bak fra venstre: Marie Louise Bjørnevik, Sara Rasmussen, Korse Klausen. 
 
. . .
 
Sosiale medier, aviser og fjernsyn er fulle av bilder og lovord om lag som har kommet langt i Norway Cup, og til og med fått med en pokal hjem i bagasjen. Spesielt sunnmørslaga har forsynt seg grovt fra premiehylla under årets Norway Cup.
Men det er de færreste av de 2200 lagene som er med i Norway Cup som får løfte en pokal. For noen ender Norway Cup med tårer og skuffelser. Men for de aller fleste handler dette om varme sommerkvelder med gode venner og venninner, kos, sosialt samvær, tivoli, kjendismøter, latter, gleder og gode opplevelser. 
Jentene fra Spjelkavik deltar i sin første Norway Cup-turnering. De spiller 9er-fotball i turneringen. En formasjon som jentene ikke har spilt før. Tross tre tap i de innledende rundene, og 0-17 i målforskjell, er Norway Cup uansett en kjempesuksess for jentene. 
 
Tusenfryd høydepunktet
– Vi har hatt det utrolig gøy. Vi har vært på Ekeberg og sett de andre laga spille, vi har vært på Tusenfyrd, spilt minigolf og blitt kjent med mange nye, forteller Korse Klausen, Susanne Blindheim, Pernille Ensrud, Sara Rasmussen, Maria Beza Gudmundseth Kruger, Marie Louise Bjørnevik og Kristine Flem. Laget har vært forsterket med fem spillere fra jenter 12 år.
At de har tapt tre strake kamper tar jentene med knusende ro. Det er mer enn nok å finne på i Oslo.
– Høydepunktet har vært besøket på Tusenfryd. Mellom kampene har vi kost oss sammen. Vi har vært mye ute i skoleplana og leika med ball og snakket med gutter, innrømmer gjengen.
– Flørtet mener dere vel?
– Hehehe. Det er mange kjekke gutter i Norway Cup, men de bor ikke på denne skolen, kniser jentene i kor.
Jentene forteller ivrig om nattevåk til langt over midnatt på klasserommet, om flørting, soling og all den moroa de har fått være med på i Norway Cup. Dette har de gledet seg til i lang tid.
Foreldre har vært på dugnader i samband med festivaler. Selv har de solgt lodd for å skaffe penger til å være med i verdens største fotballturnering.
Sosialt har turen vært en kjempesuksess. Men sportslig har det buttet imot. 
– Nei. Det har ikke gått så bra. Vi har tapt alle tre kampene våre så langt. Men det gjør ikke noe. 
 
Målet er å score
Vi møtte jentene noen timer før første kamp i B-sluttspillet. 
– Vi har litt lyst å vinne en kamp. Nå skal vi gi alt i første kampen i sluttspillet..
– Har dere ikke gitt alt før da?
– Hahaha... Du kan skrive at vi har spart oss til sluttspillet, humrer de.
– Vi skal score et mål. Det er taktikken vår. Vi kan ikke reise hjem uten mål, men det har vært veldig uvant for oss å spille 9er, spesielt når offside-reglen er med. Men vi blir bedre for hver kamp.
Blir dere veldig skuffet om dere blir slått ut? 
– Neida. Vi er blitt vant til det. Vi blir heller glade om vi vinner, enn skuffet om vi taper. Men det er viktig at vi scorer et mål, forteller jentene. 
Hvordan skal dere lade opp?
Jentene drar litt på det. Det er enda noen timer til kampstart. Men til slutt er de enige om en passende oppladning.
– Vi skal sove, spise godteri og popcorn. Det blir en god opplading, sier de.
I den påfølgende samtalen utloves en belønning på en is til den som scorer det historiske målet for Spjelkavik.

Full jubel på Valle Hovin
I B-sluttspillet møtte de Øvrevoll Hosle i første kamp. Som sagt som gjort. Spjelkavikjentene ga alt, og vant kampen 2-1 på golden goal! Spjelkaviks jente 13-lag nådde sitt mål i Norway Cup. Nemlig å score. Det ble faktisk to mål og seier. Marie Lovise Bjørnevik og Live Barstad Søreide fikk forhåpentligvis sin velfortjente is. Jubelscenene på Valle Hovin var en cupmester verdig. Laget hadde gjort sitt beste og vunnet. 
I kampen etter var det sportslige eventyret på Norway Cup over etter 2-0-tap mot Strindheim.
– Vi var klar over at alle lagene vi spilte mot har spilt 9er i en hel sesong allerede. Noen av de stilte også med overårige. Derfor var vi klar over at vi måtte ha en realistisk målsetting, sier de.  
Uansett om turneringen endte med fire tap og en seier og målforskjellen 2-21, var det bare positivitet å spore i gjengen.
De har veldig lyst å reise ned til Norway Cup også neste år, og det ønsket ble formidlet samtidig som de skrøt uhemmet av foreldrene sine. Kanskje var det taktikk?
– Vi har verdens beste foreldre til å hjelpe oss. De legger til rette for at vi skal ha det gøy, og vi har ikke kjedet oss et eneste sekund, skryter jentene.
 
Foreldrene koser seg også
– De er så greie å reise på tur med. Det er utrolig flotte jenter, forteller laglederne Trine Larsen og Elias Rasmussen.
De legger ikke skjul på at det viktigste med turen har vært å skape samhold og tilhørighet. 
– Det sosiale er klart det viktigste. Sportslig er vi her for å lære. Det er første gang jentene spiller 9er-fortball og gruppen vår er mye yngre enn de lagene vi spiller mot, sier Rasmussen. 
– Jentene er skuffet et par minutter etter kampslutt, så er tapet glemt. En har lov å være litt skuffet rett etter, men jentene har lært utrolig mye under Norway Cup, sier de to foreldrene.
Likevel er de litt skeptisk til hvordan enkelte lag legger opp taktikken i 9er-fotball.
– Vi har hørt mange trenere som roper til spillerne at de skal skyte direkte fra avspark i mål. Mange gjør også dette. De utnytter det faktum at banen er liten, spillerne er ganske små og at målet er et ordinært 11er- mål som også brukes i seniorfotballen. Det blir mye såkalt «drus og dunk-fotball» hos enkelte lag, sier Rasmussen. 
 15 SISTE
  22. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag