Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

-Kjærligheten skal seire

– Det er en grell kontrast å stå langs kanalen i Stockholm å føle seg fri og at folk er uten fordommer, og så reise hjem til Ålesund der de skeive mennesker flytter fra byen for å leve livene sine uten å føle fordømmelse.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
(15/08/2018)
Bildetekst: Steffen Falkevik (innfelt i blå skjorte) har deltatt i flere Pride-markeringer i Europeiske storbyer de siste årene, nylig i Stockholm. Han håper å få med seg mange arrangementer når Pride kommer til Ålesund for aller første gang. (Alle foto: Private)
 
. . .
 
 
 
Ordene tilhører Venstre-politiker Steffen Falkevik. Han har nettopp kommet hjem fra Stockholm Pride.   For to års tid siden skrev Falkevik et innlegg her  i Nytt i Uka. Ytringen ”Stopp homse-eksporten”.  satte fokus på det å være homofil på landsbygda versus byen. 
Sunnmøres tre hovedeksportartikler er fisk, møbler og homser, skrev Falkevik.
 
Reiste på Pride i Amsterdam og København
Steffen Falkevik hadde nettopp deltatt på pride-markeringer i  Amsterdam og København. Her opplevde han at først og fremst kjærlighet mellom mennesker ble feiret og løftet frem. Uansett hvilken seksuell orientering og legning hver enkelt har.
– Skal vi få unge til å komme tilbake til byen, og skal Ålesund og Sunnmøre bli mer urban, må vi gripe fatt i problemene som homifile har. Vi er nødt til å skape et miljø uten fordømmelse og hvor folk føler seg velkommen uavhengig av deres bakgrunn, skrev lokalpolitikeren.
 
Vil få med seg det meste
Han er, om mulig, enda mer engasjert i dag.  I helga deltok han i Europride-markering i Stockholm. Politikerne har siste året bodd i Oslo. 
Nå forbereder Falkevik seg på å delta på den første store Pride-markeringen i hjembyen. i slutten av august.
– Jeg har snakket mye med initiativtageren til arrangementet. Jeg tror dette kommer til å bli veldig bra.  
Det er flere grunner til at sunnmøringen vender nesen hjem denne helgen. 
– Det er selvsagt patriotiske følelser for Ålesund, men viktigere er det at det fremdles er en lang vei å gå i Ålesund, Sunnmøre, Norge og resten av verden for å skape toleranse, sier han. 
– Skal vi bry oss mindre om hvilken legning mennesker har når vi møter de, så må man også eksponeres for dem, påpeker han.
Å snakke om toleranse og aksept for andre legninger enn heterofili ser Falkevik som delmål på veien til målet. Ingen skal bli dømt på bakgrunn av sin legning, og man skal heller ikke trenge å måtte bli tolerert eller akseptert, fordi det burde være like naturlig og uviktig som hvilken tannlege man benytter. 
 
Flere grunner til markeringen
Som åpen homofil har Steffen Falkevik møtt andre homofile mennesker med dramatiske historier som har rørt han. 
– Det er spesielt en historie som rørte meg til tårer under Pride i Oslo i år. Den handler om en 14 år gammel gutt som var modig nok til å stå opp for den han var, forteller Falkevik.
Gutten valgte å stå frem og fortelle omgivelsene sine at han var homofil. Det fikk store konsekvenser for han.
– Etter lang tid med mobbing, sjikanering og utfrysning valgte gutten å ta sitt eget liv.  Bare fordi personer rundt ham påførte ham en skam som aldri var hans å bære. Og det er da jeg blir så innmari sint, forbanna, og føler meg samtidig så maktesløs for hva vi står over, sier den unge ålesunderen.
Under Ålesund Pride vil Falkevik minnes gutten. 
– Det er kanskje spesielt de som bærer på denne uforskyldte skammen jeg går for. Også fordi jeg selv har kjent på den skammen og ikke turt å være meg selv, sier han. 
 
Feiring av kjærligheten
– Så går jeg for å feire kjærligheten, kjærlighet mellom mennesker, til verden og alt som er godt – selv om det høres litt hippie ut. Men av alt i verden så er kjærligheten det beste vi har, og den er absolutt verdt å feire. La oss ta til gatene og skrike av full hals for kjærligheten, det fantastiske som fører oss mennesker sammen til tross for forskjeller og uenigheter. Vi trenger mer kjærlighet i verden,  sier han.
I følge Steffen Falkevik handler Pride om å løfte temaet frem for å øke bevisstheten til folk. 
– Forhåpentligvis slik at folk kanskje tenker seg om en ekstra gang før de sitter i kantina på jobb og omtaler homofile som ”skinkeryttere” og andre negative merkelapper, eller at det ropes at dommeren er homo fra tribunen på sportsarrangementer.  Vi må vi ta oss sammen og dra oss selv ut av denne navlebeskuende hengemyren av intoleranse og egenhet, sier han.  
 
Velkommenheten må jobbes med 
Steffen mener det må jobbes aktivt for å nå et samfunn med en mer tolerant hverdag og et mer åpent og inkluderende samfunn hvor alle føler seg velkommen.
– Vi kan by på all verdens rikdommer og jobber, men tør man ikke å leie kjæresten sin på gata fordi man er redd for å bli baksnakket, trakassert eller mobbet, så kommer folk aldri til å trives i Ålesund. Alle fortjener å få bo i Ålesund, og da må vi ta tak for at de skal føle seg velkommen og inkludert i byen, ivrer Steffen Falkevik.
 
Håper å flytte tilbake
Nå i august starter han tudiene i helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo. Hovedstaden var også målet for å komme nærmere kjæresten Asle, som han nå er samboer med. 
– Jeg ser for meg, og jobber med Asle for å få han med tilbake til Ålesund. Det er  flere grunner jeg ønsker meg tilbake til byen.   Familie, venner og bekjente som er rause, varme og gode mennesker å ha rundt seg. Men også fordi jeg tror jeg har noe å bidra med til Ålesund for å dra samfunnet og byen i en positiv retning. 
 
Sansene fra Sunnmøre sitter i
Inntrykkene fra hjembyen sitter i sjela og kroppen til Steffen Falkevik. Hovedstaden er ikke helt det samme som gode gamle Ålesund. 
– Det er sjølufta som slår mot deg i det man går ut døren, måkeskrikene i Brosundet, solnedgangen over Giske, fjelltoppene som kan bestiges. Det er et hjem med stor H. Det er vanskelig å forklare, men det er noe bare en ekte ålesunder forstår. Jeg elsker den kombinasjonen av alt, som Ålesund kan tilby av fjord, hav, ”bergknauser” og fjell vinter som sommer og det urbane og rurale området, forteller han.
 Selv om hjertet er i Ålesund, trives Steffen godt i Oslo. Der er han ikke den ene, men en av mange skeive.
– Her kan en finne alt en søker. Særlig utested som henvender seg til skeive. Det er ikke det at jeg frekventerer skeive utesteder, men av og til er det godt å gå en plass og ikke være den eneste som holder en annen gutt i hånden. Så er veien til verden litt kortere, selv om Ålesund også har et respektabelt utvalg av destinasjoner å reise til, sier ålesunderen i eksil.
 
Har samme visjon enda
I forkant av Ålesund Pride ønsker Steffen Falkevik å realisere sin visjon som han kom med i Nytt i Uka for to år siden. 
–  Min visjon for Ålesund, Sunnmøre, ja, hele nasjonen er at det skal bli like normalt å elske et annet menneske uansett kjønn. At vi ikke lenger trenger å komme ut av skapet, et skap vi aldri er født inn i, men som vi kryper inn i av frykt for hvordan samfunnet dømmer oss . Så blir de stående der, tro, håp og kjærlighet, men størst blant dem er kjærligheten, avslutter den Steffen Falkevik med. 
 
 
 

Homofil stolthet

Gay pride eller bare pride har tre hovedpremisser. Folk bør være stolte av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet, at seksuell diversitet er et gode, og at seksuell orientering og kjønnsidentitet ikke kan forandres bevisst. 

Parader arrangeres over hele verden 
Oslo Pride er Norges største pride-festival og er et kulturarrangement for lesbiske, homofile, bifile, trans- og intersex-personer.
Ålesund pride arrangeres for aller første gang i dagene 30. august til 2. september.
 
 
 

En selvsagt markering av mangfold 

Virksomhetsleder for Bymisjonssenteret i Ålesund, Anne Karin Zeitz, er blant dem som er klar til å ta del i markeringen når Ålesund Pride inntar byen for aller første gang. Begrunnelsen hennes er klar: 
– Likeverd burde være en selvfølgelighet. Slik er det ikke. At alle skal kunne leve åpent og ærlig som den de er, skal vi aldri slutte å kjempe for. Det gjelder oss alle. Ikke bare skal vi våge å være oss selv, men vi skal være stolte av akkurat den vi er!
Ved å ta del, hyller Zeitz mangfold, frihet, kjærlighet og likeverd.  
– Mangfold er byens sjel, har noen sagt. Og vi skal hylle mangfoldet på historiens første Pride i Ålesund! Alle har rett til å elske den de vil! ønsker virksomhetslederen å markere.
For henne personlig, og ved arbeidsgiver Kirkens Bymisjon, er det selvsagt å delta og bidra i årets Pride. 
– At alle mennesker er like mye verd, er en av Kirkens Bymisjons viktigste verdier. I alt vårt arbeid er dette selve grunntanken, forteller hun. 
Pride er etter hvert blitt Norges største og viktigste feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. 
– Jeg er så glad for dette initiativet! Endelig skal regnbueflagget, som symboliserer frihet og felleskap, heises i Ålesund, og jeg oppfordrer alle som mener saken er viktig til å bli med denne dagen! 
 

Et åpent og inkluderende fellesskap 

At Fotballklubben Fortuna Ålesund støtter  Pride-paraden er et uttrykk for å vise at laget har et åpent og inkluderende fellesskap, og at alle skal føle seg velkomne og trygge.
– Vi støtter arrangementet først og fremst fordi paraden stiller seg bak et viktig tema, som vi trenger i dagens samfunn. Vi ønsker å være med på å bekjempe det hatet mange mennesker møter på grunn av sin seksuelle legning og identitet. Vi ønsker også å uttrykke vår støtte og vise at dette er et samfunn for alle - uansett hvem du elsker, grunngir lagkaptein Mette Muri og Cecilie Otterlei. Begge er sentrale spillere på Fortuna i 2.divisjon.  
For spillerne betyr det mye å stille i en slik parade. Ved å ta del viser Fortuna at de har et åpent og inkluderende fellesskap.
– Uansett hvem du er og hvem du elsker så kan du være en del av oss. Vi støtter hverandre uansett, poengterer damespillerne. 
På spørsmål om Fortuna har retningslinjer dersom noen står frem som skeivi klubben,  er svaret nei.  
-Det er fordi er er en selvfølge at man skal bli behandlet likt og med respekt uansett hvem man er. Fotball er for alle, uansett hvilken seksuell legning man har, svarer Mette Muri.
Damelaget syns det er veldig gledelig at det endelig blir en lokal pride-markering i Ålesund også:
– Det er viktig for å vise at byen er for alle og en plass for mangfold og fellesskap. 
 
 

Ålesund skal være raus og inkluderende 

Ordfører Eva Vinje Aurdal fremmet allerede i 2006 en interpellasjon til bystyret med forlag om at Ålesund skulle lage en handlingsplan for likestilling av homofile, lesbiske og bifile. 
Nå i ettertid karakteriserer hun diskusjonen i kjølvannet av planen, som uverdig.
– Jeg har fortsatt vondt inni meg når jeg tenker på hvordan de som dette angår mest, opplevde alle de fordommene som kom til overflata da. Nettopp på bakgrunn av dette, er det viktig for meg som ordfører å vise støtte til Ålesund Pride, forteller hun. Hun er også glad for at handlingsplanen etter hvert ble en realitet.
Vinje Aurdal viser til rettferdighet, likestilling og menneskeverd som viktige verdier som ligger i bunnen for henne som politiker. 
– Det personlige er politisk, og vice versa. Strukturene i samfunnet vårt er utrolig sterke, de henger over oss, selv om vi ikke ser de. De endrer seg sakte. Institusjoner og hva som ansees som verdifullt, endrer seg langsomt over tid. Politiske vedtak gir fortgang, og det virkemiddelet må vi bruke når vi kan, påpeker ålesundsordføreren.
Hun er positiv til Ålesund Pride og anser det som et viktig initiativ, og tror det blir mange gode arrangementer i løpet av dagene. 
– Ved å delta kan jeg på vegne av hele Ålesund vise med tydelighet at vi er en raus og inkluderende by. At all kjærlighet mellom mennesker er likestilt - og uavhengig av kjønn.
 

Vil være med å feire kjærlighet for alle 

Artist Natalie Sandtorv vil være med i Ålesund Pride for å feire kjærlighet for alle. For henne er det en utrolig stor begivenhet, og at det blir en Pride-markering i Ålesund, syns hun er flott. 
– Det har ikke alltid vært tilfelle at par av samme kjønn kan vise seg offentlig. Det at prester nekter å vie par, eller at folk blir sjikanert på byen for å holde hånda til noen, det må vi vise at vi ikke godtar, sier hun. Artisten mener det er på tide at slike arrangement blir gjennomført i flere byer i Norge enn Oslo. 
-Etter Bygdepride i Volda er det virkelig flott at også Ålesund vil holde en liknende feiring, og derfor er det viktig å delta! Som en av de store byene på Vestlandet er det flott at byen velger å holde en slik feiring for å vise at kjærlighet er for alle!
Sandtorv synes også det er viktig å vise at Ålesund ikke er en by som sitter fast i trangsynte tankeganger, men at den er åpen, varm, og har plass til alle som bor her.

 
15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag