Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Ålesunder i The Phantom of the Opera

Det er full nedtelling mot premieren for de involverte i musikalen The Phantom of the Opera. Førstesopran fra Ålesund, Birgitte Velsvik, forteller om intense og morsomme dager.

Kultur
Tekst Maria Nerhus   
(22/08/2018)
Bildetekst: Birgitte Velsvik gleder seg stort til premieren og videre fremføringer av The Phantom of the Opera utover høsten, og trolig også vinteren. (Foto: Scenekvelder)
 
. . .
 
 
Produksjonsselskapet Scenekvelder setter opp den storslåtte musikalen The Phantom of the Opera, av Andrew Lloyd Webber,  på Folketeateret i Oslo. Premiere er 7. september. Før helga fortalte Velsvik at ensemblet nå er inne i «tech week», teknisk uke. I den skal alle kostymeskift prøves, og tiden blir tatt. Dette for å sørge for flyt i forestillingen. Det er nå bare drøye to uker igjen til gardinen går opp på musikalen som i første omgang er satt opp til jul.  Trolig forlenges spilleperioden til mars.
– Vi er inne i finpussinga nå, sier Birgitte Velsvik. Det kan blant annet bety at man må stå i posisjon til lydmannen er ferdig med sine innstillinger. Men ventingen gjør ingenting. 
 
Mye å høre
Regissør Stephen Barlow har, sammen med produksjonsselskapet Scenekvelder, satt sin signatur på den norske versjonen av denne musikalen, som én måned etter premieren i Oslo, kan runde 32 år, og er blant verdens mest kjente og lengstgående musikaler.
Til Birgittes roller alene skal det tilpasses åtte antrekk og fire-fem parykker. Birgitte er også Solveig Kringlebotns reserve i hovedrollen som Carlotta Giudicelli. 
– Datoene er litt flytende, men jeg vet at jeg har premiere på hovedrolla 22. september. Da har foreldrene mine billetter, de er bestilt for lengst, forteller Velsvik. Dette kan være en nyttig dato å forholde seg til om man ønsker å forsikre seg om å høre Birgitte som Carlotta. Men hun er mye hørlig på alle forestillinger uansett. 
– Jeg håper at kjente gir et lite vink på forhånd. Det er bare kjekt å vite om det sitter venner og familie i salen. Da kan jeg spille enda litt ekstra for dem, inviterer operasangeren.
 
Tar vare på stemmen
Men det er ikke bare som Carlotta man kan høre Birgitte.
– Jeg har førstesopran, så alle lyse toner man hører, er som regel meg. Jeg ligger på toppen gjennom hele forestillinga, deler hun. 
For å bevare stemmen bruker Birgitte enkle små triks, som å ta vitaminer og naturmedisin, og så varmer hun opp godt. 
– Samboeren min er lærer, så det kan fort bli en bølge av bakterier akkurat nå ved skolestart. Nå må jeg vurdere om jeg skal ligge på gjesterommet, ler hun hjertelig. Likevel virker det ikke å være en stor bekymring. Nå har det vært «hardkjør» siden juni, og stemmen holder.
– Som regel er man såpass teknisk stabil at man klarer å holde stemmen gjennom forestillingen uansett, sier hun. 
 
Tid til å oppleve musikalen
Kulissene er ifølge Velsvik meget imponerende, eller for å bruke hennes uttalelse: 
– Helt vanvittige! Blant annet heter det seg at speilsalen skal være en overraskelse til publikum. I tillegg er den så massiv at den bygges opp på scena. 
– Dette er en veldig, veldig stor produksjon. Det føles spektakulært å være på scena! stråler hun. Selv om hun enda ikke har sett en oppsetning som publikummer enda, bare i opptak, så tror hun denne norske versjonen vil appellere også til dem som har sett den tidligere.
Birgitte forteller om svært lite premierenerver, og det passer jo nå etter hvert som datoen nærmer seg med stormskritt. 
– Jeg bare tripper for å komme på scena, forteller hun. I prosessen med det utøvende yrket sitt tenker hun høyt at den perioden hun kanskje er minst hyggelig å bo sammen med, må være i tidsrommet rundt audition. Særlig i ventetida før en ny innkalling, til runde to. Da kan nervene ligge tjukkere.
– Men til denne musikalen er det bare gøy. Vi er jo sangere og dansere alle sammen og er profesjonelle på venting, ler hun igjen.
 
Jazz til neste år
Selv om dagene går med til fullt musikal-fokus, vet Birgitte at det er en tid etter også.
Den tidligere omtalte jazztrioen basert på Birgitte Velsviks bestefars salmenotatbok, skal presenteres like etter kontraktslutt med denne operaforestillingen.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag