Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Rundskue må ryddes

Store deler av området rundt utsiktspunktet Rundskue på Aksla er i ferd med å gro igjen. I selve tårnet er det montert en kobberplate, der de besøkende kan peile inn fjelltopper ved hjelp av en pil. Nå er knappe halvparten av fjelltoppene synlig fra utkikkspunktet.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(29/08/2018)
Bildetekst: Ferd Øie stiller gjerne på dugnad for å sikre utsikten fra Rundskue. Men etterlyser initiativ fra kommunen. Utsikten er i ferd med å forsvinne i krattskog.
 
. . .
 
Fred Øie er ivrig turgåer i området. For kort tid siden sendte han brev til Ålesund kommune, der han gjorde kommunen oppmerksom på gjengroingen.
Svaret fra kommunen overrasket Øie.
– Jeg ble svært overrasket over svaret som kommunen ga meg. De ba meg henvende meg til Aksla Vel om problematikken.  Det er vel ikke jeg som skal gjøre kommunens jobb? Det er kommunen som må godkjenne rydding i området, og de burde eventuelt tatt kontakt med Aksla Vel om de ikke har ressurser til å rydde selv, sier Øie.
Fred Øie er en aktiv hobbyfotograf. Han forteller at Rundskue har vært et yndet utgangspunkt for fotografering og spasertur for både han selv, turister og byens befolkning.
 
En turistmagnet
– Da det var stor-måne tok vi turen til Rundskue. Det var da vi for alvor skjønte omfanget av gjengroingen. Vi fikk heldigvis tatt bilder av månen sørover, men mye av utsikten er sperret av trær, sier Øie.
Den ivrige turgåeren og fotografen undrer seg over at ingen har sørget for å holde vegetasjonen i området rundt Rundskue så lav at en kan se utsikten.
– Det er viktig å rydde området.  Det kommer masse turister opp hit. De stiller seg i tårnet, og så får de se bare en brøkdel av utsikten. Hva er vitsen med det, undrer Øie.
Øie mener kommunen må ta initiativ til å rydde frem utsikten på Rundskue igjen.
– Jeg skal gjerne stille på dugnad, og det gjør sikkert mange andre i Aksla Vel også. Men kommunen må ta fatt i dette nå. Neste år kommer det til å gro enda mer igjen, advarer Øie.  
 
Kommunen vet om problemet
– Vi har et godt samarbeid med Aksla Vel. Vi er faktisk helt avhengig av den jobben de gjør. Mye er basert på dugnad på Akslafjellet, men det er klart at det som dugnadsgjengen ikke har kapasitet til, må kommunen selv ta fatt i, sier Oddvar Kongsvik i Ålesund kommune.
– Vi går nå inn i en periode før brøytesesongen starter, der vi har kapasitet til blant annet skoging. Vi skal se på området rundt Rundskue, sier Kongsvik.
Kan du love 360 graders utsyn?
– Det er mange hensyn å ta. Tar en vekk for mange trær kommer krattskogen svært fort. Det kan bli et stort problem. Krattet vokser ekstremt fort, og det er den som tar utsikten mange steder. Vi må finne en balanse. Men målet er at utsikten skal bli 360 grader igjen, så få vi se om det er mulig, sier Kongsvik.
 
 

Aksla Vel: – Vi trenger hjelp

 
Det koster penger å vedlikeholde Akslafjellet. Vi har tatt på oss jobben, men vi trenger et økonomisk fundament for virksomheten. Det forteller Arnstein Eide som er leder i Aksla Vel.
 
Venneforeningen teller ti meget aktive medlemmer som bruker all sin fritid på å vedlikeholde og utvikle tilbudet på byfjellet. 
Et av områdene som Eide er opptatt av å holde åpent, er nettopp Rundskue.
– Vi har planer om noe uttak av skog og kratt i løpet av vinteren når løvet er borte fra trea. Målet er at vi skal forsøke å få sikt til alle toppene som er på skiva på Rundskue. Det er en enorm jobb, og det er uhorvelig mye trær som må bort. I dag har en knappe 180 graders sikt på Rundskue. Det bør være 360, sier Eide.
– Men er det ikke en kommunal oppgave å rydde skogen?   
– Vi har et godt forhold til Ålesund kommune. Vi har sagt til Ålesund kommune at vi tar på oss jobben med å vedlikeholde Akslafjellet. Vi har drevet med dette i 30 år nå, og flere banker, stiftelser, fond og privatpersoner støtter oss med penger. Men vi har tatt til orde for at kommunen bør avsette et beløp hvert år til driftsmidler til Aksla Vel. Det var tydeligvis ikke noe problem for politikerne å finne 100.000 over natta til Pride. Da hadde de plutselig penger. 
Eide mener at Ålesund bør skue til Bergen. Der har kommunen og Bergen Skogselskap tatt felles ansvar.
– I turistsammenheng kan vi snart måle oss med Bergen. Der nede har Bergen kommune, Bergen Skogselskap og en dugnadsgjeng gjort en formidabel jobb på Fløien sammen. Det har fungert veldig bra. Til tross for at vi har et godt samarbeid med Ålesund kommune, kunne vi ønske at de engasjerte seg litt mer, sier Eide. 
Venneforeningen etterlyser en «grunnkapital» og fast tilskudd som sikret aktiviteten i venneforeninga.
– Vi er hele tiden på tiggerferd. Det er nesten slik at folk er redd for å møte oss i byen fordi vi er ute og tigger hele tiden. Vi er helt avhengig av den frivillige støtten, sier Eide.
Det er liten tvil om at Aksla Vel legger ned et enormt arbeid hvert år. De har nettopp åpnet en ny treningspark på fjellet. De holder stier åpne og fjerner vegetasjon for å sikre utsikten for turistene. I tillegg har de bygd fire grindløer som er i hyppig bruk på byfjellet.
 
Enorm trafikk på fjellet
Ålesund tar imot nærmere en million turister i året. Svært mange av disse skal opp på Akslafjellet. 
– Vi ser at flere og flere turister velger å gå innover fjellet. Vi må legge bedre til rette for parkering ved Aksla stadion, og eventuelt bruke bytoget til å skysse turister til Fjellstua eller oppmuntre de til å gå stiene ut. Etter vår mening burde veien ut til Fjellstua stenges for all busstrafikk.  
Målet er å vise frem hele fjellet til turistene.
– Få turister kjenner til Rundskue. Dette er en perle på fjellet som vi burde vise frem. Vårt ønske er at bussene setter av turistene ved Aksla stadion, og at hele fjellet får en bedre skiltplan som gjør området mer tilgjengelig, sier Eide.
Dugnadsgjengen på Aksla hevder at de jobber 364 dager i året. Julaften tar de fri. Dersom nye krefter vil være med å stelle byfjellet, kan Aksla Vel love et spennende, sosialt og meget givende arbeid.
– Men vi trenger folk som tør å ta i et tak. Det nytter ikke å komme rekende en gang iblant. Setter vi i gang et prosjekt, må vi fullføre det, sier Eide.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag