Søkeord:  
Søk
Banner top

Det blir bra – hold ut

- Mitt budskap til dere som har kommer ut av skapet, til dere som er i skapet og ikke ennå har turt å gå ut den same døra, og til dere som noen ganger har tenkt at dere ikke burde finnes. Det blir bra. Hold ut. Det sa Helseminister Bent Høie til 4000 tilhørere under Ålesund Pride.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(05/09/2018)
Bildetekst: Helseminister Bent Høie og hans ektefelle Dag Terje Klarp Solvang gikk hånd i hånd gjennom Ålesuns gater. 
 
. . . 
 
 
Da helseminister Bent Høie ble født i 1971, var det fremdeles kriminelt å være homofil i Norge.  Først i 1972, ble homofili avkriminalisert. Mye har skjedd de siste 46 årene, men fremdeles har mange mennesker en lang vei å gå for å få full aksept for sine livsvalg.
– At så mange stilte opp gjør dette til en ekstra sterk opplevelse.  Det vi nå ser med Pride på flere steder i Norge, er et bra tegn. Vi trenger å jobbe for mer åpenhet og mangfold, sier helseministeren.
Helseminister Bent Høie har vært gift med Dag Terje Klarp Solvang i 18 år. 
– Jeg har ikke opplevd noe ubehag ved å stå frem. Derfor er det lett å lene seg tilbake og tro at kampen er vunnet.  Men det er den ikke. Mange opplever fremdeles å bli trykt ned, spesielt transpersoner, sier Høie.
Bent Høie måtte selv i sin ungdom ta veien ut av skapet.
– Jeg hadde også tanker, og var nervøs før jeg kom ut av skapet i min ungdomstid. Heldigvis ble jeg godt tatt i mot. Det gjør det tross alt for de fleste, sier ministeren.
– Oppfordre du alle til å komme ut av skapet?
– Ja, jeg gjør det. Men alle må finne sin måte og tiden som passer. Ingen skal tvinges ut av skapet.  Erfaringene viser at de å ikke få lov å være seg selv helt ut, er veldig krevende over tid. Det er også et helseperspektiv over dette.  Men det er ikke bare den enkeltes ansvar, men hele samfunnet.  Derfor er Pride viktig.  En trenger ikke gå rundt å gruble på om en får støtte.  Slik Pride-arrangement viser at  en er akseptert, sier Høie.
Høie har stor beundring for de som først sto frem for homofiles rettigheter på 70-tallet.
– Det er fantastisk å få stå på skuldene til de som tok kampen på 70-tallet. Jeg har vært heldig å møte flere av de . Jeg er utrolig takknemlig for jobben de har gjort. Men vi må ikke glemme at det fremdeles er mange i homomiljøene som ikke alltid opplever at de er velkommen, sier Bent Høie.  15 SISTE
  Med livet til låns i e...
  Eit heilt nytt og akti...
  S-M-XL slår jul igjen
  Klager på lukt fra Bin...
  Gjer Skodje endå meir ...
  Fra drøm til virkeligh...
  – En groovy affære
  Hvilket av ordførerkje...
  Sytalaust med dekkhote...
  Åpner opp kirkekjeller...
  Larsgården skolekorps ...
  – Som å miste en bror
  Minneord: Joachim Holm...
  Kondolanseprotokoll ho...
  Full drosjekrig etter ...
annonse   
Frist LM
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag