Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

Vil pusse opp gjengrodd perle

Ved parkeringsplassen til Aksla stadion går det en sti ned mot og Flatholmen. I gamle dager var dette hovedfartsåren for arbeidere som enten skulle fra Flatholmen og til arbeid på sørsida, eller folk fra sørsida som skulle til Flatholmen. Nå vil Aksla Vel sette i stand den over 100 år gamle Siemtrappa.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(05/09/2018)
Bildetekst: Arnstein Eide i Aksla Vel mener at Siemtrappene har potensial til å bli en ny stor attraksjon i Ålesund. Men det vil koste millioner å ruste opp den gamle trappa og tilhørende stier. 
 
. . . 
 
 
– Dette er en perle av en sti. Byen vil få en helt ny og unik attraksjon dersom denne stien og trappene blir rehabilitert. Utsikten er helt fenomenal mot Nordøyane og havet. Det sier leder for Aksla Vel, Arnstein Eide. 
Aksla Vel planlegger nå sitt neste store prosjekt på Akslafjellet. Arbeide med å forberede søknader til både fylke, stat, kommune og ulike fond er i gang. 
– Vi ønsker å rehabilitere det fenomenale arbeidet som ble lagt ned for over 100 år siden, og kanskje gjøre stien og trappene enda finere enn den gang, sier Eide.
Foreløpig er prosjektet på «tenkestadiet», men Eide sier at en ikke må vente for lenge dersom en skal redde dette unike kulturminnet.
– Det må gjøres uhorvelig mye grunnarbeid. Vi må ta ned mye skog. Store deler av stien er i ferd med å rase ut, og har delvis rast som følge av rot-sprengning.  Elven renner i dag langs stien, og flere steder er all grus vasket bort. Det haster med andre ord å sette i gang, sier Eide.
Mange i byen er ikke klar over denne stien. Men noen av de mest aktive trimmerne har oppdaget denne sugende bakken fra Flatholmen til Aksla stadion. Her kan en virkelig få kjenne melkesyra sprenge på. Men Eide er bekymret.
– I dag er stien i en så dårlig forfatning at det er lett å skade seg i den. Vi har kjennskap til trimmere som har skadet seg her, sier Aksla Vel-lederen.
Siemtrappa går ned til Borgernes vei på Flatholmen, og er i dag en del av det enorme tursti-nettet på Akslafjellet. Det var arbeiderne på Siembua, et fiskemottak på Flatholmen, som bygde trappa første halvdel av 1900-tallet. Siembua var på den tid en forholdsvis stor arbeidsplass i Ålesund. Da stien og trappa ble bygd, var det ikke mulig å ta seg ned til Gangstøvika fra Fagerlia. Skulle en til Flatholmen, måtte en eventuelt ta turen helt inn til bysentrum. 
Eide mener at ved å ruste opp stien, vil byen få en helt ny attraksjon. 
– Du sier at arbeidet vil koste flere millioner kroner. Hva må gjøres her?
– Vi må ned med maskiner. Det blir nesten som å bygge nytt. Mye av stien er utvasket, og gamle trappetrinn må rettes opp. I dag er den gamle ferdselsåra nesten helt gjengrodd, og stien er svært smal. Målet må være å etablere en sti som er mellom en meter og 1,2 meter brei. Da vil vi komme til med våre maskiner som vi bruker til vedlikehold, sier Eide.
– Eide mener byen har plikt til å ta vare på denne turstien og trappa. 
– Dette er en viktig del av historien til byen, og det er vår plikt å ta vare på den, sier han. 15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Indremisjon
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag