Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

Det nye bymisjonssenteret får gave: – Drives i Camillas ånd

Med et inderlig ønske og et uttalt mål om at det Camilla Tafjord brant for, skal holde frem i Bymisjonssenterets drift, overrekker Frode Tafjord overskuddet etter stiftelsen til Kirkens Bymisjon Møre.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(05/09/2018)
Bildetekst: I løpet av høsten kan Eva Sætre (til venstre), daglig leder i Kirkens Bymisjon, og Anne Karin Zeitz, leder for Bymisjonssenteret, ønske velkommen til nye lokaler, noe Frode Tafjord støtter opp om.
 
. . .
 
 
Frode Tafjord har jobbet med å avvikle stiftelsen han selv opprettet i datterens navn. Fra 1. august var stiftelsen historie. Tafjord innrømmer at det var mye verre å avvikle enn å opprette stiftelsen.
– I tiden fremover skal jeg være engasjert som pårørende. Jeg vil helt sikkert engasjere meg. Men jeg er sliten. Kampen mot vindmøllene går ikke lenger, forteller han. Et hjerteinfarkt og skrantende helse har tatt på for Camilla Tafjords far. Han som har berørt så mange med sin åpenhet rundt datterens overdosedød for snart 14 år siden. Frode Tafjord forteller at han blir trist av å se  den likegyldigheten i samfunnet når det gjelder narkotika.
– Man blir bitter fordi det ikke skjer mer, sier han. 
 
Har nådd ut til mange
Som et eksempel nevner han aksjonen der 20.000 underskrifter ble overlevert til helsedirektoratet med krav om en bedre rusomsorg. Etter det har han ikke hørt noen ting. 
–At dem som har opplevd å være pårørende til rusavhengige ikke blir rådført, er et savn. All den selvopplevde erfaringen som ikke blir benyttet til hjelp hos dem som skal bestemme reglene, er uforståelig, sier Tafjord. 
– Den smerten vi fikk oppleve vil jeg ikke at andre skal ha. Det har vært en sterk drivkraft. 
I møte med støttespillere og tilhørere har Frode funnet styrke i tiden etter datterens dødsfall.  De siste sju årene gjennom stiftelsen. Æresprisen han fikk fra Lions blir nevnt, i tillegg til de ungdommene, foreldrene, lag, foreninger og bedriftene som Frode har hatt med å gjøre. I tillegg har det tikket inn støtte jevnt og trutt gjennom Grasrotandelen, som han nå håper tildelerne flytter over til Kirkens Bymisjon Møre.
 
Med åpenhet og kjærlighet
Til sammen i verdi kan Camilla Tafjord Stiftelse overrekke rundt en halv million kroner til Bymisjonssenteret. 
– Om noen skulle drive det videre, hadde midlene gått i lønn, og det var full enighet i styret om at Kirkens Bymisjon står for Camillas verdier – slik hun var, minnes han. Bygget ved byparken vil bety mye for alle.
– Alle er tjent med et tilbud for dem som ligger nede, vektlegges det til samstemte nikk fra de som jobber her, Anne Karin Zeitz og Eva Sætre.
– Jeg vet at pengene blir godt anvendt, sier Tafjord. 
Selv om Frode Tafjord har fortalt om datterens vei inn i rus og den fatale konsekvensen opp til 80 ganger i året gjennom foredrag de siste årene, er det fremdeles sterkt å høre historien. 
– Det er så flott at han byr på si historie, roser Eva Sætre.  Sammen med Anne Karin Zeitz er de veldig takknemlige for gaven, Kirkens Bymisjon Møre er jo også en stiftelse.  
 
En samlingsplass for alle
I den tidligere metodistkirken foregår det opprustning både innvendig og utvendig. Her skal det bli en trygg møteplass, et sted å skape gode relasjoner basert på gjensidighet. 
– Her skal man møtes på tvers, uten krav, lover Anne Karin Zeitz. Kontoret ble flyttet inn i i juli, og et halvt års tid senere er håpet at resten skal kunne tas i bruk. I en periode fremover skal det bygges frivillighet, og Zeitz er allerede gledelig overrasket over antallet frivillige som har meldt seg til innsats. 
– Det skal bygges opp på en god faglig måte, forteller hun. At det enda ikke er spikret en åpningsdato skyldes at byggeprosesser tar tid, og når dørene åpner, skal det være en god start, med fullt tilbud med det samme. 
– Her blir det nestekjærlighet i praksis, ser alle tre for seg.
 
Fremdeles engasjert
I tiden fremover vil Frode Tafjord bruke båthuset sitt på Hellandshamn mer. Kanskje kan det bli en trygg havn for en og annen ungdom som sliter litt. Engasjementet for ungdom og rus er langt ifra over for Frode Tafjord.
Selv om Frode har opplevd tunge stunder i møte med det offentlige er han klokkeklar i stemmen: Han hadde gjort det samme igjen. Uten tvil!
– Det har lært meg å bli åpen. Men bitterheten over at ingenting skjer … Jeg hadde tro på å utrette mye mer. 
Forebygging sammenligner han med værmelding til sjøs. Man legger ikke ut på fiske når det er meldt storm … 
– Det er opplysning som gjelder. Noen vil tråkke feil likevel, og da må hjelpa være der fra A til Å.
Frode Tafjord har fakta og følelser presentert på løpende bånd. Ordene ligger lett for han. En liten pause melder seg i ordflommen, på spørsmål om hvilket ord han sitter igjen med etter disse siste årene:
– Det er et vanskelig spørsmål, men jeg lander på «håp».
 
 
 
 15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Indremisjon
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag