Søkeord:  
Søk
Banner top 20.11.19

Helt på bærtur

Fred Øie (67) er ofte helt på bærtur, bokstavelig talt. Resultatet viser seg i saft, syltetøy, vin, te eller i gode desserter. Men bærplukking er en ensom syssel.

Aktuelt
Tekst Fridgeir Walderhaug   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(12/09/2018)
Bildetekst: - Her er ti liter bær, plukker på litt over en time. Det betyr fem timer med rensking, forteller Fred Øie. På det meste har han plukket 28 slike bøtter på én sesong.
 
. . .
 
 
– Ja, jeg er stort sett alene ute i skog og mark for å plukke bær. Det ser ikke ut til at folk bryr seg lenger.
– Eller er redd ormen?
– Ja, men det er helt grunnløst. Jeg har sett én på tre år, og det var en liten unge. Det gjelder å ta sine forhåndsregler, spesielt mot flåtten. Jeg får rundt ti flåttbitt hvert år. I år kun tre, men de får aldri sitte lenge før jeg finner dem og tar dem, sier Fred Øie og bretter opp skjorta for å vise bittene.
 
Sol = søte bær
Fred er en erfaren bærplukker, og selv om han får stadig færre konkurrenter om bærtuene, gir han ikke bort nøyaktige posisjoner der bæra formelig skriker etter å bli plukka. Og Fred vet hvor bæra er sur, og hvor den er søt.
– Jeg er jo en aktiv fotoamatør som liker å ta bilder. Tidlig på våren tar jeg meg ofte en tur ut til stedene jeg plukker for å ta bilder. Er det massevis av blomst så vet jeg at det blir mye bær.
– Og hvor blir den søtest?
– I solhellingene blir bæra søtest. Gror den på mose, eller får lite sol blir den ikke så søt, avslører han.
I år mistet Fred en del av den beste blåbærsesongen fordi han og kona Marit var på en lenge planlagt ferie.
– Og så ble det jo en litt spesiell sommer med tidlig modning, men bær ble det, sier 67-åringen og løfter ut ei bøtte på ti liter med bær og plasserer den på verandaen i Korsvika på Hessa.
– En og en halv time å plukke, fem timer å renske, sier han og ser ned i bøtta der blåbær og tyttebær er blandet. Akkurat den renskinga kan jeg styre min begeistring for, men det må jo gjøres, sier han.
 
Alltid plukket bær
Helt siden han var en neve stor har Fred gått på bærtur. Og det er opphavet som fikk ham ut til tuene som guttunge.
– Faren min var den som oppmuntra meg mest til å plukke bær. Vi var ofte i Moldskreddalen. Vi bodde på et sel på Mesætra hvor det var både fjøs og kyr. Der var vi hele sommeren i mange år og plukket mye bær, sier den nå pensjonerte handelsreisende.
– Som pensjonist har jeg mye bedre tid. Jeg bruker god tid, for du vet at en kjenner det jo i ryggen når en står med hodet ned i ei tue over tid. Men det gir seg fort. Husk at det er jo sunt å komme seg ut å plukke bær, og det er sunt å spise den.
 
God blåbærvin
Eller å drikke den. For Fred forsvinner inn i ”lageret” sitt og kommer ut med flere produkter han har laget av bæra han har plukket. Mye av det skal inntas flytende.
– Jeg lager vin, mye av blåbæra. Men den gjærer ikke, så en må spe på med litt rips, avslører han.
– Vin lages av den minste bæra. Så lager jeg både saft og te. For å lage te så bruker jeg en tørker som gjør bæra knusktørr på få timer. Vinen må imidlertid stå minst femten måneder for å bli god.
– Og litt til dessert?
– Ja, så absolutt. De store fine bæra kan jeg fin-renske og fryse ned. En del går også til å lage syltetøy.
 
280 liter bær
På det meste har Fred plukket 28 slike store vaskebøtter med bær på én sesong. Og det er slett ikke bare blåbær.
– 280 liter er rekorden. Og jeg plukker alt fra blåbær, krekling, tyttebær, rips, ville jordbær og bringebær, molter og mange andre. Molter har jeg gått glipp av i år, men har plukket 112 liter blåbær, 20 liter tyttebær, fem liter blokkebær, fem liter krekling og to liter bringebær.
– Og enda er ikke sesongen helt over?
– Vel, nå er fryseren og kjøleskapet helt fulle, så jeg tror det rekker. Vi har fortsatt igjen litt fra i fjor.
 
Gode tips
Fred er nøye på hva som er hva, og lagring. Spesielt på vin er det nødvendig å merke flaskene med innhold og dato. Og selv om han er forsiktig med å si så mye om plassene han plukker, deler han gladelig ut tips.
– Det er mye helse i blåbær, selv om noe forsvinner når en skal lage eksempelvis sylte. Hemmeligheten er å ikke koke den for lenge. Selv lar jeg bæra kun koke i tre minutter. Da holder en bedre på vitaminene og antioksidantene.
Til slutt kan jeg jo bare oppfordre folk til å dra ut på bærtur, men forbered deg godt, gjerne med gode fjellsko, lett tøy av typen som flåtten ramler av fra, og flåttspray.
Selv bruker jeg en hatt med myggnetting. Alt dette gjør meg godt rustet til mye bærplukking, sier Fred Øie.
 
 
 15 SISTE
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag