Søkeord:  
Søk
Banner top 20.11.19

Kantor Ola Eide takker av med musikalske høydepunkter

Høydepunktene i årets høstkonserter i Spjelkavik kirke står i kø, men 11. november blir likevel spesiell. Da er det avskjedskonsert for kantor Ola Eide etter lang og tro tjeneste.

Kultur
Tekst Lars Olausen   
Foto Lars Olausen   
(19/09/2018)
Bildetekst: Ola Eide på orgelkrakken i Spjelkavik kirke. Han har i mange år vært drifkraften bak kulturdager i Spjelkavik, som i år består av en lang liste av arrangementer. 11. november er det avskjedskonsert for og med Ola, selvfølgelig i Spjelkavik kirke.
 
. . .
 
Siden Spjelkavik kirke åpnet i 1987 har Ola Eide vært kantor og organist i kirken, men nå er det snart slutt. Det blir avskjedskonsert 11. november, selv om han forblir kantor i kirken ut året. Han har fortalt til Nytt i Uka at det var først i rimelig voksen alder han satte seg til ved orgelet, for opprinnelig var det trompet og kornett som var Olas instrumenter.
 
Begynte med trompet
– Jeg begynte å spille trompet og konsert i korps, og etter hvert ble det til at jeg spilte en del solisttrompet rundt om i kirkene. Fra jeg var konfirmant og fram til jeg var ferdig med gymnaset, spilte jeg nærmest fast ved gudstjenestene i Volsdalen kirke. Det var der jeg oppdaget orgelet. Det var rett nok et lite og dårlig orgel, og min oppgave var å bruke trompeten til å forsterke det. Men orgelet vekket interessen min. Jeg begynte å lære meg å spille på det, og i gymnastiden spilte jeg ganske mye orgel i Volsdalen kirke, sier kantor Ola Eide.
 
Drivkraft bak de kirkelige kulturdagene
Ola er gift med tidligere stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide, har tre barn og seks barnebarn. Som kantor har han vært en viktig drivkraft bak de kirkelige kulturdagene i Spjelkavik kirke i mange år. Kantoren spiller både til gudstjenester og begravelser, og selvsagt i bryllup. Andre oppgaver for kantoren er å dirigere kor; for Olas del dreier det seg om barnekoret, ungdomskoret og kirkekoret. Alle konserter i kirken har han også en hånd på. Enten som musiker, arrangør eller medansvarlig for innholdet. 
 
Mange vil hylle Ola!
Under avskjedskonserten 11. november vil mange være med å hylle Ola, som akkurat da har greid å fylle 67 år. Det blir sanger fra musikkspillet «Sommerens Maria», orgelmusikk av Bach og Messe i G-dur av Schubert. Kyrkjekoret, Barne- og ungdomskantoriet, Ålesund Strykekvartett med flere blir å høre. Solister er datter Ragnhild Eide Akslen, Lisbet Lislevatn, Morgan Berg og Andre Sjåvåg.
 
Toralv (92) inntar kirkerommet
Og når høydepunktene står i kø fra nå og frem til jul er det vanskelig å vite hva en skal trekke frem. Men når Toralv Maurstad første uka i november kommer på besøk bør han få oppmerksomhet. Toralv Maurstad er i en alder av utrolige 92 år når han inntar scenen i Spjelkavik kirke. Han er en bauta innenfor norsk teatermiljø. I 1949 debuterte han ved Trøndelag teater, og i 1951 hadde han sin første store filmrolle, i Kranes konditori.
Sammen med pianist Rune Alver, kommer han til Spjelkavik med forestillingen Tordis+Alfred= Toralv som handler om skuespillerfamilien, oppvekst og voksenliv, spekket med norsk teaterhistorie og akkompagnert av treffende musikk. 
 
Julekantate
På konsertlista - se egen sak - er  det også mye god lokal musikk. Her nevner vi julekantaten «Sh…Høyr!» med tekst av Marit Kaldhol og toner av Robert Coates, som er kantor i Aukra og Sandøy. Marit Kaldhol er født i Ålesund og er lyriker og forfatter. Julekantaten kommer i tid nær julehøytiden som hun skrev hun tekst til for noen år siden. Borgund, Ellingsøy og Spjelkavik kykirkekor er medvirkende. Solister er Ragnhild Eide Akslen, Lisbet Lislevatn og Andre Sjåvåg. Musikklaget Gjallarhorn har egen avdeling til å begynne med.
 15 SISTE
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag