Søkeord:  
Søk
Banner top 20.11.19

Hærverket på anleggsmaskiner politianmeldt

Både Ålesund kommune og entreprenør Blindheim Maskin AS har nå levert politianmeldelse etter at noen boret hull i en ny vannledning på Myrland. Regningen blir skyhøy, sier Jan Aage Blindheim.

Aktuelt
Tekst Fridgeir Walderhaug   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(19/09/2018)
Bildetekst: Daglig leder i Blindheim Maskin AS, Jan Aage Blindheim, mener hele saken er merkelig. -Jeg har aldri opplevd at noen borer hull i ei vannledning. Uten å kaste mistanke på noen så opplever jeg også motstanden mot arbeidet som merkelig. Her får en brøyta sti som er opplyst. Det burde jo være bra for alle, sier han.

. . .
  
– Her får elever på vei til skole og andre som bruker stien mellom Myrland og Ramsvika en helårsti med belysning og snømåking om vinteren. Det blir jo topp når det nå blir ferdig, mener Jan Aage Blindheim.
Men det er malurt i begeret.
 
Boret 33 hull
– Ja, og av det merkelige slaget. På forsommeren kom vi til en gravemaskin som var utsatt for hærverk. Noen hadde blant annet kastet en diger stein inn gjennom vinduet. Forholdet ble anmeldt. Når vi nå tidligere i måneden var i avslutningsfasen med de nye vannledningene som skal sikre bedre vannforsyning til de som bor i Ramsvika, oppdaga kommunens folk under en trykktest at det var en lekkasje på hele 30 liter vann i sekundet, noe som er mye, sier Blindheim.
Hans folk og rørleggerselskapet gikk over alle skjøter og kjørte kamera i røra for å finne lekkasjen.
– Vi fant mange, hele 33 små hull på 8 millimeter. Noen hadde gått løs på røret med en drill.
Alle hullene var plassert på en slik måte at vi ikke skulle se dem, og de var boret i en 30 meters lengde bortover, forteller han.
 
Blir svært dyrt
– Hva betyr dette i kostnader?
– Det er ikke små summer det blir snakk om. Ny masse og nye rør måtte på plass. Og vi har fem mann, lastebil og gravemaskin ekstra i tre uker for å rette opp skadene. Da blir det fort summer med seks sifre. Trist er det også for de som bruker stien. Planen var å åpne for ferdsel like etter at vi oppdaget lekkasjen. Det gikk jo ikke, og elevene som bruker stien på vei til skolen måte fortsette å ta omveien, sier Blindheim.
 
Aldri opplevd før
Jan Aage Blindheim har aldri før verken sett eller hørt om lignende sabotasje og skadeverk. Tanken på at det skulle skje, var ikke til stede hos noen av de som jobbet med sti og vannledning. Derfor lot de grøfta med de nye røra stå åpen over natta når arbeidsskiftet var ferdig.
– Det sto rundt 120 meter med åpen grøft. Det ga tilgang nok for personen med drillen.
– Turte dere å gjøre det nå når dere måtte reparere?
– Nei. Nå la vi de nye rørene i grøfta og tettet igjen etter hvert. Vi tok ikke sjansen på mer av det samme, og nå er arbeidet ferdig om halvannen uke, sier Blindheim.
Det er i alt levert inn tre politianmeldelser i forbindelse med hærverket på Myrland. Blindheim Maskin AS har tidligere levert anmeldelse på hærverk mot en av firmaets gravemaskiner, samt på det selskapet ser på som sabotasje mot vannledningen de har lagt ned. I tillegg har Ålesund kommune ved rådmann Liv Stette levert sin anmeldelse. Det er Ålesund kommune ved virksomhet for vann, avløp og renovasjon VAR, som er oppdragsgiver til Blindheim Maskin AS.
 
Merkelig motstand
Jan Aage Blindheim ønsker ikke å mistenke noen for hærverket, men overlater til politiet å etterforske.
Han sier imidlertid at det har vært motstand mot arbeidet som nå er utført, uten at han helt forstår hvorfor.
– Stien er utvidet til tre meter, og det som før var en mørk sti uten mulighet for å måke om vinteren, har nå fått en bredde som gjør dette mulig, samt gatebelysning. Dette gjør det triveligere for alle som ferdes her. I tillegg til bedre og sikrere vannforsyning. Men da vi merket trærne som skulle felles for å utvide stien fant vi at noen hadde tatt bort merkene, og at protestlapper ble hengt opp. En av beboerne i området tok kontakt og ville ha stoppet arbeidet fordi vedkommende trodde at det nå ble bilvei her med tunge kjøretøy. At jeg sa at det ikke var tilfelle, og at det skulle opp bom, hjalp ikke.
– Har det blitt informert dårlig i forkant?
– Nei, det vil jeg ikke si. Kommunen har sendt ut melding til alle i området og redegjort for prosjektet. Men som sagt; vi kan ikke hefte dette hærverket ved noen, sier han.
 
Alvorlig sak
Politiadvokat Jan Roar Giske sier til Nytt i Uka at de har mottatt anmeldelsene fra Blindheim Maskin og Ålesund kommune.
– Det er en alvorlig sak med store verdier inne i bildet, så vi etterforsker saken. Det er ikke observert noen personer i området da dette ble utført, men vi etterforsker nå omstendighetene rundt, sier Giske.
Politiet har vært på stedet og fotografert, og har tatt beslag i vannledningen, opplyser Jan Aage Blindheim.
 15 SISTE
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag