Søkeord:  
Søk
Banner top 20.11.19

– Nå skal gründerne opp og frem

To av tre nye arbeidsplasser i Norge skapes i nye bedrifter. Nå vil NHO i Møre og Romsdal hjelpe gründerne og gi de gode råd om hvordan en skal komme gjennom de første vanskelige årene.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Øyvind Johan Heggstad   
(25/09/2018)
Bildetekst: Seniorrådgiver i NHO, Pål Bakke ønsker å hjelpe unge gründere opp og frem. 
 
. . . 
 
 
– Gründerne er ofte fulle av entusiasme, har gode idéer og et brennende ønske om å lykkes med å skape arbeidsplasser både for seg selv og andre. Så oppdager de at «it’s a jungle out there». De får hverdagen i fleisen når de blir møtt av byråkrati, skjemavelde, regelverk og andre utfordringer som tar fokus bort fra det de egentlig ønsker å drive med, sier seniorrådgiver i NHO Møre og Romsdal, Pål Bakke.
Torsdag 27. september lanserer NHO sin nye storsatsing «NHO Gründer» for nyetablerere i Ålesund. Hit inviteres alle som planlegger å starte opp, eller som allerede har startet opp egen bedrift.  
– NHO heier på gründerne og ingenting gleder oss mer enn når de lykkes. Derfor har vi etablert NHO Gründer der virksomheter får NHO-apparatet i ryggen i de første driftsårene. Vi vil gjøre det lettere å håndtere ansvaret, og gledene, som følger med det å være leder for en seriøs virksomhet, sier Bakke. 
 
Flest nye arbeidsplasser i nye bedrifter
I perioden 2003-2014 ble to av tre nye arbeidsplasser i Norge skapt i nye bedrifter. Det utgjør hele 220.000 nye heltidsarbeidsplasser. Nesten 30 prosent av alle ansatte i norsk næringsliv jobber i småbedrifter med mindre enn 20 ansatte. 
– Uten gründerbedriftene og folk som er villig til å satse, stopper utviklingen opp. At det hele tiden skapes nye virksomheter og flere arbeidsplasser gjør at vi kan opprettholde velferdsnivået vi har i dag, sier Bakke. 
 
Lokale gründere skal bidra
Under arrangementet på NTNU får deltakerne møte blant andre gründer Ante Giskeødegård. Han er medeier og leder for Momentium AS. Gründerbedriften er blitt en av Norges største festival- og eventarrangører, og rekke underselskaper har sprunget ut fra hovedvirksomheten.
Til samlingen kommer også Anja Solevågseide som er leder for Pir Networks. Selskapet står foran en storsatsing i ålesundsregionen der de er i ferd med å bygge opp en helt ny møteplass mellom nyskapere, etablert næringsliv og kunnskapsmiljø. De har også dannet et investeringsselskap som står klare med kapital dersom de finner gode prosjekter de vil satse på. 
Gründeransvarlig Magnvor Lunåshaug i NHO og representanter for NHO Møre og Romsdal vil også være til stede for å informere om det nye tilbudet. 
– Lanseringen av NHO Gründer er blitt tatt svært godt imot andre steder i landet og vi kan allerede kalle det en suksess. Nå er turen kommet til Ålesund og Sunnmøre, en region der nyskapning og entreprenørskap står svært sterkt. Vi håper selvsagt at mange interesserte møter opp for å finne ut mer om hva det innebærer å bli med i NHO-familien, sier Bakke.
 
 

Momentium-gründerens fem gode råd 

Ante Giskeødegård (44) er en av Sunnmøres mest profilerte gründere. Han og makkeren Lars Berg Giskeødegård har bygd opp et selskap fra grunnen av.  Det hele startet bokstavelig i fjøresteinene på hjemstedet Giske. Hvert år arrangerer de festivaler og konserter som blir besøkt av titusener. 
Momentium er blitt en av landets største festival- og eventarrangører og en rekke underselskap har skutt opp i kjølvannet av moderselskapet.  De har i dag et av Europas mest moderne lydstudio på Øygardshavna, de står bak store festivaler som Jugendfest, Ålesund Live og Sommerfesten, de har startet utestedene Molo Brew, Bro, Terminalen Byscene og er medeiere i en rekke andre selskap. Momentium AS omsatte i 2017 for vel 68 millioner kroner.  
 
Ante har disse fem rådene til personer som er i etableringsfasen og som drømmer om å skape nye arbeidsplasser. 
· Finn noen å starte sammen med.
· Vær forberedt på mye jobb og lav (eller ingen) lønn i startfasen.
· Finn ut hva du er god på og hva du er mindre god på. Samarbeid med andre som har kompetansen du selv mangler.
· Hold ut. Det er tøft i begynnelsen, men med hard og målrettet jobbing går det ofte lettere etter hvert.
· Finn ut om du er en ”starter” eller ikke. Det passer ikke for alle.
 15 SISTE
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag