Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

En hel klasse med internasjonale lærere

Over 200 grunnskoleelever i Ålesund kommune får tospråklig opplæring. Det er hele 27 tospråklige lærere som representerer 26 språk dette skoleåret, og som underviser ved 17 skoler.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(25/09/2018)
Bildetekst: Grunnskoleelevene får tospråklig opplæring av, blant andre, Halima Ali Ulusso fra Somalia, (fra venstre), koordinator Judith Damm, Irena Latakiene fra Litauen og Malek Solaiman Mohanmmad fra Syria.
 
. . .
 
Og enda kunne det ha vært flere.
– Her er elever med enkelte språk som urdu og nepali, som vi ikke har lærere til, selv om vi har lyst ut stillingene, forteller Judith Damm, som er koordinator for tospråklige lærere, Team kultur og oppvekst.
Det er ikke slik at hvem som helst blir ansatt som tospråklige lærere heller. De aller fleste har lærerutdanning fra hjemlandet sitt, og må ha et høyt godkjent nivå av norskkunnskap. Man må, i tillegg til å være fagutdanna, være fleksibel og positiv, blant annet.
 
Språk som grunnpilar
Lærerne, som har flyttet hit, har et høyt nivå av kunnskap og utdannelse, og skal hjelpe minoritetsspråklige elever å få en bedre språkforståelse og læringseffekt. Det handler ikke om morsmålsopplæring, først og fremst. 
– Morsmål blir brukt som støttespråk i timene og det blir jobbet mye med begrepsforklaring, ord- og begrepsinnlæring og å skape førforståelse for tema, forteller koordinator Judit Damm. Lærer ikke elevene norsk, faller de raskt av i andre fag også, og her har de tospråklige lærerne avgjørende betydning. 
Koordinatoren startet selv som tospråklig lærer for ti år siden, med bakgrunnen sin fra Tyskland. De siste fem åra har hun opparbeidet kollokviet av tospråklige lærere, og ser nå at de er en så god ressurs at flere bør få vite om dem. Damm har mastergrad i sosialøkonomi og tilleggsutdanning innen internasjonal ledelse og flerkulturell forståelse. Jobben som koordinator for tospråklige lærere blir kombinert med en stilling som tysklærer ved Spjelkavik ungdomsskole.
 
Samfunnsnyttig bindeledd
Et knippe tospråklige lærere forteller om sine bakgrunner: 
Halima Ali Ulusso har bodd i Norge siden 1999 og var tidligere pedagogisk leder i barnehage. I Ålesund er hun tospråklig lærer i somalisk.
Malek Solaiman Mohammad kom fra Syria for fem år siden og brukte først tiden på å lære seg norsk, før han kunne fortsette yrket sitt som lærer. Han er bare en av to menn i den internasjonale lærerstaben.
Irena Latakiene har 30 års erfaring fra læreryrket og startet som postbud da hun flyttet til Norge for ni år siden. 
Alle tre liker seg godt som lærere og bobler nesten over av glede når de skal fortelle om sine arbeidsdager. Selv om de jobber mest opp mot elevene sine, finner de mye samhold gjennom de månedlige samlingene. I tillegg er det samhold gjennom en Facebook-gruppe og via koordinatoren. 
– Vi har også hatt hospitering i hverandres klasser hvor vi observerer og lærer av hverandre, sier Halima Ali Ulusso.
 
En viktig støttespiller 
De tospråklige lærerne bidrar i tillegg til en god kommunikasjon og samarbeid mellom skole og hjem, skaper en bro mellom det kjente og det ukjente.
– De tospråklige lærerne er en unik ressurs, roser Damm. For helt nye elever kan det bety umåtelig mye å få uttrykt seg på morsmålet i starten, og kan være avgjørende for trivsel og trygghet.
– Det viktigste er at vi føler barna trenger oss, beskriver Irena Latakiene.

I Ålesund tilbys det tospråklige lærere i følgende språkgrupper: arabisk, bosnisk, bulgarsk, burmesisk, dari, farsi, engelsk, gresk, karen, kinesisk/mandarin, kroatisk, kurdisk, latvisk, litauisk, pashto, polsk, portugisisk, russisk, serbisk, somali, spansk, tamilsk, tigrinja, thai, tysk og vietnamesisk. 
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag