Søkeord:  
Søk
Banner top 20.11.19

Lidenskap for akrobatikk

Jenyne Butterfly (35) har levd og ånda for pole dancing halve livet. Sist uke var den tidligere USA-mesteren og VM-sølvvinneren på besøk i Ålesund.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(02/10/2018)
Bildetekst: Ålesund har hatt storfint besøk av USA-mester og sølvvinner i VM, Jenyne Butterfly (35), som har holdt på med pole siden hun var 18. Her opptrer hun på en fotosession for Pole Dancing Ålesund på Scandic Ålesund i Molovegen. Vanligvis svinger hun seg i stenger som er minst dobbelt så høye som her.
 
. . . 
 
Lidenskapen for pole dancing har ikke blitt mindre med åra, siden aller første gang Seattle-jenta Jenyne Butterfly lot seg fascinere av stang-akrobatikken:
–  Jeg var 18 år, og noen venner hadde tatt meg med på en «gentlemen’s club» med «eksotisk dans». Den gangen var det bare slike klubber som hadde pole. Helt uavhengig av omgivelsene og situasjonen, ble jeg dypt fascinert av ei kvinne som dansa med stanga. Jeg så at det hun gjorde, var basert på momenter fra turn, og jeg tenkte bare «wow!», forteller Jenyne.
 
Starta med turn
Som lita jente hadde Jenyne drevet nettopp med turn; hun elska akrobatikken og var et stort talent. Men samtidig med at hun kom i en alder der hun var gammel nok til å begynne å konkurrere, skilte foreldra seg. Mora hadde ikke råd til å la Jenyne trappe opp treninga slik hun måtte for å kunne hevde seg, og dermed ble det til at hun slutta helt.
– Da turninga ble tatt ifra meg, prøvde jeg meg i stedet på typiske skoleidretter som fotball og cheerleading, men det var ikke noe for meg. Hele tida savna jeg akrobatikken.
Øyeblikket da Jenyne så pole-danserinna på «gentlemen’s club»-en, skulle fullstendig forandre livet hennes. Trass i at pole dancing den gangen var forvist til de mer lumre krokene av kulturlivet, og at dansestenger på ingen måte var lett tilgjengelig, klarte hun å få tak i en. Og hun gikk i gang med å trene – mye!
 
Sirkus-inspirasjon
Ikke lenge etter var hun på sitt første besøk i Las Vegas, og for første gang fikk hun se det verdensledende nysirkuset Cirque du Soleil, som byr på noe av det mest spekakulære som fins av akrobatikk på denne planeten.
– Jeg kunne ikke tro at å jobbe på sirkus kunne være en ordentlig jobb! Det var så vakkert, og jeg ble så inspirert! Den dagen var det et frø som ble planta i meg, minnes Jenyne.
 
Selvlært
Jenyne fortsatte å trene hardt, og lærte seg pole dancing helt på egenhånd. For 17 år siden fantes det jo ikke Youtube eller andre steder man kunne se og lære pole. Noen tipsa henne også om at hun burde ta sirkus-undervisning i flygende trapes, noe hun gjorde. 
Siden har Jenyne opptrådt på de fleste scener i Las Vegas, der hun raskt fant ut at det var det eneste stedet man kunne leve av pole dancing. Men hun har også reist verden rundt, holdt show, undervist, dømt i konkurranser og gitt ut en fotobok. I tillegg til pole, gjør hun akrobatikk med silke«gardiner» (aerial silks) og ringer (loops).
– Det er samme type akrobatikk i alle disse disiplinene. Forskjellen er at med stang og ringer, så manipulerer du kroppen utenpå og rundt verktøyet ditt, mens med silks vikler du kroppen din inn i det.
 
Kunstner, ikke atlet
Som de fleste andre som driver med pole dancing, bruker også Jenyne kunstnernavn. Det fikk hun den aller første gangen hun stakk nesa innom et pole studio:
– Der var det noen som hadde sett vidoer av meg på internett, og de ville at jeg skulle trene dem. Da gav de meg tilnavnet «Butterfly», som jeg har beholdt siden. Jeg har nemlig aldri vært noen atlet – jeg er kunstner!
 
Sølv i VM
I 2009, da Youtube var fem år gammel og så smått hadde begynt å vokse seg stort, var det noen venner av Jenyne som la ut et par korte videoer av henne. De ble tilfeldigvis sett av noen som planla å arrangere USAs første mesterskap i pole dancing.
– En dag fikk jeg en telefon og ble spurt om jeg kunne tenke meg å være dommer i mesterskapet. Jeg svarte at jeg ikke hadde peiling på hvordan jeg skulle dømme, men kanskje jeg kunne være med selv, slik at jeg fikk erfaring, så kunne jeg dømme neste gang, forteller hun.
Jenyne stilte opp – og gikk helt til topps, som den aller første USA-mester i pole dancing.
– Det jeg ikke visste, var at vinneren måtte dra rett av gårde til verdensmesterskapet. Og der ble jeg nummer to!
 
Dirty Diana
I etterkant av verdensmesterskapet posta Jenyne noen videoer som fikk million-seertall på Youtube, og som i stor grad har fått æra for oppblomstringa av denne trenings- og konkurranseforma. De ble også sett av folk i Cirque de Soleil – som ringte Jenyne med jobbtilbud!
– Cirque de Soleil ville ha meg til å utvikle et nummer som Michael Jacksons «Dirty Diana», på en spesiallaga pole med svinger og bøyer!
 
Elsker pole
Jenyne takka ja til tilbudet og turnerte med Cirque de Soleil i fem år, fram til i fjor. Da valgte hun å gå tilbake til livet som omreisende soloartist og pole-instruktør:
– Det var fantastiske år med Cirque de Soleil, men jeg savna å reise rundt og undervise. Før tida med sirkuset, hadde jeg besøkt og undervist i 48 land i verden! Det er så fantastisk å se hvordan pole får mennesker til å blomstre av sjølvtillit! Jeg bare elsker det, sier Jenyne Butterfly.
 
 
 
 
 15 SISTE
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag