Søkeord:  
Søk
Banner top 20.11.19

Shanghai eller Svalbard

Det sto mellom Svalbard og Shanghai, når Hilde Røsvik (55) skulle skifte retning i livet. Hun er glad det ble Svalbard. Det har blitt to år fullspekket av spennende opplevelser, utfordringer og eventyr – både på jobb og privat.

Aktuelt
Tekst Linda Bakken   
Foto Linda Bakken   
(02/10/2018)
Bildetekst: Hilde Røsvik stortrives i Longyearbyen og tar aktivt del i det kulturelle livet. 
 
. . .
 
 
– Isbjørnmøtet på Isfjord radio tok kaka, ler Hilde. Vi møter henne på kontoret hos Svalbardposten, Norges nordligste avis. Røsvik tiltrådte som redaktør våren 2016 – et halvt år etter at den arktiske byen ble rammet av et snøskred som krevde to liv.
 
Hilde blir alvorlig
– Jeg kom til en svært prega by, innrømmer journalisten. Skredet rammet 19. desember 2015. Midt i den mørkeste polarnatten rev snømassene med seg ei hel rekke av Longyearbyens berømte «Spisshus». Ti hus ble tatt. Inni dem var det mennesker som akkurat hadde inntatt lørdagsfrokosten. Nå var flere av dem begravd i snømassene. Et omfattende redningsarbeid startet. Innen et par timer ble alle gravd fram, men lille Nikoline (2) og småbarnspappa Atle Kjartan døde som følge av de enorme snømassene. 
Skredet satte en skikkelig støkk i det lille samfunnet i nord. Ett år etter ulykken, lagde Røsvik og journalist Line Nagell Ylvisåker en stor dybdesak om enkeltmenneskers opplevelse av den voldsomme hendelsen.
– I «Stille natt» intervjuet vi blant annet tre av barna som hadde mistet pappaen sin. Det var sterke møter, forteller Røsvik om arbeidet med reportasjesaka, som fikk Troms Journalistlag sin pris for kvalitetsjournalistikk i 2017.
 
Store hendelser
Skredet ble etterfulgt av flere tragiske hendelser på Svalbard. En russisk snøskuterguide døde da han gikk gjennom isen på Tempelfjorden i mai 2017.  I juni samme år styrtet et russisk helikopter med åtte personer om bord i havet utenfor Barentsburg. 
– Svalbardposten får et voldsomt trykk utenfra ved slike hendelser, forteller Røsvik. – Det tar minimum ett døgn før rikspressen får sendt sine folk opp hit. Vi er de eneste som rapporterer herfra daglig. Dermed har vi et stort ansvar for å formidle til både norsk og internasjonal presse. Det første døgnet etter store hendelser, blir en av oss okkupert med å svare andre medier, forteller Røsvik. 
Svalbardposten står i særstilling i forhold til andre lokalaviser i Norge. Svalbards beliggenhet krever fokus på internasjonal politikk og store komplekser, så vel som små og store saker i et samfunn med knapt 2000 mennesker.  Det blir et vidt spenn.
– Det er mye å sette seg inn i, medgir Røsvik. Man trenger tid for å opparbeide seg kunnskap, og det er mye storpolitikk innbakt i det hele. Store nedskjæringer i forbindelse med nedleggelse av kulldriften i Svea har skapt intense debatter både lokalt og nasjonalt. Samtidig er det fokus på Longyearbyens framtidige funksjon. Forskning, frøhvelv, folkehøgskole, utbygging av havneanlegg og HUB i Høy-Arktis er viktige stikkord. Samtidig er det kritisk boligmangel, stor økning i turismen og utfordringer med å opprettholde norske arbeidsplasser i byen som i dag har 70 % norske innbyggere.  
– På kort tid skal en hjørnesten erstattes med noe annet. Det finnes ingen quick fix for å få dette til å fungere, sier Røsvik, og sikter til at kull erstattes av «turismens gull». Det skapes fort konflikter med lokalsamfunnet når opp til 4000 turister skal i land på en dag. Man merker at mange blir trøtte av dette, samtidig som vi må leve med at turismen blir et av bena byen skal stå på. Her gjenstår mye viktig arbeid, konkluderer Røsvik.
 
Spennende isbjørnmøte
Men Røsvik har også hatt stor glede av å være turist på «egen øy». Hun har vært på lange scooterturer, helikopterturer til Bjørnøya og Hopen, samt lengre båtturer. Under en venninnetur til Isfjord radio, kom hun i verdenspressens søkelys.
– Det var en utrolig opplevelse, stråler Røsvik. Etter en to timers båttur med RIB, skulle venninnene ha ei rolig hotellhelg på Isfjord radio. Fredag kveld hadde de med isbjørnvakt da de isbadet i fjorden. Neste morgen ble hun vekket av de andre. 
– Hilde, det står en isbjørn utenfor, sa venninna mi. Jeg trodde hun tullet og gikk på do. Da jeg kikket ut vinduet så jeg isbjørnen! «Shit, det er isbjørn», tenkte jeg. Da gikk det fort for seg. Jeg måtte hive meg rundt og sende bilder og film. Hele Dagsnytt-sendinga på P1 ble bare fra meg. Vi sto inne på hotellet når isbjørnen brøt seg inn. Det var utrolig spennende. Jeg har aldri vært så nær før, ler Røsvik. 
Spennende tider blir det også framover. Nå går Hilde inn i sin tredje mørketid på øya i nord. Hun mener selv hun har en av landets mest spennende redaktørjobber. Men åremålet er på maksimum fire år. Etter dette blir det nytt veiskille for dama fra Sunnmøre. Så hva skjer da, hva kan matche dette?
– Det kan bli hva som helst, ler Røsvik. Hun stortrives i Longyearbyen, har fått mange venner og har stor glede av å delta aktivt i kulturlivet. Samtidig lokkes hun av nye utfordringer. Hun snakker og skriver kinesisk etter studier i Shanghai på 80-tallet, og medgir ytterpunktene kan bli de samme ved neste veivalg. Både Shanghai og Svalbard er aktuelle også ved neste veiskille! 


Aktuell

Hilde Røsvik er født i Oslo, vokste opp i Ørsta og har bodd på Vigra i over 20 år. Hun har vært redaktør i Øy-Blikk i 12 år. Senere ble hun redaksjonssjef  for NRK Møre og Romsdal. Etter omorganisering tok hun sluttpakke og reiste blant annet med Den Transibirske jernbanen fra Moskva til Beijing sammen med sønnen. Våren 2016 fikk hun jobben som redaktør for ukeavisen Svalbardposten. 
15 SISTE
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag