Søkeord:  
Søk
Banner top 20.11.19

Skjærgårdsdrøm i oppfyllelse

Daglig leder i Sunnmøre friluftsråd, May Britt Haukås, jubler. 26. oktober blir det festivitas når etableringen av Skjærgårdstjenesten skal markeres med ”båtdåp” i Langevåg. Og snart kommer det ny båt.

Aktuelt
Tekst Fridgeir Walderhaug   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(16/10/2018)
Bildetekst: Daglig leder i Sunnmøre Friluftsråd, May Britt Haukås, jubler over etableringen av Skjærgårdstjenesten i Møre og Romsdal. 26. oktober blir det ”dåp” og markering i Langevåg.
 
. . . 
 
Det er mange års kamp for egen skjærgårdstjeneste Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, og Sunnmøre friluftsråd nå ser fruktene av. Ytterst på småbåthavna i Gåseidvika ligger den røde båten ”Ludvig”. Spesialtilpasset jobben med å drive service langs holmer og skjær. Men navnet skal endres.
 
Gudmor
– Ja, men det nye navnet er en godt bevart hemmelighet vi avslører fredag. Da skal den få navn.
– Og hvem blir gudmor?
– Det blir Rigmor Andersen Eide, og det med en god grunn. Da hun satt på Stortinget og i energi- og miljøkomiteen var det hun, med støtte fra Ola Elvestuen, som fikk satt av penger til Skjærgårdstjenesten i Møre og Romsdal i statsbudsjettet. Selve tiltaket med Skjærgårdstjenesten ble etablert av tidligere miljøvernminister Torbjørn Berntsen, sier May Britt Haukås.
Det er Sunnmøre Friluftsråd som skal drifte båten som kom i sommer. 
–Båten er i full drift og skal operere i medlemskommunene til de to friluftsråda i fylket. Tidligere var det slike skjærgårdstjenester langs hele kysten opp til Hordaland. Der stoppet det, helt til nå når også vi har fått en slik viktig tjeneste. Nå håper vi at Sogn og Fjordane får samme mulighet sammen med resten av kysten, sier hun.
 
Viktig jobb
Det er en viktig jobb Skjærgårdstjenesten skal utføre, og det til alles trivsel. 
– Det er i hovedsak to oppgaver Skjærgårdstjenesten skal ha. Den ene er å tilrettelegge for det sjøbaserte friluftslivet, som er stort her hos oss. En skal ivareta miljøet på øyer, holmer og vegløse plasser langs kysten og fjordene med blant annet å tilrettelegge med grillplasser, gapahuker, toalett, slå gress og håndtere søppel. Den andre delen er det som går på marin forsøpling, sier Haukås.
– Hos oss blir det mye av nettopp dette arbeidet. Og vi er i full gang med jobben. I tillegg bistår vi alle som ønsker å gjøre en innsats med å rydde og plukke søppel. Bevisstheten rundt plast i havet har økt voldsomt, og vi ser at mange ønsker å hjelpe til med å rydde. Disse vet jo ikke alltid hvor de skal gjøre av søppelet. Men hos oss får de hjelp om de tar kontakt. Vi leverer ut sekker, og vi henter avfallet der disse blir samlet, sier hun.
 
Ny båt
Båten som nå er i drift skal etter en tid erstattes med et nybygg.
– Rundt to år tar det før den nye båten er på plass, men i mellomtiden får vi nå testet ut denne båten grundig.
Det gjør at vi enklere kan se hvilke behov som melder seg her hos oss, for så å overføre dette til den nye.
Prislappen er usikker enda, men det antas at den blir et sted mellom sju og ti millioner kroner.
– Hvem skal finansiere dette?
– Dette er et spleiselag der staten står for halvparten av pengene, og fylkeskommunen sammen med medlemskommunene står for resten, sier May Britt Haukås.
 15 SISTE
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag