Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Høstferie med svømmedilla

– Jeg elsker å svømme og gleder meg allerede til neste trening, stråler Lisa Knesenko fra Hessa. 11-åringen smiler om kapp med de andre jentene på svømmekurset, som ble arrangert ved Blindheim skole i ferien.

Aktuelt
Tekst Linda Bakken   
Foto Linda Bakken   
(16/10/2018)
Bildetekst; Tre glade i vannet: Maria Lundbu Flote, Leah Solvang Bjerkvik og Dina Therese Norheim Walderhaug.
 
 . . . 
 
 
I samarbeid med Borgund-Ålesund Lions Club, holdt Aalesund svømme- og livredningsklubb gratissvømmeopplæring for ungdom i alderen 10-15 år. 
Et 10-talls badelystne møttes til trening hver ettermiddag fra mandag til torsdag i høstferien. Da vi besøkte dem onsdag kveld, hadde hovedinstruktør Gina Kvaal fokus på «flyting og gli på rygg».  
– Vi har lært veldig mye, smiler 12-åringen Ameena Maryam fornøyd, og tar sats for å gli ei lengde til med nesen til værs. På kanten av bassenget sitter mamma Imrana Shahazadi og bekrefter datterens utvikling. – Hun har utviklet seg veldig mye på disse dagene, sier hun fornøyd. 
Datteren kunne å svømme før kurset, og har deltatt på flere svømmekurs tidigere. Men det er ikke selvsagt at alle ungdommer behersker svømmeteknikken. 
– Halvparten av norske 10-åringer i dag kan ikke svømme, forteller Sture Fladmark, daglig leder i AASLK. Det er altfor mange, og det må vi gjøre noe med. Vi har mye vann rundt oss - og vi har ingen å miste. Svømmedyktighet forbygger drukning og er samfunnsnyttig, fremholder Fladmark.
– Det å ikke kunne svømme er nærmest tabubelagt, fortsetter Lasse Hoel, breddeansvarlig for styret i AASLK. Hoel jobbet fram avtalen med Lions, som gjorde gjennomføring av høstferiens svømmekurs mulig. – Dette var et prøveprosjekt, men vi håper å få til flere svømmeopplæringskurs framover, gjerne i samarbeid med kommunene. At flere ungdom blir trygge i og ved vann, er utrolig viktig. Og følgene er svært positive. Tenk deg bare de muligheter som åpnes når man føler seg trygg til å prøve seg på seiling, surfing, kajakk og andre vannsportaktiviteter. Og fremfor alt er det gøy å bade og svømme.
Det siste stemmer så absolutt, skal vi tro gjengen vi møtte på Blindheim.
– Vi har hatt det kjempegøy og fått nye venner, stråler Leah Solvang Bjerkvik (11) fra Hatlane. Hun hørte om kurset og fikk med seg klassevenninnen Dina Therese Norheim Walderhaug (11). – Det tok bare fem minutter, så fikk vi nye venner, smiler de to og fniser lurt til Lisa Knusenko (11) fra Hatlane. 
Dermed betydde årets høstferie flere fine ting: nye vennskap, mye moro og nyttige ferdigheter. 
AASLK forbindes gjerne med aktive svømmere, men klubben holder kurs i vanntilvenning og svømming for folk i alle aldre. De har også holdt kurs tilrettelagt flyktninger. Det får de ros for fra Ameenas mamma Imrana.
– Jeg elsker å svømme, men for damer med muslimsk bakgrunn er det problematisk at begge kjønn bader samtidig. Det er flott hvis det blir flere treningstider forbeholdt damer, sier hun. 
Høstferiekurset på Blindheim ble ledet av instruktør Gina Kvaal, med Isabel Flisnes, Ingvild Helseth Borlaug og Oda Hermine Hildre som medinstruktører.
 
 
Aalesund svømme- og livredningsklubb
AASLK har ca. 120 aktive utøvere. Klubben driver svømmeopplæring på Blindheim, Aspøya, Moa, Ellingsøya og den restaurerte svømmehallen på Sjøholt. Klubben tilbyr også barnehagesvømming, og på Moa og Aspøya holdes egne kurs for voksne som vil lære eller forbedre svømmeteknikk. AASLK har i dag 25-30 instruktører og det holdes kurs for nye instruktører. 
 
50 % ikke svømmedyktige
Norges Svømmeforbund (NSF) har et mål om at alle barn skal kunne svømme. Sammen med samarbeidspartnere har de gjennomført undersøkelser for å få kartlagt hvor mange 10-åringer som kan svømme 200 meter. Undersøkelsene er foretatt i 2003, 2009 og 2013, og alle viser at det kun er omtrent halvparten av 10-åringene som kan svømme 200 meter.
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag