Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Musikk fra hjertet

Den 18 år gamle ålesunderen Vetle Nærø har spilt inn et helt album med egenkomponerte, klassiske pianostykker.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(16/10/2018)
Bildetekst: I denne vesle pianokroken blir komposisjonene til Vetle Nærø til. Musikken hans kommer fra hjertet, forteller han, og lagres i hodet. Det meste av det han har komponert, har han nemlig enda ikke skrevet ned; det gjelder også store deler av de tolv stykkene på debutalbumet hans, «By Heart».
 
. . .
 
 
Egentlig var det gitar niåringen ville lære i kulturskolen, men der var det fullt. I stedet ble det pianotimer for Vetle Nærø. Den gang var det en skuffelse, men i dag er den unge komponisten sjeleglad for at det ble som det ble.
– Det tok meg to år å finne motivasjonen på piano, og det var faktisk like før jeg slutta; opplæringsstykkene vi spilte, var nemlig lite inspirerende. Men så oppdaga jeg Chopin og annen klassisk musikk ... Musikken til komponister som Chopin og Rakhmaninov er så melankolsk og full av følelser, samtidig som den også er veldig melodiøs, forteller han.
 
Eget album
Motivasjonen for å spille piano gikk rett til topps. For to-tre år siden begynte Vetle også å skrive selv og å legge ut stykkene sine på Youtube. Nylig gav han ut sitt første album, «By Heart», med tolv egne pianostykker i moderne klassisk stil, innspilt i lydstudio.
– Studioinnspillinga var en konfirmasjonsgave jeg fikk av en venn av pappa som eier et studio i Valdres. På den tida jeg fikk gaven, holdt jeg bare på å spille musikk av de store klassiske komponistene, og det var nok det han hadde tenkt at jeg skulle spille inn. Men i stedet ble det altså et album med bare egen musikk, sier han smilende.
 
Jazztrio
I økende grad har det blitt komposisjon mer enn det å spille som fascinerer Vetle. Nå spiller han nesten ikke klassikerne lenger, forteller han, men bruker stadig mer tid på å komponere – i tillegg til å spille jazz! Han har til og med sin egen trio, sammen med David Løvås på trommer og Kristian Moe på bass.
– Det starta med at vi prøvde å jamme litt over det klassiske, så blanda vi etter hvert inn noen standardjazzlåter. I starten var det ei utfordring å gå fra ferdige komposisjoner til å improvisere.
 
Slippekonsert
Trio de Naero har allerede spilt på et par av Jazzsirkelens jazzkafeer, og på lørdag kan gruppa oppleves på Ungjazz. De spilte også under åpninga av den nye foajeen i Parken kulturhus, der Vetle skal holde sin aller første klassiske konsert 26. oktober.
– Jeg gleder meg veldig til å spille mine egne komposisjoner for publikum. Det blir alle de tolv stykkene fra albumet mitt, pluss noen nye, lover han.
 
Glad i pop
Selv hører Vetle mye på musikk, og det går i mye forskjellig, både moderne klassisk, standardjazz (og litt moderne), og også popmusikk.
– Selv om det er mye pop som er ganske basic, så er jeg veldig glad i den popmusikken som klarer å uttrykke følelser og steminger, slik for eksempel Sondre Justad, gjør, sier han.
At akkurat Justad ble nevnt, skyldtes at Vetle gleda seg til å gå på konsert med pop-prinsen fra Lofoten på lørdag.
 
Uttrykker følelser
Det fascinerende med å komponere og skape sin egen musikk, synes Vetle, er at det gir en unik mulighet til å uttrykke egne følelser og tanker; det blir en kanal for å få ut alt som trenger seg på innenifra.
– For meg er det viktig at musikken skal komme fra hjertet; det er derfor albumet mitt har fått navnet «By Heart».
Hvor veien går videre når Vetle er ferdig med tredjeåret på Fagerlia videregående til våren, vet han ennå ikke. Men ett er sikkert: Drømmen er å kunne leve av å komponere!
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag