Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

– Som å miste en bror

– Vi hadde et stabilt og vennskapelig forhold som satt djupt og var urokkelig. Vi trengte ikke bruke så mange ord oss i mellom når vi møttes. Vi fant tonen. Ordene tilhører kamerat og Linge-veteran Ragnar Ulstein.

Aktuelt
Tekst Øyvind Johan Heggstad   
Foto Arkivfoto   
(23/10/2018)
– Det er en stor sorg. Det er tungt i dag. Jeg har levd lenge nok til at jeg selv kunne ha gått bort, men når en person som jeg har sett på som en bror går bort, da er det tungt, sier Ulstein.
Joachim Rønneberg og Ragnar Ulstein utviklet et nært og tett vennskap og kameratskap etter krigen. Begge var de fra Sunnmøre, og begge rømte fra det tyskokkuperte Norge for å kjempe for fedrelandet.
– Vi var av samme alen, Joachim og jeg. Vi møttes både i holdninger til forsvar og frihet. Det var alltid interessant å ha samtaler med Joachim.  Da vi reiste over til England hadde både jeg og Joachim tenkt grundig over, og tatt på stort alvor spørsmålene som var knyttet til fred og frihet for landet vårt, forteller krigsveteranen og historikeren. 
Vennskapet mellom Joachim Rønneberg og Ragnar Ulstein startet allerede i London i 1941. De deltok på det samme kurset, og ble en del av Kompani Linge. 
– Under krigen holdt vi sammen, vi som gikk på kurs samtidig. Det var helt vanlig at det ble kameratgjenger blant Linge-karene. Den gang hadde vi ikke den nære kontakten vi skulle få senere, men jeg minnes at allerede den gang ble Joachim sett på som en stor kar, minnes Ulstein.
Etter krigen utviklet det nære vennskapet seg. Spesielt etter at Ragnar Ulstein tok med familien tilbake til Ålesund på starten av 60-tallet.
– Vi ringte hverandre og diskuterte både samfunnsspørsmål og spørsmål knyttet til budsjett og forsvar. Og vi var på linje med en gang. Vi var enige om de viktige sakene. Det ble mange samtaler og besøk. Vi var som to brødre – to Linge-brødre, forteller Ulstein.
Etterkrigstiden var tøff for mange. Noen ble hedret og andre kunne føle misunnelse, forteller Ragnar Ulstein. I løpet av etterkrigstiden intervjuet historikeren over 3.000 krigsveteraner.
– Joachim fikk mange dekorasjoner tidlig. Det var nok anledning til misunnelse fra andre. Men jeg hørte aldri noe slikt knytta til Joachim Rønneberg.  Han var en kar som alle var stolte av, og det med god grunn, sier Ulstein.
– Du viet livet til å fortelle krigshistorie helt fra 50-tallet. Joachim valgte å vente til 70-tallet.
– Vi bodde på hver sin plass, Jeg i Oslo og Bergen og han i Ålesund. Jeg var journalist i avis, han i NRK. Jeg vet at det hendte at Joachim skrev om krigsveteranene, og jeg visste han delte samme syn som meg. Det er vanskelig for meg å forklare hvorfor han ventet. Dette er nok en prosess som Joachim har hatt. Mange av Linge-karene brydde seg ikke om å snakke om krigen de første årene, minnes Ulstein.
– Hvor viktig er Joachim Rønneberg i norsk krigshistorie?
– Joachim Rønneberg er en sentral person i vår krigshistorie. Han utførte og ledet den viktigste av alle illegale operasjoner i Norge under krigen. Den vakte internasjonal oppmerksomhet også under krigen da det meste var underlagt streng taushet. Rundt om i Europa er aksjonen godt kjent i militære kretser. Dimensjonen over det han og gruppen utførte er unik. Tyskerne var i ferd med å utvikle et livsfarlig våpen som kunne ha avgjort krigen. Det skjedde heldigvis ikke, og Joachims aksjon var i aller høyeste grad medvirkende til dette, sier historikeren Ulstein.  
Selv understreket Joachim Rønneberg at dette var gruppens fortjeneste, og han selv ønsket ikke fokus på sin person. 
– Som enkeltperson og gruppeleder gjorde Joachim aksjonen mulig. Joachim hadde gode lederegenskaper og var en sterk leder under operasjonen. Han fikk ansvaret, og utførte aksjonen fantastisk godt. Han var en naturlig leder, sier Ulstein.
15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag