Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Sytalaust med dekkhotell

Hvert år kommer frosten og snøen like overraskende. Om du ikke allerede har gjort det, så er det på høy tid å skifte til vinterdekk. Stadig flere av oss velger å betale for å få jobben gjort, og sjekker samtidig hjulene inn på dekkhotell. Er vi blitt late?

Aktuelt
Tekst Tina Kjensli Dyrseth   
Foto Tina Kjensli Dyrseth   
(30/10/2018)
Bildetekst: På dekkhotellet hos DekkTeam Ålesund i Ystenesgata er det hektiske dager. Her er det innlosjert nærmere 2000 hjul for både bedrifts- og privatkunder. Avdelingsleder Jan-Arve Enoksen tror plassmangel og enkelheten ved å sette vekk jobben med hjulskifte er noen av årsakene til at folk velger dekkhotell fremfor å gjøre jobben selv. 
 
. . .
 
Nytt i Uka har tatt en kjapp ringerunde til flere av de som tilbyr dekkhotell i ålesundsområdet. Status er tilnærmet fullbooket. Særlig den siste uka har hotellene opplevd stor pågang.  Prisen varierer fra 1600 til rett over 2000 i året. 
 
Plassmangel og sikkerhet
For gutta ved DekkTeam Ålesund er det full aktivitet fra morgen til kveld. Her har de hyret inn to ekstra for å kunne ta unna alt arbeidet denne sesongen. På dekkhotellet står det stablet nærmere 2000 hjul, og mange er ute i siste liten med å bestille time for å få de lagt om.  
– Ja, denne uka har det vært hektisk, konstaterer avdelingsleder Jan-Arve Enoksen. 
Han forteller at de har opplevd en økning de siste tre årene av folk som vil benytte seg av dekkhotellet, og mener det er ulike årsaker som ligger bak.  
– Det er jo først og fremst sytalaust. Du trenger bare å ringe og bestille time, så gjør vi jobben for deg. Det vil si - vi bytter hjulene, vasker de, lagrer de og kontrollerer dekkene for slitasje og skade. Samtidig handler det nok om plass. Her i byen, der flere bor i blokker og leiligheter, er det dårlig med lagringsplass og ikke minst plass til å skifte hjulene.  
Enoksen understeker også at det nødvendigvis ikke er så enkelt for mannen i gata å gjøre dette selv.
– På noen biler er det ikke like enkelt å finne et jekkfeste, og det er heller ikke alle biler som leveres med det utstyret som er nødvendig for å skifte hjul. Samtidig handler det kanskje litt om sikkerhet også, både med tanke på tilstanden til dekkene og jobben med å feste hjulene. Det er ikke alle som har interesse for dette, og da det et trygt alternativ å overlate det til fagfolk.  
 
Lang erfaring som hotellkunde
I sofaen hos DekkTeam sitter Anne Karin Sperre og venter på å få skiftet hjul på bilen sin. Hun har benyttet seg av dekkhotellet de siste 10 årene.  I likhet med Enoksen tror hun at mangel på lagringsplass kan være en av årsakene til at folk benytter seg av hotellene.
– Og så er det jo enkelt, her gjør de alt for deg. Jeg synes heller ikke det er dyrt. 
Sperre mener at den fysiske anstrengelsen med å skifte dekk også kan være en av årsakene til at stadig flere sjekker inn dekkene sine på hotell. 
– Det å skifte hjul er tungt arbeid. Og det blir ikke noe enklere jo eldre du blir. 
 
Fra reservehjul til skum
Så kan man spørre seg, burde vi ikke øve på å skifte selv, slik at vi vet hvordan det skal gjøres den dagen vi står der med flatt dekk? Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, forteller at det i løpet av de siste 5 – 10 årene har vært en økning når det gjelder veihjelp relatert til punkteringer. Samtidig mener han at viktigheten av at vi vet hvordan vi skifter dekk selv, ikke er like aktuell nå som før. 
– Nå har ting endret seg de siste årene. Nye biler leveres ikke med reservehjul, men med skum.  Vi har full forståelse for at folk velger å sette bort jobben, og ser at dekkhotell er en økende trend. Spesielt i byene, der det er begrenset med lagringsplass. 
Samtidig minner han om at det kan være lurt å bestille dekkskifte i god tid, og ikke overraskes av plutselig snødekte veier.  
– Da slipper du å bli hentet av oss for å bli fraktet til dekkhotellet. 
Selv om det ikke er påbudt å kjøre med vinterdekk eller piggdekk, så må du ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Fra 1. november er det krav om mønsterdybde på minst 3 mm, uavhengig av hvilke dekk du kjører med. 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag