Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Hvilket av ordførerkjedene blir med videre?

I forlengelsen av debatten rundt det nye kommunevåpenet som skal prege nye Ålesund kommune, kan man stille spørsmål om hvilket av ordførerkjedene den neste folkevalgte lederen skal ha.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(30/10/2018)
Bildetekst: Eva Vinje Aurdal (Ap) er den første kvinnelige ordføreren i Ålesund, og da også den første kvinnen som bruker ordførerkjedet. Hvordan vil det fremtidige ordførerkjedet i nye Ålesund se ut?
 
. . .
 
– Jeg måtte få tilpasset kjedet og har tatt det inn noen hakk, forteller ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal. Hun tok over som Ålesunds første kvinnelige ordfører for drøye tre år siden. Kjedet, som ble gitt i gave fra rederiforeninga, har blitt 62 år gammelt. Aalesunds Rederiforening var 50 år i 1956 og skjenket byen med en sjenerøs gave, som takk for hva den hadde betydd for foreningen. Vinje Aurdal er ordfører nummer 14 i rekka som får bære kjedet i offisielle sammenhenger. 
 
Av landets vakreste
Nytt i Uka hadde en detaljert presentasjon 11. mai 2011, om «Ett av landets vakreste ordførerkjeder».
– Vi ønsker på ingen måte å legge oss ut med noen av kommunene i landet, heller ikke deres ordførere, men Ålesund har ett av landets aller flotteste og mest spesielle ordførerkjeder, kunne man lese.
Kjedet er tegnet av Trygve Eriksen, samme som tegnet det eneste andre kjedet laget over samme lest, et kjede som lederen av Norges Gullsmedforbund bærer. Kjedet ble laget ved Theodor Olsens eftf. sitt verksted i Bergen. I kjedet er byvåpenet innfelt, i dag er det ni av disse.
– Og i disse hadde det passet å bytte ut med kjennemerker fra de andre fire kommunene, foreslår Eva Vinje Aurdal. 
 
Detaljer i kjedet
I en beskrivelse av ordførerkjedet, heter det at det består av forgylt 925 sølv. Kjedets byvåpen har rød emalje, det samme som medaljongen. Medaljongen henger i et rektangulært stykke, med hvit emalje, med det kirkelige symbolet «tro, håp og kjærlighet», i gull. 
Forslaga til det nye kommunevåpenet skal være nye Ålesund kommune i hende innen 1. november. Da skal en komité gå gjennom alle forslag og kåre en skolevinner. I perioden mars til mai skal forslagene innskrenkes til tre, som fellesnemnda skal behandle i mai. 
 
Ørskog 
Kommunevåpenet til Ørskog vart godkjend ved kongeleg resolusjon 4. janar 1983, og er teikna av Jarle Skuseth. Truleg var det Ørskog Sparebank som påkosta å lage kjedet. Ifølgje portrettveggen over ordførarar i Ørskog, er det Helge Hatlen som var den fyrste som bar kjedet i 1987. 
 
Haram
Gitt som gåve frå Sparebanken Møre til Haram kommune i 1987.
Kjedet er teikna av Jarle Skuseth og arbeidet er utført av Leif Lindin.
Sjølve kommunevåpenet er teikna av Eldar Tandstad. 
Symbola gjenspeglar det lokale kvardagslivet, som frå fiskeri, båtbygging, jordbruk, musikk/kultur, øyar og fastland, ferje.  
 
Sandøy
Teikna av Astor Furseth, godkjend i kongeleg resolusjon 12. desember 1986.
Formell beskrivelse: I blått, tre sølvspissar som møtest i venstre skjoldkant. Symbolikken er tre lyssektorar frå ei fyrlykt som vi ikkje ser på blå bakgrunn. Sektorlyset er grått/sølv. Steinane som er lodda inn i kjedet er steinar som kjem ifrå rullesteinfjører på utsida av Harøya eller ved holmar i nærleiken. Utplukk av steinar og bearbeiding, var det steinslipar Hilmar Morsund frå Harøy som utførte. I tillegg skal kjedet innhalde kvaltann frå ein spermasettkval som vart henta frå kvalstasjonen på Steinshamn. Sparebanken Møre avdeling Sandøy utforma og betalte for ordførarkjedet.
 
Skodje
Ordførarkjedet blei mottatt av Sparebanken Møre avdeling Skodje, i 1984. Elles er det lite informasjon arkivert.  
 
 

Må stilles ut om det ikke videreføres 

Adm. direktør i Fiskebåt Vest, havfiskeflåtens organisasjon, Audun Maråk (bildet), forteller at ordførerkjedet er knyttet til fisk, havet og fiskeriet, som også Ålesund og kysten rundt er, slik også Ålesunds byvåpen viser. 
– Jeg håper man har med seg denne del av byens, og ytre Sunnmøres, historie også videre - uavhengig av hvilke valg man gjør med hensyn til byvåpen og ordførerkjede, poengterer Maråk.
Fiskebåt Vest, som var Aalesund Rederiforening, organiserer den havgående fiskeflåten.
Om ordførerkjedet skulle tas ut av offisiell bruk, dersom det skulle bli bestemt i nye Ålesund, syns Maråk det ville være synd. 
– Skulle det være på sin plass å be om å få gaven tilbake?
– En gave er en gave, og jeg synes ikke det er på sin plass å be om at det skal gis tilbake, svarer han.
Og har en løsning klar: 
– Alternativet til fortsatt aktiv bruk, er at det utstilles som en del av byens historie.
 
 

 
 
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag