Søkeord:  
Søk
Banner top 13.11.19

S-M-XL slår jul igjen

At tre så ulike damer kan trives så godt sammen, ja, det synes de egentlig selv er litt rart. Det har gått syv år siden ålesundstrioen «S-M-XL» med Ina Breivik, Vibecke Haagensen og Astrid Overaa, stod på scenen sammen sist. Til helgen er de premiereklare med «S-M-XL slår jul igjen».

Kultur
Tekst Tina Kjensli Dyrseth   
Foto Tina Kjensli Dyrseth   
(13/11/2018)
Bildetekst: Sist gang Vibecke Haagensen, Astrid Overaa og Ina Breivik var samlet på scenen med forestillingen ”Takk for sist” ble det trillet sekser på terningen. De kan love mye latter og litt alvor når de entrer scenen på Arbeideren kulturhus de fem neste helgene med jula som tema. 
 
. . . 
 
Eller, er alt klart? De tre damene blir litt småstressa når Nytt i Uka spør om de har kommet til den biten hvor alt handler om finpuss. Om én uke går sceneteppet til siden, og julen, med alt det innebærer av gleder og sorger, står i sentrum.   
 
Jul med en dose alvor
– Det blir et stort spenn i måter å feire jul på, og ulike typer mennesker som feirer jul. Fra de godt bemidlede til de umbølerte, spøker Ina. Hele spekteret. Hva er viktig med jul for de forskjellige, og hva betyr jula for dem? Det handler om jul sånn som det en gang var, og som det aldri kommer til å bli igjen.
– Det blir juleminner, juleforberedelser, julemat og juleønsker. Vi skal berøre folk. Det er litt av varemerket vårt. Det er ikke kun «hahaha», konstaterer Overaa. 
De to andre damene nikker.
– Det blir ikke «hahaha», uten klumpen, mener Breivik.
– Det blir mange fine nummer med mimring fra man var barn, og nostalgi knyttet til julen, skyter Haagensen inn. 
 
Gamle kjenninger
Selv om alle tekstene er nye, lover de gjensyn med gamle kjenninger. Det vet de at publikum forventer. 
– Margot kommer en tur, og Charlotte stikker innom. Show-Vibecke og «Gamledamene» har også sine tanker og meninger om julen, forsikrer Overaa.  
 
Samles i humoren
Latteren sitter løst rundt bordet på Teaterfabrikken der trioen har vært samlet for øving de siste månedene. Selv om det har gått mange år siden de sist stod sammen på scenen, føles det ikke slik. 
–  Det er veldig rart. Selv om vi ikke har møtt hverandre på veldig, veldig lenge, så er det akkurat som om det var i går, forklarer Haagensen. 
– Vi inntar umiddelbart de rollene vi har hatt i alle de årene vi jobbet sammen. Det er veldig enkelt. Alt bare faller på plass, så bruker vi ikke tid på å lure noe mer på det, legger Breivik til.
– Det er så godt innarbeidet, at du kan si det sitter i margen, forklarer Overaa.  
Det er ingen tvil om at de tre damene har det veldig morsomt sammen, latteren triller til stadighet, og det fleipes med det meste. Samtidig er de helt åpne på at de er veldig, veldig forskjellig. 
– Vi er tre rake motsetninger. Tre ytterpunkt av damer, vil jeg si. Allikevel har vi helt samme humor, forteller Overaa.  
– Vi møtes i humoren, og ler av de samme tingene, konstaterer Haagensen. 
 
På hjemmebane
Premierenervene begynner å kjennes, men de tre trygger seg med å være blant et publikum som kjenner dem godt. 
– Vi er veldig spent på premieren, og kanskje spesielt jeg, sier Haagensen, mens hun titter bort på de to andre damene. Jeg har ikke stått noe særlig på scenen siden vi var samlet sist, og gruer meg nok litt. Samtidig er vi jo hjemme, det er trygt og godt. Den tanken må i alle fall jeg ha, legger hun til.  
– Publikum har savnet oss og unner oss dette så inderlig. Vi møter på folk i byen som gleder vanvittig. De vil tilbake til den gangen vi med jevne mellomrom stod på scenen, forteller Breivik. 
De to andre forteller at det allikevel er Breivik som kommer til å være den som er mest nervøs i minuttene før det hele sparkes i gang. Sånn har det alltid vært. 
 
Julestress
Nå har de altså jobbet med jul siden april, og skal stå på scenen med juleshow de fem neste helgene. Billettene går unna i en fei. Hva er damenes egne tanker om jul?
–  Jeg synes jul høres så spennende ut, helt til jeg står oppi det, for da er jeg så sliten. Det skjer hvert år. Selve tanken på jul gjør meg glad, så prøver jeg å ikke tenke på at det blir travelt fordi jeg ikke klarer å planlegge det godt nok. Jeg ender opp med å ligge der som en sviske på julaften, og tenke: var dette så gøy? forklarer Breivik.
– Den samme smellen hvert år, humrer Haagensen. 
– Det er sånn som mødrene våre gjorde det Ina, ler Overaa. 
 
Like lenge til neste gjensyn?
Så, helt til slutt. Må vi vente sju nye år før dere lager noe sammen igjen?
De tre ser på hverandre. 
– Det kan godt hende. Og da er vi jo så gamle, sier Haagensen. 
– Det vet ikke vi, kommer det raskt fra Overaa, mens hun smiler lurt. Plutselig passer det igjen, det vet ikke vi.  
 
 
 
 15 SISTE
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort en...
  Dronningen kommer!
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag