Søkeord:  
Søk
Banner top 15.01.20

Putti Plutti Pott – en fantastisk familie

– Det er magisk å stå på scenen, utbryter de to Plutti’ene i årets Putti Plutti Pott. Maria Olave Lillebø Jystad (11) og Anna Eidem Falkevik (9) skal veksle på å spille den viktige rollen. De er eventyrlig samstemte i sine tanker rundt den store oppgaven.

Kultur
Tekst Linda Bakken   
Foto Linda Bakken   
(20/11/2018)
Bildetekst: Glad nissegjeng! Fra venstre Putti Anna Eidem, nissefar Viggo Solum, Onkel Per ved Viktor Mauren Rekdal, og Putti Maria Olave Lillebø Jystad. Bak regissør Elisabeth Steffensen og Glupe Gløgg Eleftheria Hellevik.

. . .
 
Putti Plutti Pott. Nå innehar hun rollen som selveste Putti, en rolle hun deler med Anna. De to jentene skal stå på scenen hver sine dager og forventingene er skyhøye.
– Jeg elsker å stå på scenen, stråler Maria. – Hvis jeg er sliten i forkant, får jeg energi. Jeg får en slags lykkefølelse av å stå på scenen, det er magisk, forteller den 11 år gamle jenta. 
Makker Anna er enig. 
– Alt vi får oppleve her er helt fantastisk, stråler ni-åringen, som er med på Putti Plutti Pott for aller første gang. – Vi får øve sammen og bli kjent med alle på teateret. Det er skikkelig gøy, smiler jenta. Hun visste ikke at moren hadde satt henne på venteliste ved Jugendteateret. Overraskelsen ble derfor stor da hun fikk komme på audition. Enda større da hun fikk tildelt en av hovedrollene!
– Jeg tenkte jeg kanskje fikk en liten rolle, og tenk, så fikk jeg spille Putti! Det er helt utrolig, smiler Anna. 
De to jentene har øvd tre ganger i uka siden høstferien. Fram mot generalprøve, blir det enda flere øvinger og lange dager. 
– Det går bra, forteller Anna. – Jeg gjør lekser med en gang jeg kommer hjem fra skolen, og så drar jeg hit. Vi har det veldig fint på øving, så det er gøy selv om det er mye, mener hun. 
Hun beskriver tetatergjengen i Parkgata 18 som en slags utvidet familie, noe flere i staben bekrefter. Viktor Mauren Rekdal (18) og Eleftheria Hellevik (18) er to av veteranene i årets forestilling. De har tilbrakt mange vintre med Putti og klatret oppover på rollelisten.
– Det blir liksom ikke jul uten Putti, smiler Viktor, som spiller Onkel Per i årets forestilling. – Det har blitt en tradisjon å være med på dette. Jula kommer tidlig, og det er veldig kjekt. Det føles deilig å være en del av en gjeng her på teateret, forklarer 18-åringen.
Samholdet og mulighetene til å utfolde seg er absolutt det viktigste fokuset på Jugendteateret. 
– Det er viktige verdier i det å bli kjent med hverandre, fastslår Annbjørg Skar, teaterfaglig leder ved Ålesund kulturskole. – Elevene vokser veldig på å ta sjanser på scenen og tørre å være seg selv. Alle mennesker har sine komplikasjoner og utfordringer. Her på teateret har vi fokus på at alle skal få være seg selv. Først når man får aksept for seg selv, har man kapasitet til å yte. Vi får mange sterke opplevelser i løpet av en sesong teaterarbeid, når elevene endelig er trygge, sier Skar. 
Jugendteateret i Ålesund har lang venteliste, men foreløpig begrenser fasilitetene inntaket av elever. 
– Vi har veldig hyggelige lokaler og folk trives godt her. Men dessverre har vi for liten plass til å ta imot flere elever. Vi skulle gjerne tatt inn dobbelt så mange, sier Skar. Nytt bygg på sørsida er planlagt, men det er foreløpig uvisst når dette vil stå klart. 
 
 

Ringen sluttet

I 1991 var Elisabeth Steffensen elev ved Fagerlia videregående skole. Viggo Solum var hennes lærer ved dramalinja. I år spiller Viggo nissefar i Putti Plutti Pott, og rollene er snudd på hodet.
– Det er et artig sammentreff og veldig koselig, smiler Elisabeth, som har regien for årets Putti Plutti Pott. Elisabeth deltok selv i forestillingen fra 1992-2000 og har prøvd seg på mange ulike roller. Da hun reiste utenbys for å studere, føltes det helt feil å komme tilbake for å være publikum. 
– Jeg grein hele forestillingen, ler Elisabeth. 
Nå er det fryd og gammen. I 2012 kom hun tilbake til byen og fikk jobb som instruktør ved Ålesund kulturskole, populært kalt Jugendteateret. For henne har teaterlivet i oppveksten blitt betydningsfull for valg av karriere. Viggo Solum driver med teater på heltid, men er med på forestillingen for første gang. 
– Det var kjempeartig å bli spurt, dette er kjekt, sier oppsettingens eneste profesjonelle skuespiller, som tydelig trives som nissefar. 
 

Putti Plutti Pott

Juleforestillingen Putti Plutti Pott er skrevet av Per Asplin. Forestillingen har vært en årviss tradisjon for Ålesund kulturskole siden 1991, da med Astrid Overaa som initiativtaker. Putti Plutti Pott ble tidligere vist på Arbeideren, men vises nå på Parken Kulturhus for fjerde år på rad. Årets show forventer rundt 5400 publikummere fordelt på 10 forestillinger. 130 skuespillere er i aksjon under hver forestilling. Totalt 150 skuespillerne deltar på årets forestilling, da de yngste er delt i to puljer og spiller på ca. fem forestillinger hver. Anbefalt aldergrense for familieforestillingen er to år. 
 15 SISTE
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag