Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Adventstid med alvestreker (Anine og alvene)

Hjemme hos familien Olsbø Hjelle på Hatlane er det stor spenning hver morgen. Hva har alvene funnet på i natt, mon tro? Etter leggetid er det nemlig tre alver som regjerer huset, og de gjør rampestreker. Hver eneste natt! Caspian og Liam forteller om mel-dryss på kjøkkenet, julepynt utover hele huset og mye annet rart.

Aktuelt
Tekst Linda Bakken   
Foto Linda Bakken   
(11/12/2018)
-      Et litt glorete glitter-tre kom til familien Olsbø Hjelle første januar. Midt i treet satt tre alver. Når resten av huset sover, hopper alvene rundt i huset og lager rampestreker.  Liam og Caspian synes det er spennende og gøy. 
 
 . . . 
 

 
        - Første desember sto det et stort, hvitt juletre i gangen, forteller Liam ivrig. - Treet var pyntet med mange rare ting og midt blant greinene satt tre alver, forteller han videre. 

Treet markerte starten på årets adventseventyr, som selvsagt varer helt fram til julaften. Husets tre barn har hver sin alv. En for Caspian (7), en for Liam (9) og en for Martine (19), som er på skolen når vi er på besøk. Alvene sitter i treet om dagen, men våkner til liv når alle i huset sover. Og det er knapt grenser for hva de kan finne på.

-         - En dag hadde de teipet fast bokserne våre på døra, utbryter Caspian.

Heldigvis fikk barna en tyggispakke hver som trøst, for alvene er snille slik. Uansett hvor ille rampestreken er, får ungene alltid en liten premie.

-         - Ja, de er ugjørlige og finner på mye rart disse alvene, medgir mamma Anine og smiler. – Men de er snille også!

Ofte betyr rampestreken at noe kjekt er i vente. Mel-dryss på kjøkkenbenken betydde bakedag for familien med pynting av pepperkakehus. Og en pent innpakket vedkubbe, var ensbetydende med kveldsmat på bålpannnen. Krus innpakket i flotte esker, ga hint om kakao til kvelds. En annen dag kom adventsgaven i form av Putti Plutti Pott.

-         - Jeg er veldig glad i jul og synes vi skal ta oss tid til litt ekstra familie-kos i adventstiden, forteller mor Anine. – Innholdet i gavene er gjerne aktiviteter vi ville gjort uansett, men gjennom kalenderen blir det ekstra stas rundt alt. 

Vi prater med en mamma som er over snittet glad i den store høytiden. Men hun vil ikke at advent og jul skal forbindes med stress. I år var gavene ferdig innkjøpt i november, og tiden fram til jul vies unger og alver.

-         - Folk prater om at adventskalender er kostbart og slitsomt. Slik er det ikke hos oss. De fleste adventsgavene er aktiviteter vi gjør sammen med barna. Og alt er tilpasser hverdagen vår. Hvis vi ser det blir for hektisk eller at været er for dårlig til aktiviteten vi har planlagt, kan alvene bytte om på nummerlappene. Dermed skjer ting når det passer for oss, smiler Anine.

Det aner oss likevel at det kan være litt hektisk for husets voksne med tre rampete alver i hus.

-         - Mange synes nok det er rart vi orker å ha dem i hus, ler Anine, men jeg synes det er gøy. Jeg synes det er viktig at vi bevarer litt av mystikken med jula, og alvesprell er både spennende og gøy.

Alvene gir gjerne små gaver sammen med et forklarende brev. For eksempel betydde billige lommelykter at alle skulle på skogstur i mørket. Liam og Caspian viser stolt fram nye lommekniver, som bydde på spikking av julegaver sammen med de voksne.

-         - Vi forsøke vanlige kalendre med lego og sjokolade ett år, forteller Anine. - Året etter fikk ungene selv velge hvilken kalender de ville ha, og de var ikke i tvil. De ville ha alvebesøk! 

-         - Alvene gjør mye artig og gir oss brev med spennende aktiviteter. Det er mye bedre enn ting, fastslår guttene.

I dag har de fått ei skål, egg og en pose med magisk pulver (les: kokosmasse…). Eggene legges i skåla og dekkes av pulvermagi. I morgen kan de vente seg egg som starter på K og slutter med -inder. Og senere på dagen får de en uventet gjest, som garantert betyr fest. Kanskje har sistnevnte en sammenheng med at far i huset jobber til sjøs og snart kommer hjem til jul? Alvene kan gjerne påvirke positivt så gode ting kan skjer før man aner der. Joda, slike alver kunne vi gjerne hatt i flere hjem!

 

«Elf on the Shelf»

Stadig flere finner alternativ til den tradisjonelle adventskalenderen. Mange velger familieaktiviteter som gaver, gjerne aktiviteter man uansett ville gjort i løpet av førjulstida. Rampenisser/adventsalver – eller «Elf on the Shelf» – er en amerikansk tradisjon som fokuserer på rampestreker og moro i heimen.  Alven på hyllen har sin opprinnelse i en barnebok fra 2005, hvor alver besøker barn mellom Thanksgiving og jul. Etter julaften drar alvene tilbake til Nordpolen og oppholder seg der fram til neste sesong. Alven på hyllen får sin magi ved å bli elsket av barn. Skikken brer om seg ved at Anine og andre deler alverampestrekene på sosiale medier.

 

Tøysete rampenisser på Emblem

Britt-Cecilie Pedersen på Emblem huser rampenisser, som muligens er i familie med alvene på Hatalane. I alle fall ter de seg minst like tøysete! De gåtefulle smånissene maler ansikt på frokost-eggene og bygger snøborg av marshmellows, forteller Britt-Cecilie.  Barna Henrik (6)og Jørgen (4) syntes det ble i overkant rart når nissene farget melken grønn. Men ellers trives både store og små med rampenisser i hus. Også hos denne familien dukker det opp brev med oppgaver til barna, og sprellene kan du lese om på facebook og instagram. 
15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag