Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

Årets nyttårskonsert med Ålesund symfoniorkester den 19. og 20. januar, byr på flere overraskelser. Dersom vi skal bruke en musikalsk metafor, er dette virkelig å slå på stortromma!

Kultur
Tekst Lars Olausen   
(15/01/2019)
Bildetekst: Ålesund symfoniorkester hyller Hollywood i sin nyttårskonsert.
 
. . .
 
 
Filmmusikk er på mange vis vår tids klassiske musikk. Nå vil Ålesund symfoniorkester feirer det nye året med noe av det beste Hollywood har å by på i sjangeren med en helaftens konsert. De inviterer til filmfest med høy nostalgifaktor og mange musikalske overraskelser!
På denne nyttårskonserten spiller orkesteret musikk som er komponert spesielt for bruk i film. Vanligvis brukes slik musikk som stemningsskaper, ved at musikken understreker en eller flere hendelser i handlingen. Eller ved at en eller flere av rollefigurene blir gitt et spesielt musikalsk tema. 
– Det er mye å velge i, og vi har forsøkt å sette sammen en miks av eldre og ny filmmusikk som både unge og eldre garantert vil nikke gjenkjennende til, sier Astrid J. Eide. Hun er leder i Ålesund symfoniorkester.
 
Fenger både liten og stor
Det musikalske håndverket er som alltid overlatt til høyst profesjonelle utøvere. Stian Svendsen dirigerer, Eli Kristin Hansveen er solist. Ålesund Operakor svikter heller ikke denne gang. Som prikken over i-en får vi alltid elegante Arill Riise som konferansier. (Se også faktaboksen).
At filmmusikk fenger både liten og stor er det ingen tvil om. Helt fra lydfilmens barndom på 1920- og 1930-tallet har musikken vært et avgjørende element for å bringe frem ulike stemninger og forsterke den visuelle opplevelsen av filmen som vises på lerretet. Filmmusikk vekker assosiasjoner til store opplevelser i mørke kinosaler. Men  den står utmerket godt på egne ben, og inntar ofte en kraft av symfoniske proporsjoner. 
– Programmet er virkelig rikholdig og presenteres i to avdelinger med til sammen 14 godbiter. Kjærlighetstema fra Gudfaren, musikk fra Tatt av vinden og kjente toner fra James Bond-filmene vil dukke opp. Ålesund symfoniorkester med dirigent Stian Svendsen, sopran Eli Kristin Hansveen og Ålesund Operakor vil yte sitt aller beste på denne filmfesten, det garanter jeg, sier Astrid J. Eide.
 
Enda en rosin i pølsa
Men årets nyttårskonsert har enda en rosin i pølsa når de nå hyller Hollywood. I foajeen kan du en time før forestillingen – og i pausen mellom de to musikalske avdelingene – få med deg utstillingen «Drømmefabrikken Hollywood» hvor du får et fargerikt synsinntrykk i form av plakater og bilder fra det klassiske Hollywood, og originale kostymer hovedsakelig fra filmer før 1960. En utstilling som denne er unik i Norge og gjort mulig fordi samleren Arild Nedregotten har samlet kostymer, bilder og plakater siden 2001. Den gjør at du forlater nyttårskonserten enda litt mer fascinert av filmens verden, og tar med deg litt magi inn i hverdagen. Det bør det herske liten tvil om. 
 
 

Fakta omkring årets nyttårskonsert


• Hyller det musikalske Hollywood gjennom filmmusikk og utstilling i Parken Kulturhus 19. og 20. januar
 
• Ålesund symfoniorkester teller ca. 65 musikere og er et såkalt semiprofesjonelt symfoniorkester. Fyller 75 år i 2020.

• Årets konsertdirigenten heter Stian E. Svendsen, opprinnelig fra Stavanger, hvor han var aktiv musikant i Stavanger Brass Band. Ved Royal Northern College of Music i Manchester, studerte han orkesterledelse og trompet under Howard Snell, James Gourlay og Edward Warren. Etter endt utdanning flyttet han til Bergen, men holder i dag til på Vestnes. Han er benyttet som dommer i solist og ensemble-/korpskonkurranser, og har vært med i en rekke større musikalske oppsetninger.

• Solisten Eli Kristin Hansveen har en sterk stemme og unik sceneutstråling.  Sopranen fra Hadeland debuterte ved Nasjonaloperaen i 2002 og ble fast solist fra 2007. Mange vil også kjenne henne igjen fra NRK-programmet Stjernekamp.

• Medvirkende er også Ålesund Operakor, et kor med høy kvalitet og variert repertoar.

• Konferansier under nyttårskonserten er journalist og programleder på TV, Arill Riise.
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag