Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Ønsker økt aktivitet i Borgund Dyreklubb

Litt kaldt var det nok, men det ble et fint møte med dyra for klassen fra Voksenopplæringa da de besøkte Borgund Dyreklubb. Daglig leder i klubben, Rebekka Kolvik, og prosjektleder Judith Damm i kommunen ser frem til samarbeid om flere aktiviteter på gården.

Aktuelt
Tekst Tina Kjensli Dyrseth   
Foto Tina Kjensli Dyrseth   
(29/01/2019)
Bildetekst: Daglig leder i Borgund Dyreklubb, Rebekka Kolvik og Judith Damm, som er prosjektleder og skal ha ansvaret for klubben det neste året, ser frem til samarbeidet og håper på økt aktivitet
 for store og små, dyr og mennesker, i klubben i Borgundgavelen. 
 
. . .
 
 
Det var en stund usikkert hva som ville skje med den populære dyreklubben, etter at Borgund sokneråd signaliserte at de ikke hadde kapasitet til å drive tilbudet videre. I høst vedtok politikerne i kultur – og oppvekstutvalget en «redningsplan», og en styringsgruppe, med Judith Damm i spissen, skal drive klubben. 1. januar i år overtok hun arbeidsgiveransvaret. Prosjektet varer i utgangspunktet i ett år, men med mulighet for forlengelse. 
 
Større potensiale
Noe av bakgrunnen for at kommunen har tatt på seg prosjektet, er at de ser potensialet til å bruke klubben i flere sammenhenger. De eier også bygningene klubben holder til i. Damm, som er rådgiver i kultur og oppvekstavdelingen og koordinator for tospråklige lærere i kommunen, har brukt tiden etter nyttår på å gjøre seg kjent med både dyra, Rebekka og driften av klubben. 
– Vi vil videreføre det gode tilbudet som klubben allerede har. Klubben forbindes kanskje først og fremst med barnehage- og skolebesøk, det ønsker vi at den fortsatt skal, men vi ser også potensiale til å bruke den blant andre målgrupper, slik som flyktninger og i norskopplæringa. 
– Nå får vi flere ressurser, og det er kreative folk som gjør det lettere å se mulighetene enn når man driver alene, legger Rebekka til. 
 
Er det ikke for kaldt?
Og denne dagen er det en av klassene ved voksenopplæringa som er på besøk. Med bakgrunn fra blant annet Kongo, Thailand og Eritrea, er de i liten grad vant til at gradestokken kryper under frysepunktet. Med knakende, kald snø under beina og frostrøyk fra både dyr og mennesker, lurer de på hvorfor dyra står ute? Fryser de ikke?
Rebekka tar et godt tak i pelsen på Tussi, en av gårdens esler.  
– Se her! Tjukk pels. Han fryser ikke, forklarer hun og forteller videre at de aller fleste dyra liker seg ute, selv om det er vinter og kaldt. Om natta, da er alle dyra inne. 
Det øves på ord, mens klassen forflytter seg fra eslene og bort til de sultne grisene, Elias og Peggy. 
– Gris. Hest. Hingst. Vallaker. Løe. Beite. 
 
Et lite avbrekk
I tillegg til utleie av stallplass og klubbsøndager, der gården er åpen for alle som vil hilse på dyra, har dyreklubben i flere år vært et sted for barn og ungdom som av ulike grunner trenger et lite avbrekk fra den vanlige skolehverdagen. 
– Det kan være at de bare kommer for å være her, men jeg får også hjelp i den daglige driften. De er med på å hugge ved, sette opp beite og stelle og mate dyra, forteller Rebekka.  
– Nå ønsker vi å få på plass et enda mer pedagogisk opplegg som retter seg mot flere målgrupper, forklarer Judith.
– For klassen som er her i dag, er dette en fin anledning til å trene på ord, men også en fin måte å bli kjent med dyra, arbeidshverdagen i dyreklubben og historien i regionen. Kanskje har vi noen i klassen her som kan tenke seg å gjennomføre språk- eller arbeidspraksis i dyreklubben, legger hun til. 
 
Varme rundt bålet
Noen av elevene fra klassen faller fra, men de som har med seg matpakke, samler seg rundt bålpannen for å få i seg litt varme. 
Samuel fra Kongo, er av dem. Han kunne også godt tenke seg å gjennomføre arbeidspraksisen sin her. I hjemlandet var han bonde og hadde en flokk med kuer. Han tar opp telefonen for å vise.
Han kikker seg rundt, men i dyreklubben er det ingen kuer. 
– Men det kan vi jo kanskje få, hvis du jobber her, smiler Judith. 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag